Τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλογου μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Γενική Συνέλευση στην Αττική και ραντεβού σήμερα με Α. Γεωργιάδη

Συνάντηση με εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ενώ για τις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί  γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Αττική προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά και τη συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον Πρωθυπουργό. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί επίσης συνεδρίαση των προέδρων των συλλόγων γιατρών του οργανισμού σε ολόκληρη τη χώρα για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την απεργία τους και μετά τις 19 Δεκεμβρίου.

 

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Α. Σαμαρά το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έθεσε ενώπιον του Πρωθυπουργού όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην Υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού.

«Τονίσαμε στον κο Πρωθυπουργό, τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία σε έμψυχο και άψυχο υλικό (τα κενά 6.000 μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πέραν των 20.000 νοσηλευτικού - παραϊατρικού προσωπικού), την υποστελέχωση της νησιωτικής και ακριτικής Ελλάδας, την αδυναμία στελέχωσης διακοσίων μονάδων ΜΕΘ με αποτέλεσμα να χάνονται 2.500 ζωές το χρόνο, τη μεγάλη αναμονή στις θεραπείες των καρκινοπαθών, την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 30% περίπου λόγω της κρίσης, την αποδυνάμωση του προσωπικού ηθικά, οικονομικά και λειτουργικά καθώς και όλα τα υπόλοιπα κύρια ζητήματα των νοσοκομείων», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο Πρόεδρος του Πανελληνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

Σχετικά με τη Δημόσια Υγεία, αναφέρθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στον πληθυσμό από ανεπαρκή πρόληψη και εμβολιαστική κάλυψη, ώστε και ξεχασμένα νοσήματα του παρελθόντος να έχουν επανεμφανιστεί.

Η αιθαλομίχλη δημιουργεί κινδύνους και σύμφωνα  με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ζητήθηκε από τον  Πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να προμηθεύονται φθηνό πετρέλαιο οι ανήμποροι, οι ηλικιωμένοι, τα σχολεία και οι ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με την λειτουργία των μικρών και ιδιωτικών ιατρείων τονίστηκε η ανάγκη επιβίωσής τους τα οποία κλείνουν σωρηδόν, η δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ-ΠΦΥ μέσα από Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΙΣ με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι τα εργαστήρια με τις απαράδεκτες συνθήκες που τους επιβάλλουν απαγορευτικά (clawback–rebate), oδηγούνται σε λουκέτα (προς δόξαν μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών υγείας).

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ την κρίση που υπάρχει σήμερα, τη σύγκρουση με τους ιατρούς και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, τονίστηκε στον κ. Πρωθυπουργό ότι η μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ. που τόσα χρόνια είναι ζητούμενο για τους ιατρούς, είναι σε λάθος κατεύθυνση και η διαχείριση της κρίσης που υπάρχει σήμερα είναι λανθασμένη, λόγω των αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων και χειρισμών του Υπουργού Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, υπογράμμισε ακόμα στον Α. Σαμαρά  ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την συνεργασία των ιατρών και με εξαθλιωμένους τους ασφαλισμένους για να δοξασθούν οι αριθμοί.

Και ξεκαθάρισε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν δέχεται με κανέναν τρόπο απολύσεις καθώς και το κλείσιμο Δημόσιων Δομών Υγείας.

«Θα πρέπει να ενισχυθούν οι Δημόσιες Δομές Υγείας, να οργανωθούν Αστικά Κέντρα Υγείας με όλες τις ειδικότητες 24ωρης λειτουργίας με πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση των ιατρών και με ευπρεπή λειτουργία όλων των εργαζομένων»

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι για να υπάρξουν λύσεις, χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος, με χρονικό ορίζοντα 3 - 6μηνών, ώστε η μεταρρύθμιση να οδηγηθεί προς την σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο Πρωθυπουργός,κατανόησε όλες τις πτυχές της περίθαλψης στην κατεύθυνση  «να  αρχίσει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος με τον θεσμικό ρόλο του Π.Ι.Σ. κυρίαρχο, με την ευχή και ανάγκη να σταματήσουν οι συγκρούσεις στον τομέα της Υγείας, που τόσο δεινά στοιχίζουν σε όλους μας»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/12/2013 - 11:03