Καθιέρωση του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής»

Το ύψος της ποινής για κακουργήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, θα μπορεί να συζητά ο κατηγορούμενος με τον Ποινικό Εισαγγελέα Συνδιαλλαγής πριν φθάσει η υπόθεση στο ακροατήριο.

Αυτή είναι μία από τις καινοτομίες που προτείνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα ο ποινικός εισαγγελέας συνδιαλλαγής θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τον κατηγορούμενο που είναι αντιμέτωπος με κακουργήματα, όχι όμως και με εκείνον που αντιμετωπίζει αδίκημα που τιμωρείται με βάση το Νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Εάν ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής, τότε πρέπει η ποινή που θα συμφωνηθεί να είναι μικρότερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Αναλυτικότερα, η ποινή η οποία θα συμφωνείται μεταξύ εισαγγελέα και  κατηγορούμενου πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα.

Ακόμη, στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά.

Καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα και θα δικάζονται πλέον από τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων.

Από τον κανόνα αυτό, εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Με άλλη διάταξη του νέου Κώδικα, τα πλημμελήματα θα δικάζονται πλέον από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.

Πηγή naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54