Spiegel: Τρίτο πακέτο για την Ελλάδα υπό τον όρο "αποφασιστικότερων μεταρρυθμίσεων"

Διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, φέρεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το Der Spiegel. Υπό τον όρο η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.Σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το Der Spiegel, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτό θα διαμορφωθεί.

 

 

Το Spiegel επικαλείται πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το περιοδικό, εμπεριέχει δύο δυνατότητες.

Πρώτον, ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και δεύτερον, «ένα περιορισμένο ακόλουθο (σ.σ.: προς το σημερινό δεύτερο) πρόγραμμα βοήθειας» μέσω του οποίου η Ελλάδα θα πάρει «φρέσκο» χρήμα από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ESM.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε στο reuters ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Δώρο στον Έλληνα Πρωθυπουργό πριν από τις Ευρωεκλογές

Σύμφωνα με το Γερμανό διπλωμάτη που επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο Νίκος Χειλάς στο tovima.gr, το γεγονός ότι ο κ.Σόιμπλε σχεδιάζει και τρίτο πακέτο παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του δεύτερου, υποδηλώνει ότι το Βερολίνο σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στην αδυναμία της Αθήνας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ο όρος για «αποφασιστικότερη μεταρρύθμιση» είναι μόνο για το θεαθήναι – συνοδεύει μόνιμα κάθε «παραίνεση» των ευρωπαίων πολιτικών και της τρόικας.

Ο λόγος της παροχής του, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι διπλός:

Από τη μια, ο γερμανός «τσάρος» της οικονομίας δεν θέλει να αφήσει τον Αντώνη Σαμαρά να «πέσει», κάτι που θα ήταν και ομολογία αποτυχίας των μέχρι τώρα δικών του προγραμμάτων βοήθειας, και από την άλλη θέλει να προσφέρει ένα «δώρο» στον έλληνα πρωθυπουργό ενόψει των ευρωεκλογών.

«Τέτοια δώρα συνηθίζονται» πρόσθεσε. «Διαφορετικά θα είχαν λίγη αξία οι πολιτικές φιλίες».

Σόιμπλε: Στα μέσα του 2014 το εάν, το πότε και το πώς της βοήθειας

Σημειώνεται ότι ο σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ο Β. Σόιμπλε είχε αναφέρει ότι «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο -όπως σημειώνει- εξελίσσεται με αρκετή επιτυχία, μπορεί να υπάρξει ακόμα περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη».

Κάτι το οποίο όπως συμπλήρωσε, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του 2014.και βεβαίως η όποια βοήθεια θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η όποια περαιτέρω βοήθεια, όπως διευκρίνιζε θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την δανειακή βοήθεια που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα.

Πληροφορίες της Deutsche Welle, πάντως αναφέρουν ως το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα να υπάρξει ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM.

Αυτή η βοήθεια, συμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα ονομαζόταν τρίτο πακέτο και δεν είχε  όρους που θα προκαλούσαν εντάσεις.

Πληροφορίες της Deutsche Welle, αναφέρουν επίσης ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat.

Πηγή: Deutsche Welle - tovima.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02/02/2014 - 08:54