ΗΠΑ / Νεκρός άνδρας με χειροπέδες στην πλάτη και καθηλωμένος από αστυνομικούς στο έδαφος – «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Σε ένα ακόμη περιστατικό θανατηφόρας αστυνομικής βίας που θυμίζει έντονα την δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικό, στις 25 Μαΐου 2020, το αστυνομικό τμήμα του Κάντον στο Οχάιο των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη νύχτα που ένας 53χρονος άνδρας πέθανε αφού είπε επανειλημμένα στους αστυνομικούς «δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς του είχαν περάσει χειροπέδες με τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον είχαν καθηλώσει στο έδαφος.

Στο βίντεο της 18ης Απριλίου, ο Frank Tyson, που δημοσιεύει το δίκτυο nbcnews φαίνεται να κείτεται ακίνητος στο πάτωμα ενός μπαρ για περισσότερα από 5 λεπτά πριν η αστυνομία ελέγξει για σφυγμό και περίπου 8 λεπτά πριν ξεκινήσει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν 36 λεπτών, η αστυνομία ανταποκρίνεται στον τόπο ενός ατυχήματος με ένα αυτοκίνητο και βρίσκει έναν κατεστραμμένο στύλο ηλεκτροδότησης και ένα όχημα με την πόρτα του οδηγού ανοιχτή και έναν αερόσακο ενεργοποιημένο.

Στο βίντεο, ένας άνδρας σε ένα λευκό βαν, το πρόσωπο του οποίου είναι θολό, περνάει και λέει στην αστυνομία ότι ο υπεύθυνος βρίσκεται σε ένα κατάλυμα AMVETS (σσ: για βετεράνους του στρατού) στο τέλος του δρόμου.

Οι αστυνομικοί πάνε στο καταφύγιο και μια γυναίκα τους ζητά να απομακρύνουν τον Tyson. Όταν οι αστυνομικοί τον πλησιάζουν, εκείνος ρίχνει ένα σκαμπό του μπαρ και τους λέει να φωνάξουν τον σερίφη.

 

Στη συνέχεια επιχειρούν να του περάσουν χειροπέδες. Η αστυνομία αναγνώρισε τον Beau Schoenegge και τον Camden Burch ως τους «δύο βασικούς αστυνομικούς» που ανταποκρίθηκαν στην κλήση. Το βίντεο καταγράφηκε από την κάμερα σώματος του Schoenegge.

«Προσπαθούν να με σκοτώσουν», λέει ο Τάισον. «Προσπαθούν να με σκοτώσουν».

Ο Τάισον φωνάζει «Καλέστε τον σερίφη» αρκετές ακόμη φορές και συνεχίζει να λέει:

«Προσπαθούν να με σκοτώσουν».

Στη συνέχεια, η αστυνομία τον ρίχνει στο έδαφος και ακούγεται μια φωνή να λέει: «Θα σε ψεκάσουν». Ένα άλλο άτομο λέει: «Μην τον ψεκάζετε».
Μόλις ο Tyson δέσει χειροπέδες, ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να βάζει το γόνατό του στο πάνω μέρος του άνω μέρους του σώματος του Tyson, ενώ ο Tyson λέει πολλές φορές «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ένας αστυνομικός του λέει να ηρεμήσει και να σταματήσει να παλεύει. Ο Τάισον απαντά:

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Είσαι στο λαιμό μου».

Ο αστυνομικός είχε το γόνατό του πάνω στον Τάισον για περίπου 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το βίντεο.

Λίγο μετά την αφαίρεση του γόνατός του από τον αστυνομικό, ο Tyson λέει ξανά ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, στο οποίο κάποιος απαντά: «Είσαι μια χαρά. Βγάλε το σκασμό».

Αφού ο Τάισον φαίνεται να σταματά να κινείται, ένας αστυνομικός φαίνεται να ψάχνει το πορτοφόλι του Τάισον και να μιλάει σε παρευρισκόμενους. Ο Tyson φαίνεται να είναι ακίνητος στο πάτωμα για περισσότερα από 5 λεπτά, ενώ τουλάχιστον ένας αστυνομικός μιλάει με τους θαμώνες του μπαρ.

Κάποια στιγμή ο αστυνομικός αστειεύεται:

«Πάντα ήθελα να συμμετάσχω σε καυγά σε μπαρ. Δεν ξέρω αν αυτό μετράει».

Όταν ένας από τους αστυνομικούς επιστρέφει στο πλάνο, ρωτάει αν ο Tyson έχει ηρεμήσει και αν αναπνέει.

Ο αστυνομικός τον ελέγχει για σφυγμό και αργότερα οι αστυνομικοί κάνουν θωρακικές συμπιέσεις στον Tyson που δεν ανταποκρίνεται.

Η αστυνομία του Κάντον ανέφερε σε δελτίο τύπου την Παρασκευή ότι οι αστυνομικοί είχαν ανταποκριθεί σε μια αναφορά για ένα τροχαίο δυστύχημα με ένα όχημα λίγο μετά τις 8:15 μ.μ. την Πέμπτη. Είπαν ότι μάρτυρες τους οδήγησαν στο AMVETS, όπου ήρθαν σε επαφή με τον Tyson και εκείνος πάλεψε μαζί τους.

«Λίγο αφότου του φόρεσαν χειροπέδες, οι αστυνομικοί αναγνώρισαν ότι ο Τάισον δεν ανταποκρινόταν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το δελτίο ειδήσεων ανέφερε ότι χορηγήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και αρκετές δόσεις Narcan πριν φτάσουν οι γιατροί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Κάντον και ότι ο Τάισον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 9:18 μ.μ.

Η αιτία θανάτου του εκκρεμεί, δήλωσε ο Χάρι Κάμπελ, επικεφαλής ερευνητής του γραφείου του ιατροδικαστή της κομητείας Σταρκ.

Εκτός από το βίντεο της κάμερας σώματος, η αστυνομία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα καταγραφές από δύο κλήσεις στο 911.

Το αστυνομικό τμήμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «επικοινώνησε αμέσως» με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών του Οχάιο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Χωρίς να κατονομάσει τον Τάισον, το γραφείο επιβεβαίωσε ότι η έρευνά του για ένα «θανατηφόρο κρίσιμο περιστατικό με συμμετοχή αστυνομικού» είναι ενεργή και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο δήμαρχος της Κάντον Ουίλιαμ Σέρερ δήλωσε ότι συναντήθηκε με μέλη της οικογένειας του Τάισον «όχι μόνο για να τους επιτρέψω να δουν τι δημοσιεύεται τώρα στο κοινό, αλλά και για να τους εκφράσω προσωπικά τα συλλυπητήριά μου».

Ο Sherer ανέφερε σε δήλωσή του ότι στόχος του είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής.

«Αυτή η έρευνα βρίσκεται στα χέρια του BCI και θα συνεχίσουμε να τους παρέχουμε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν το έργο τους», δήλωσε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Γκάμπαρντ δήλωσε ότι εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά» του στους οικείους του Τάισον.

«Με βάση την εμπειρία, είμαι βέβαιος ότι η BCI θα διεξάγει μια πολύ ενδελεχή εξέταση», δήλωσε ο Gabbard.

Οι Sherer και Gabbard δήλωσαν ότι λόγω της εκκρεμούς έρευνας, είναι περιορισμένοι στο τι μπορούν να πουν ή τι πληροφορίες μπορούν να δώσουν.

Οι Schoenegge και Burch, οι οποίοι εντάχθηκαν στο τμήμα το 2022 και υπηρετούν στο γραφείο τροχαίας, έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια με αποδοχές εν αναμονή της έρευνας που διεξάγεται βάσει της πολιτικής του τμήματος.