REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Αίγυπτος: Νεκροί διαδηλωτές από τα πυρά αστυνομικών

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις σημερινές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αφορμή την τρίτη επέτειο από την λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην απομάκρυνση του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ένα από τα τέσσερα θύματα συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Κάιρο, όπου η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι, μέλη της απαγορευμένης από τη μεταβατική κυβέρνηση, Μουσουλμανικής Αδελφότητας είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας από τους οπαδους τους να παραμείνουν στους δρόμους επί  18 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

Ωστόσο και ο  υπουργός Εσωτερικών είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους σήμερα για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και είχε προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις. 

Στην πρωτεύουσα, το Κάιρο, αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και την Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.

Εν τω μεταξύ έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κοντά σε κτήριο της αστυνομίας στην αιγυπτιακή πόλη Σουέζ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το κτήριο ήταν χώρος εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πόλη και βρίσκεται στη νότια είσοδο προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι τρία άτομα τοποθέτησαν τη βόμβα και διέφυγαν πριν αυτή εκραγεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54