Εντοπίστηκε ραδιενεργό Καίσιο στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης - Μελέτη ερευνητικής ομάδας ΑΠΘ

Ιχνη ραδιενεργού Καισίου σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ. Η ερευνητική ομάδα, έκανε μετρήσεις στην περιοχή των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν εγκατεστημένα πολλά νοικοκυριά και άρα δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ τζάκια για ανάγκες θέρμανσης. Το εύρημα, παρότι δεν εμπνέει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, χρήζει παρακολούθησης και συνδέεται ευθέως με την καύση ξύλων τους χειμωνιάτικους μήνες για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μεταξία Μανωλοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας της σχετικής μελέτης, τα δέντρα μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ έχουν απορροφήσει κάποια ποσότητα Καισίου, η οποία έπεσε στο έδαφος από το ραδιενεργό νέφος.

Όταν το ξύλο καίγεται ένα μέρος του Καισίου (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη, ωστόσο, οπως επισημαίνει η κα Μανωλοπούλου, ένα άλλο μέρος διαχέεται στην ατμόσφαιρα και αυτό είναι το πρόβλημα.

Πάντως εντύπωση, προκαλεί ότι το ραδιενεργό Καίσιο δεν βρέθηκε σε ξυλεία, η οποία προήλθε από το εξωτερικό, αλλά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Σε ερώτηση για τις επίμαχες ελληνικές περιοχές, η καθηγήτρια ανέφερε τη Νάουσα και τη Χαλκιδική, ενώ εξήγησε πως η μεγαλύτερη ή μικρότερη ύπαρξη Καισίου στα ξύλα έχει σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούσαν όταν το ραδιενεργό νέφος πέρασε πάνω από κάθε περιοχή (εάν έβρεχε τότε ή όχι κ.τ.λ).

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη διαχείριση της στάχτης και συμβουλεύουν τους κατόχους τζακιών να μη σηκώνουν σκόνη κατά τη διαδικασία του καθαρισμού της εστίας.

Σημειώνουν πάντως, πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό στη συνέχεια αναμειχθεί με το έδαφος.

Η μελέτη της ερευνητικής ομαδας του ΑΠΘ, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Environmental Radioactivity.

Πηγή: Ημερησία

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/12/2013 - 11:55