ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση ειδικών επιδομάτων των πανεπιστημιακών

Αντισυνταγματική έκρινε τη φορολόγηση ειδικών επιδομάτων πανεπιστημιακών το Συμβούλιο της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό για την κάλυψη δαπανών στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί, δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να φορολογείται.

Πρόκειται για τη φορολόγηση επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, η οποία είχε τεθεί ισχύ από τις 8/7/2002.

Υπενθυμίζεται οι το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ το 2012 είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια (2.112 ευρώ), αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων (3.169,4 ευρώ).

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Β΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική λύση.

Η Ολομέλεια ακολούθησε τις απόψεις του Τμήματος και έκρινε ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και το άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται.

Η προσφυγή έγινε το 2004 και απόφαση δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30/01/2014 - 18:58