Ισχυρός σεισμός στη Χιλή προκαλεί τσουνάμι

Σεισμός 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τρίτη το βράδυ στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) και του Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού.
 

Τεράστια κύματα ύψους έως 1,80 μέτρα παρατηρήθηκαν κοντά στις ακτές της Πισάγουα, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης.
Λίγο μετά το σεισμό, οι αρχές των ΗΠΑ ενεργοποίησαν το μηχανισμό συναγερμού για τσουνάμι στη Χιλή , το Περού και το Εκουαδόρ.
Επίσης, εκδόθηκε προειδοποίηση και σε άλλες χώρες του Ειρηνικού, όπως η Κολομβία, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα , η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ ώστε να λάβουν μέτρα για ένα πιθανό τσουνάμι.
Μέσα από το λογαριασμό της στο Twitter, η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε την εκκένωση των παραθαλάσσιων περιοχών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Οι αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι πιθανόν το τσουνάμι να φτάσει μέχρι τη Χαβάη ή σε δυτικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια , το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον.
Το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Χιλής ανακοίνωσε ότι η σεισμική δόνηση προκλήθηκε στις 20:46 (τοπική ώρα) σε απόσταση 89 χιλιομέτρων από τις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Περού, και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.  
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02/04/2014 - 04:44