Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ορεστιάδας

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 18-03-2014
 
Σε απεργία καλεί τους εργαζόμενους η ΑΔΕΔΥ 
 
«Οι κλαδικοί και συντεχνιακοί αγώνες τελείωσαν, η εργασιακή ασφάλεια που μπορεί να ένιωθε κάποιος για τον εαυτό του χάθηκε, ο ενωμένος αγώνας γεννάται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νομαρχιακό τμήμα Έβρου της ΑΔΕΔΥ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία, αύριο και την Πέμπτη. «Το μόνο που θέλουν είναι να συνεχίσουν την πολιτική του κλεισίματος υπηρεσιών και των μαζικών απολύσεων εργαζομένων και να οδηγήσουν σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις 15.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο για το 2014», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση. Στο πλαίσιο της απεργίας, αύριο στις 11 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 
 
Αποζημιώσεις καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ
 
Αποζημιώσεις που αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών του προηγούμενου έτους καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 5.058 γεωργούς και κτηνοτρόφους όλης της χώρας. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ανέρχεται σε 6,8 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στους δικαιούχους του Έβρου είναι 182.608 ευρώ. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, από διάφορα αίτια.   
 
Ερώτηση 30 βουλευτών της Ν.Δ. για τα «απαράδεκτα ειδοποιητήρια οφειλών του ΟΑΕΕ στους αγρότες-μικροεπαγγελματίες»
 
«Πάρτε αυτά τα χαρτιά πίσω», καλούν τον υπουργό Εργασίας και τη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Έβρου, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα ειδοποιητήρια οφειλών που έστειλε ο Οργανισμός σε χιλιάδες αγρότες-μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, ζητώντας τους εισφορές χιλιάδων ευρώ, ακόμη και αναδρομικά από το 2010, για τις συμπληρωματικές δουλειές που κάνουν στα χωριά όπου ζουν. «Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταθεί οικονομικά όρθιος ο ΟΑΕΕ, καλούνται αγρότες με ελάχιστα εισοδήματα και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ “να πληρώσουν τη νύφη”», αναφέρουν οι βουλευτές, και καλούν τον υπουργό Εργασίας και την πρόεδρο του Οργανισμού να αποσύρουν τη σχετική εγκύκλιο που προβλέπει τις οικονομικές αυτές απαιτήσεις «από πολίτες χωριών που δεν έχουν να δώσουν αυτά τα λεφτά». Επισημαίνουν επίσης πως «οι ρυθμίσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για τη διάλυση των μικρών τοπικών κοινωνιών των χωριών» και καταλήγοντας ερωτούν τον κ. Βρούτση, τι προτίθεται να κάνει για την ανάκληση των απαράδεκτων ειδοποιητηρίων αλλά και για την υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού που αναφέρεται στη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος ηλικίας, με 40 χρόνια ασφάλισης.   
 
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Ορεστιάδας, Β. Μαυρίδη, στην ΕΡΑ Ορεστιάδας
 
«Δύο μήνες πριν τις εκλογές, υπάρχει χαλαρότητα στην κοινωνία, δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα κριτήρια των πολιτών για την επιλογή των επόμενων τοπικών διοικήσεων, τον κόσμο τον απασχολεί η δύσκολη καθημερινότητα», ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας, επικεφαλής του συνδυασμού «Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή», Βασίλης Μαυρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας. Ο ίδιος κατέθεσε την προσωπική του διαπίστωση πως «παρότι η κοινωνία υποφέρει, διαμαρτύρεται χαλαρά», εκτίμησε ότι «η πολιτική απαξίωση και η αγανάκτηση που υπάρχουν, είναι πολύ πιθανό να εκφραστούν στις εκλογές», πρόσθεσε ωστόσο ότι το κλίμα αυτό «χαλάει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να αποτελέσουν κριτήρια επιλογής των πολιτών για τις επόμενες δημοτικές αρχές. Είναι άδικο, μέσα σε αυτό το κλίμα, να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την υποψηφιότητά του, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να δώσει προεκλογικά ψεύτικες ελπίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετεί μία πεσιμιστική στάση. Σχολιάζοντας τη θητεία της νυν δημοτικής αρχής, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς της στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, υπεράσπισης των εργαζομένων του δήμου που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή απολύθηκαν, αποφάσεων που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τους πιο αδύναμους. «Ακόμη κι αυτά που έγιναν, άργησαν πολύ», ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση που θα φέρει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ορεστιάδας, για την μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΟ κατά 15%. «Θα την ψηφίσουμε, ακόμη κι αν ξέρουμε το λόγο που έρχεται στην παρούσα χρονική στιγμή η πρόταση αυτή, όμως η μείωση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη». Αναφερόμενος, τέλος, στη χρηματοδότηση των δήμων, παραδέχτηκε πως τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν περιοριστεί σημαντικά και τα κονδύλια που δίνονται στους δήμους έχουν μειωθεί στο μισό, υποστήριξε ωστόσο ότι «η διαχείριση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, με τη μείωση της σπατάλης που γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις και την προσπάθεια εξασφάλισης κονδυλίων, ακόμη και από τις λίγες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει ο δήμος». 
 
Αλεξανδρούπολη: Συνεδριάζει στις 21/3 το δημοτικό συμβούλιο
 
Τον τρόπο εκτέλεσης των έργων ανακατασκευής και ανακαίνισης δύο πρώην δημοτικών σχολείων, στους οικισμούς Κίρκης και Κοίλων, θα συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίασή του, στις 6 το απόγευμα. Επίσης θα συζητηθεί η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου αποπεράτωσης της προσθήκης που κατασκευάζεται στο νηπιαγωγείο της Άνθειας, ενώ η ατζέντα περιλαμβάνει και άλλα θέματα εγκρίσεων εκτέλεσης ή παραλαβής έργων του δήμου. Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει και τις δαπάνες για τα φετινά «Ελευθέρια», αλλά και τη δημιουργία δημοτικού Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία. Συνολικά θα συζητηθούν 37 θέματα. 
 
Aλεξανδρούπολη: «Πράσινο φώς» για Ανοιχτό Κέντρο Ελληνικού Εμπορίου
 
Την επίσημη ένταξη της Αλεξανδρούπολης στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ενίσχυσης Δομών Κέντρων Ανοιχτού Εμπορίου» της γενικής  γραμματείας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανακοίνωσε εχθές ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το σχέδιο ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ και όπως ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ, πρόκειται για «ένα μεγαλόπνοο και σίγουρα αναπτυξιακό εγχείρημα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Σταύρος Μυστακίδης, εξήγησε πως «σκοπός της αστικής παρέμβασης είναι η ένταξη των επιχειρήσεων του κέντρου της πόλης σε ένα ενιαίο σχεδιαστικό πλάνο, καθώς και η βέλτιστη εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των τουριστών». Σημειώνεται ότι στο σχεδιασμό προβλέπονται, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις, όπως: πεζοδρομήσεις, ειδικές σημάνσεις και οριοθετήσεις, χώροι στάθμευσης, χώροι φύλαξης και ψυχαγωγίας παιδιών, φυτεύσεις δέντρων και άλλων φυτών. Η τελική εικόνα θα έχει χαρακτηριστικά ενός open mall στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, σε έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, όπου λειτουργούν περίπου 50 καταστήματα.   
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18/03/2014 - 12:46