Κραυγή αγωνίας από τους Κεφαλονίτες στην εκπομπή της ΕΡΑ Ζακύνθου

Κραυγή αγωνίας, εξέφρασαν Κεφαλοντίτες που μίλησαν σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΑ Ζακύνθου. Όπως περιγράφουν- όλοι οι Κεφαλονίτες, αλλά, κυρίως οι κάτοικοι της Παλικής και, ειδικότερα, του Ληξουρίου- πέρασαν μία ακόμη δύσκολη νύχτα, αφού χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι, φιλοξενούμενοι σε γήπεδα, πλοία, λεωφορεία, γήπεδα και σκηνές, μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες και με κατεστραμμένες πολλές υποδομές, ενώ, διάχυτη ήταν η αγωνία καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί, και, παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για επικειμένη μεγάλη σεισμική δόνηση. Επίσης, τόνισαν την ολιγωρία της κυβέρνησης στην κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης, αφού καθυστέρησε για περισσότερο από μια εβδομάδα, ενώ, απελπισμένα ρωτούσαν γιατί έπρεπε να γίνει η χθεσινή δεύτερη ισχυρή καταστροφική σεισμική δόνηση για να προβεί στη σχετική ενέργεια. Μάλιστα, ορισμένοι, στην επικοινωνία τους με τους δημοσιογράφους της ΕΡΑ Ζακύνθου, με οργή και αγανάκτηση διερωτήθηκαν γιατί εμείς πρέπει πρώτα να ισοπεδωθούμε για να ληφθούν τα προβλεπόμενα -για αυτές τις περιπτώσεις- μέτρα βοήθειας, όταν η κυβέρνηση με ανάλγητες και συνοπτικές διαδικασίες βρίσκει λεφτά για τους τοκογλύφους της τρόικα, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές από τις μεγάλες λαμογιές πολιτικών και μεγαλόσχημων κυβερνητικών παραγόντων που χρόνια λήστευαν το δημόσιο χρήμα και πλούτο, όπως, και για την ενίσχυση των τραπεζών για να καλυφθούν τα ελλείμματα από τα θαλασσοδάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοϊδιοκτητών του τύπου…

Τραγικά επίκαιρο παρέμεινε και στις σημερινές δηλώσεις και συνεντεύξεις το θέμα των ΤΑΣ, των οποίων τις αρμοδιότητες -από τον προηγούμενο Νοέμβριο- η κυβέρνηση μετέφερε τις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, θέτοντας σε διαθεσιμότητα το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό τους. Ιδιαίτερα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, στην Κεφαλονιά δε λειτουργούσε ΤΑΣ ενώ, το ΤΑΣ Ζακύνθου καταργήθηκε το 2006, ενώ, από το μηχανικό του πρώην ΤΑΣ Ζακύνθου, Βασίλη Παλαιοθόδωρο, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να βρει φόρμουλα για την ανάκληση των εν λόγω διαθεσιμότητες. Επίσης, όπως ενημέρωσε, δέκα μηχανικοί από το ΤΑΣ Αχαίας πρόκειται να πάνε εθελοντικά στην Κεφαλονιά για να συνδράμουν τις σχετικές εργασίες.

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κεφαλονιάς διαψεύδει τη φήμη για επικείμενο μεγάλο σεισμό, υποστηρίζοντας ότι «Κανένα σήμα , κανένα έγγραφο , τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Επίσης, στη Ζάκυνθο, διαψεύστηκε από το διοικητή της Τροχαίας κ. Τσώλο, η πληροφορία ότι έκλεισε η Αλεξάνδρου Ρώμα -που είναι κεντρικός δρόμος της πόλης- στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας για επικείμενο σεισμό. Όπως ισχυρίστηκε στην ΕΡΑ Ζακύνθου, επρόκειτο, απλώς, για απαγόρευση διέλευσης των οχημάτων από τη συγκεκριμένη οδό, στο πλαίσιο εφαρμογής απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων για την πεζοδρόμησή της.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, ποικιλοτρόπως, υποδέχτηκαν στη Ζάκυνθο την ανακοίνωση του δήμου για την προσφορά φιλοξενίας σε 100 σεισμοπαθείς, όπου ο τοπικός σύλλογος ξενοδόχων θα διαθέσει ξενοδοχείο 4 αστέρων και ο δήμος όλες τις κοινωνικές δομές του (κοινωνικό εστιατόριο, κοινωνικοί ξενώνες, κτλ). Συγκεκριμένα, άλλοι κάνουν λόγο για ενέργεια έμπρακτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ενώ, άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού υπάρχουν πρακτικοί λόγοι (π.χ. μετακίνηση σεισμοπαθών από το ένα νησί στο άλλο κ.α.) που, ούτως ή άλλως, την καθιστούν δύσκολα υλοποιήσιμη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04/02/2014 - 18:31