Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά- Συνεχής ενημέρωση

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 5.08 στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός ήταν μεγέθους  6,1 ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ . Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κάνει λόγο για 5.9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργο Μαρινοπουλο, ο σεισμός προκάλεσε αναστάτωση και σε άλλες περιοχές όπου έγινε αισθητός, σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Αχαια.

Νεότερη ενημέρωση: Τέσσερις ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν πριν από λίγο στο νοσοκομείο Μαντζαβινάτειο στο Ληξούρι.

Διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σύμφωνα με κατοίκους. Εντονη βροχόπτωση αυτήν την στιγμή. Αναστάτωση στο νησί, ο  κόσμος είναι έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Φαίνεται ότι είναι ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Θα ακολουθήσει πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες μέρες. Συνέστησε ψυχραιμία. Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί έχει σημαντικό μήκος 10-15 χλμ, παρατηρούμε είπε, μια μετατόπιση προς τα δυτικότερα αυτή τη φορά. Ο σεισμογόνος όμως χώρος είναι ο ίδιος.

Για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά.«Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε και έκανε λόγο για αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου.

 

Υπάρχουν κάποιοι μικροτραυματισμοί που προκλήθηκαν στην προσπάθεια κατοίκων να βγουν από το σπίτι ή από πτώσεις αντικειμένων. Έχουν πέσει μάντρες στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου Ληξουρίου. Αποκολλήθηκε ένα κομμάτι από την προβλήτα στο λιμάνι του Ληξουρίου

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03/02/2014 - 07:22