Οργή για την απόφαση του εφετείου για την υπόθεση Γουάινστιν: Βήμα προς τα πίσω

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης, που ακυρώνει μία από τις καταδίκες του άλλοτε μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, για βιασμό. Το κίνημα #MeToo υποστηρίζει ότι η απόφαση, που έκρινε ότι ήταν λάθος να γίνουν δεκτές οι καταθέσεις γυναικών που επίσης είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση από τον παραγωγό του Χόλιγουντ, αλλά δεν ήταν ενάγουσες στην υπόθεση, είναι ένα βήμα προς τα πίσω.

Η απόφαση ορίζει ότι η καταδίκη το 2020 στη Νέα Υόρκη του Γουάινστιν σε 23 χρόνια κάθειρξη για βιασμό και σεξουαλική επίθεση ακυρώνεται και πρέπει να διεξαχθεί νέα δίκη. Ο Γουάινστιν πάντως θα παραμείνει στη φυλακή, γιατί έχει καταδικαστεί και στο Λος Άντζελες σε 16 χρόνια φυλάκιση το 2023, για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις, σε άλλη, ξεχωριστή υπόθεση. 

Σύμφωνα με το εφετείο, καθώς το δικαστήριο έσφαλε όταν δέχθηκε να ακούσει τις μαρτυρίες άλλων γυναικών πέραν των εναγουσών για τη βία που είχαν υποστεί από τον κατηγορούμενο. Οι μαρτυρίες αυτές παρουσίασαν «μια ιδιαίτερα κακή εικόνα» του Γουάινστιν, εκτίμησε το εφετείο, κρίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να διορθωθούν αυτά τα «σκανδαλώδη λάθη είναι μια νέα δίκη».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Μαντλίν Σίνγκας, μία από τις δικαστές του εφετείου που τάχθηκε κατά της ακύρωσης της ποινής του Γουάινστιν. «Το δικαστήριο εξακολουθεί να εναντιώνεται στις νίκες για τις οποίες έδωσαν μάχη επιζήσασες σεξουαλικής βίας», επισήμανε, τονίζοντας ότι οι γυναίκες «που φέρουν το τραύμα της σεξουαλικής βίας» «ξεχάστηκαν».

Επίσης το Χ, στο #MeToo, έχει πλημμυρίσει με αντιδράσεις οργής για την απόφαση -και κάποιες φυσικά που επιχαίρουν από χρήστες που νιώθουν δικαιωμένοι.

Η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο που συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση του κινήματος #MeToo, ένα hashtag που δημιουργήθηκε πριν 11 χρόνια, προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο Γουάινστιν, από την Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ, δήλωσε ότι «το δικαστικό σύστημα δεν ωφέλησε ποτέ τις επιζήσασες σε αυτήν τη χώρα. Διότι, αφού οι γενναίες γυναίκες αυτής της υπόθεσης έσπασαν τη σιωπή τους, εκατομμύρια και εκατομμύρια άλλες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν».

Μια ομάδα θυμάτων του Χάρβεϊ Γουάινστιν, η «Silence Breakers» (Αυτές που Έσπασαν τη Σιωπή), κατήγγειλε την απόφαση του εφετείου, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο αποθαρρύνει τις γυναίκες να μιλήσουν, αλλά είναι και «βαθιά άδικη».

Και πρόσθεσε ότι «αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει σε τίποτα την πραγματικότητα που ζήσαμε» και «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε».

Οργή και αγανάκτηση εξέφρασαν και πολλές γνωστές ηθοποιοί, που είχαν κατηγορήσει τον παραγωγό του Χόλιγουντ για σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξουαλικό εκβιασμό εις βάρος τους. Η Ροζάνα Αρκέτ είπε ότι «είναι λυπηρό που το δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του. Και ως επιζήσασα είμαι πολύ απογοητευμένη».

Η Άσλεϊ Τζαντ, η πρώτη ηθοποιός που τον κατήγγειλε, τόνισε ότι «είναι άδικο για τις επιζήσασες. Ζούμε τη δική μας αλήθεια. Γνωρίζουμε τι συνέβη». 

Η Μίρα Σορβίνο δήλωσε «σοκαρισμένη!. Είναι ένα κατά συρροή αρπακτικό με πλούσια δράση που βίασε/ έβλαψε περισσότερες από 200 γυναίκες! Είμαι αηδιασμένη από το δικαστικό σύστημα που κλίνει προς τα αρπακτικά και όχι τα θύματα».

Ο δικηγόρος Ντάγκλας Γουίγκντορ, ο οποίος εκπροσώπησε οκτώ μάρτυρες στη δίκη στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε την απόφαση «τεράστιο βήμα προς τα πίσω», επισημαίνοντας ότι «είναι λανθασμένη», καθώς «τα στοιχεία ήταν σημαντικά για να καταδειχθούν τα κίνητρα και ο σκοπός του κατηγορούμενου».

Από το 2017 δεκάδες γυναίκες, πολλές από τις οποίες πολύ γνωστές ηθοποιοί, ανάμεσά τους η Αντζελίνα Τζολί και η Γκουίνεθ Πάλτροου, έχουν κατηγορήσει τον Γουάινστιν για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση ή βιασμό. Πολλές όμως από αυτές τις υποθέσεις έχουν παραγραφεί καθώς έχει παρέλθει το χρονικό όριο για την απαγγελία κατηγοριών.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το πρώτο πισωγύρισμα για το #MeToo. Το 2021, ο Μπιλ Κόσμπι, που επίσης έχει καταγγελθεί από πολλές γυναίκες, αφέθηκε ελεύθερος μετά την ακύρωση για διαδικαστικούς λόγους της καταδίκης του για σεξουαλική επίθεση.