Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κέρκυρας

16 Μαρτίου 2014

Κέρκυρα - Τοπικές Ειδήσεις

85 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Μ. ΖΑΜΠΑΤΗ

Σε κάθειρξη συνολικά 85 ετών καταδικάστηκε, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κακουργημάτων Κερκύρας, ο 55χρονος Αλβανός που κατηγορείτο για συμμετοχή στο αιματηρό περιστατικό του 1997 που στοίχισε τη ζωή του λιμενικού Μαρίνου Ζαμπάτη.
Η δίκη ξεκίνησε προχθές το πρωί και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, ενώ ο 55χρονος καταδικάστηκε και για σειρά άλλων αδικημάτων όπως είναι η   απόπειρα ανθρωποκτονίας και  η διακίνηση ναρκωτικών. Είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, 16 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.
Ο 25χρονος Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας. Τις πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου 1997, , έπεσε νεκρός σε επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας,  μαχόμενος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των θαλάσσιων συνόρων μας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 59 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αίσιο τέλος είχε για 59 μετανάστες ο εντοπισμός και διάσωσή τους από το Λιμεναρχείο της Κέρκυρας, στη θαλάσσια περιοχή 2 ν.μ. δυτικά των Παξών.
Ειδικότερα, χθες το πρωί ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο  από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Παξών βρίσκεται σκάφος σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών. Επί τόπου έσπευσαν 2 πλωτά περιπολικά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το Ε/Γ-Δ/Ρ «ΔΕΣΠΟΙΝΑ Π» Ν. Κέρκυρας 920, καθώς και  ελικόπτερο της Π.Α. και αεροσκάφος της δύναμης FRONTEX.
Το σκάφος εντοπίστηκε από το «ΔΕΣΠΟΙΝΑ Π», ενώ σε συνεργασία με πλωτό περιπολικό,   περισυνελέγησαν και επιβιβάστηκαν στο «ΔΕΣΠΟΙΝΑ Π» πενήντα εννέα (59) άτομα καλά στην υγεία τους, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας. Το σκάφος βυθίστηκε.
Προανάκριση διενεργείται, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Κέρκυρας.
 
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ένας αλλοδαπός δραπέτης φυλακών εντοπίστηκε στην Κέρκυρα, στην διάρκεια επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών. Πρόκειται για έναν υπήκοο Αλβανίας ο οποίος δεν είχε επιστρέψει ύστερα από άδεια στις φυλακές της Λάρισας.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών  εντόπισαν και συνέλαβαν χθες (Σάββατο) το απόγευμα, 5 άτομα, 4  υπηκόους Αλβανίας και έναν  51χρονο ημεδαπό, και – όπως διαπιστώθηκε – ο ένας εξ αυτών ήταν δραπέτης των φυλακών Λάρισας, καθώς δεν είχε επιστρέψει ύστερα από άδεια που πήρε στις 8 Αυγούστου 2013.. Για τους υπόλοιπους συλληφθέντες  σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της υπόθαλψης εγκληματία, κατοχής κάνναβης, παράνομης οπλοφορίας καθώς και παράνομης διευκόλυνσης και  παραμονής  στην χώρα.  
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον   Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι οργανώνει την επόμενη Τετάρτη (19 Μαρτίου) εκδήλωση με θέμα: «Οι πολιτικές διώξεις στην Εκπαίδευση». Βασικός ομιλητής, θα είναι ο Συνταγματολόγος – Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος. Επίσης,  θα μιλήσουν, η Ελισάβετ Παπαδοπούλου (ΠΥΣΠΕ Λακωνίας) διωκόμενη δασκάλα και ο Βαγγέλης Τσίρμπας διωκόμενος φοιτητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Στην εκδήλωση, θα χαιρετήσουν οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργος Κεντρωτής και Φωτεινή Βάκη, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, Ελένη Μαλαχά και Νίκος Μεταλληνός. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο  

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

H παρέμβαση στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές και η ανάγκη συγκρότησης μιας κίνησης που θα παρεμβαίνει στα δημοτικά ζητήματα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη (13 Μαρτίου) η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Κέρκυρας.
Σύμφωνα με  σχετικό δελτίο τύπου, διατυπώθηκε η θέση ότι υπάρχει ανάγκη παρέμβασης από αριστερή, αντικαπιταλιστική σκοπιά σε ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές και τον Καλλικράτη που αποτελεί την  εφαρμογή των μνημονίων στο τοπικό κράτος. Αναδείχθηκαν τα ζητήματα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας, καθώς και της διάλυσης της παιδείας και της υγείας τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Το αμέσως προσεχές διάστημα, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α θα διοργανώσει νέα σύσκεψη για τη συγκρότηση τόσο της δημοτικής κίνησης όσο και του περιφερειακού ψηφοδελτίου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια.  

Η «ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ» ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΒΑΤΗ

Συνέντευξη τύπου θα δώσει αύριο (Δευτέρα) ο Μιχάλης Διαβάτης, ως επικεφαλής του νέου πολιτικού συνδυασμού  «Δυνάμεις Αλλαγής»,  που θα πάρει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο.
Ο κ. Διαβάτης θα παρουσιάσει το πολιτικό πρόγραμμα του συνδυασμού  και τα υποψήφια μέλη του.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ

Τη σύμβαση για το έργο «Ανέγερσης σχολικού κέντρου του πρώην Δήμου Μελιτειέων», στην περιοχή Βραγκανιώτικα της νότιας Κέρκυρας, υπέγραψαν την Παρασκευή ο Δήμαρχος   Γιάννης Τρεπεκλής και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ.
Υπογράφηκε, επίσης, και μια δεύτερη σύμβαση, για τη συντήρηση σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κερκύρας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Νέο Δ.Σ. αναδείχθηκε χθες στην Επιστημονική  Εταιρεία  Τουρισμού Κέρκυρας, καθώς συγκροτήθηκε σε σώμα  η Διοίκηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Πρόεδρος  ο Κώστας Τσουμάνης, αντιπρόεδρος  ο Κώστας Δενδρινός, ταμίας ο Ανδριανός Σπύρου, γραμματέας ο Νικόλαος - Φοίβος Καλούδης (που αναλαμβάνει και υπεύθυνος επικοινωνίας) και έφορος ο    Δημήτρης Μωραΐτης

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Άνετη νίκη με 4 – 1 επί της Καβάλας πέτυχε σήμερα η Κέρκυρα στο γήπεδό της και παραμένει στην κορυφή του βορείου ομίλου, δυο αγωνιστικές πριν από τη λήξη της κανονικής περιόδου της Football League.
Για την Κέρκυρα σκόρερς ήταν οι Καρεδέμητρος, Κόντος (2 γκολ) και Γεωργακόπουλος και για την Καβάλα ο Μαυρίδης

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16/03/2014 - 22:13