ΕΡΑ Ιωαννίνων: Το κλείσιμο έγινε «βλάβη»

Του Γιώργου Τσαντίκου - εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών


Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ιωαννίνων συνεχίζουν να εκπέμπουν, έστω και χωρίς... πομπό, καθώς από το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, η τελευταία ανοιχτή τους συχνότητα «κατέβηκε».
Η πιο πειστική εξήγηση είναι ότι από την Πέμπτη το πρωί εκπέμπει και στα Γιάννενα η Δημόσια Ραδιοφωνία, από την παλιά συχνότητα του Δεύτερου προγράμματος, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις γιατί έκλεισε το σήμα της ΕΡΑ Ιωαννίνων... δεν υπάρχουν. Οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν ότι το σήμα δεν έκλεισε, αλλά «έπαθε βλάβη» ο πομπός. Ωστόσο, τους έγινε γνωστό ότι... απαγορεύεται ρητά να επιδιορθώσουν τη βλάβη. Στο μεταξύ, οι απολυμένοι της ΕΡΑ είναι κατά μια έννοια εγκλωβισμένοι, καθώς από τη μια έχουν απολυθεί, από την άλλη, η κυβέρνηση τους καθιστά υπεύθυνους για τον εξοπλισμό του σταθμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν αύριο φύγουν και κλειδώσουν τα γραφεία, εάν υπάρξει απώλεια ή φθορά θα τους ζητηθούν ευθύνες. Στην ανακοίνωσή τους, μετά τη χτεσινή συνέλευση, δηλώνουν πάντως ότι θα συνεχίσουν. Την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταδίδεται από τα Γιάννενα η τηλεoπτική παραγωγή «Πρωινή Ενημέρωση», μέσω του ertopen.gr, από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου. Η εκπομπή θα μεταδίδεται από τις 8 -11 το πρωί με τους Νίκο Αγγελίδη, Στέφανο Ντόβα και Σωτήρη Αργύρη, ενώ την αρχισυνταξία της εκπομπής θα έχει η Βασιλική Χαϊνά.. Εκτός από τα γενικότερα πολιτικά θέματα ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα τοπικά ζητήματα και θα προσκληθούν στο στούντιο της ΕΡΑ Ιωαννίνων τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων.

Στη συνέλευση αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν από την περιφερειακή αρχή να δώσει στη δημοσιότητα το ψήφισμα ή την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, «το οποίο ομόφωνα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του τοπικού σταθμού», όπως αναφέρουν. Επίσης, καλούν το δήμο Ιωαννιτών και την ΠΕΔ Ηπείρου να πάρουν εγγράφως θέση για το κατέβασμα του πομπού της τοπικής ΕΡΑ.

Καταδίκη του «σιωπητηρίου»

Στο μεταξύ, κατά της περιφερειακής αρχής επιτίθεται και η παράταξη της Αριστερής Παρέμβασης Ηπείρου, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό ψήφισμα. Ο σύμβουλος της παράταξης Νίκος Ζήκος, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το δρόμο για να κλείσει η  αυτόνομη- ενοχλητική για την κυβέρνηση-φωνή της ΕΡΑ Ιωαννίνων, έστρωσαν καθοδηγούμενες φωνές στα τοπικά ΜΜΕ, που έπαιξαν αντίστοιχο ρόλο και στο παρελθόν για την υπόθεση της 'Δωδώνης'» και ζητάει από τον κ. Καχριμάνη να υλοποιήσει την απόφαση του συμβουλίου. «Ας μην ξεχνάμε πως οι συχνότητες είναι περιούσια του ελληνικού λαού και αυτός μόνο πρέπει αποφασίσει τι και σε ποιον θα δοθούν, και αν πρέπει να κλείσει η ΕΡΑ Ιωαννίνων» τονίζει.

Η παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, ΔΡΑΣΥ, τονίζει από την πλευρά της ότι η ΕΡΑ «είναι προφανές ότι ενοχλούσε η μετάδοση των προγραμμάτων του σταθμού που δεν συνέπλευσαν και δεν απηχούσαν τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και υποδείξεις όπως συμβαίνει με το νέο τερατούργημα της απόλυτα ελεγχόμενης δημόσιας τηλεόρασης». Ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σκοπούλης, αποδίδει ευθύνες στις τοπικές αρχές γιατί όπως λέει, «αφού άμεσα και αποτελεσματικά δεν άσκησαν την επιβαλλόμενη πολιτική πίεση για να μην κατέβει ο πομπός της ΕΡΑ Ιωαννίνων και για να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Καταλήγει λέγοντας ότι «μόνο με την οργανωμένη ενωμένη πάλη του μπορεί να ανατρέψει την πολιτική που τον μετατρέπει σε πειθήνιο δέκτη της παραπληροφόρησης του πολιτικού του ηθικού και πολιτισμικού του ξεπεσμού».

Τέλος, το κλείσιμο της εκπομπής της ΕΡΑ καταδικάζει και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. «Είναι γεγονός ότι κλείνουν την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων, γιατί στην ανάπτυξή της  έχει συμβάλλει τα μέγιστα εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια και η ΕΡΑ Ιωαννίνων, που η φωνή της απετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μέσο έκφρασης δημοκρατικού λόγου και διαλόγου» αναφέρει η ΠΣΕ στην ανακοίνωσή της και δηλώνει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το ψήφισμα υπάρχει... στη «Διαύγεια»

Φαίνεται τελικά ότι η περιφερειακή αρχή έβγαλε το ψήφισμα κατά του κλεισίματος της ΕΡΑ Ιωαννίνων, αλλά... δεν το δημοσιοποίησε. Εν ολίγοις, το ψήφισμα υπάρχει, καθώς είναι αναρτημένο στη «Διαύγεια», αλλά δεν έχει αποσταλεί στα ΜΜΕ ως δελτίο Τύπου, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς πρόκειται για απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου με πολιτικό αντίκτυπο και όχι για κάποια απλή απόφαση για μετακίνηση υπαλλήλου εκτός έδρας. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου έχει ως εξής: «Το περιφερειακό συμβούλιο εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε απόπειρα διακοπής της λειτουργίας του πομπού από τον οποίο εκπέμπει ο Περιφερειακός Σταθμός Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δηλώνοντας και τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων. Η λειτουργία του Δημόσιου Ραδιοφωνικού Περιφερειακού Σταθμού στην Ήπειρο, κρίνεται απαραίτητη στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης των ακριτικών παραμεθορίων περιοχών της Ελλάδας και επιτελεί εθνικό σκοπό».

Η απόφαση αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι, λίγο πριν τη 1.

Πηγή: εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54