Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ηρακλείου

 
Πορεία διαμαρτυρίας με σημείο κατάληξης τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης πραγματοποιούν σήμερα,  οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου νοσοκομείου με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις που φέρνει η απόφαση του υπουργείου για τις διαθεσιμότητες προσωπικού.  Το ποτήρι της οργής έχει ξεχειλίσει για τους εργαζόμενους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μετά και τη διαθεσιμότητα των δεκα οδηγών με τους ίδιους να διαμαρτύρονται για τις πολιτικές της διαθεσιμότητας κάνοντας λόγο για επιλεκτικές μετακινήσεις και υποστελέχωση του έμψυχου δυναμικού των νοσοκομείων. Από  τον Διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ  Αντώνη Γρηγοράκη ζητείται να μην υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες μπαίνουν σε διαθεσιμότητα οδηγοί και νυχτοφύλακες.
 
 
Να απέχουν από τις επικείμενες Ευρωεκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την σχεδιαζόμενη υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στην θάλασσα της Μεσογείου, αποφάσισαν  κατά πλειοψηφία, σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν από κοινού ο σύλλογος επαγγελματιών Σούγιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούγιας .  «Η αδιαφορία του Ευρωκοινοβουλίου και η αδυναμία ειδικά των παραμεσόγειων ευρωβουλευτών να εμποδίσουν την επικείμενη οικολογική καταστροφή ,μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία της ευρωπαϊκής ένωσης στην υπάρχουσα μορφή της είναι προβληματική προφανώς εξυπηρετεί συμφέροντα και ως εκ τούτου δεν βλέπουμε πλέον το λόγο να συμμετάσχουμε στην διαδικασία των Ευρωεκλογών», επισημαίνει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας , σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Δημήτρης Γ. Ναναδάκης.
 
Την απομάκρυνση φοιτητή από την εστία και τη διαγραφή του από το Σύλλογο Φοιτητών Κοινωνιολογίας ζητά το Δ.Σ. του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή το γεγονός ότι απείλησε, όπως καταγγέλλουν, με μαχαίρι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο χώρο των εστιών. Ο Σύλλογος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι γνωστό μέλος φασιστικών συμμοριών και θεωρούν ότι μετά το περιστατικό αυτό, η απομάκρυνση του από την εστία και το Σύλλογο είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ρεθεμνιώτικη ιστοσελίδα goodnet.gr ο εν λόγω φοιτητής που φέρεται ως μέλος της Χρυσής Αυγής, πριν από περίπου δέκα ημέρες δέχθηκε επίθεση από αγνώστους οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν και ο ίδιος κατέληξε στο νοσοκομείο και ενώ είχαν προηγηθεί επεισόδια και καβγάδες μεταξύ αντιφασιστών και ομάδων της ακροδεξιάς με αφορμή αντιφασιστικές εκδηλώσεις στις 19 Μαρτίου. Ο φοιτητής φαίνεται πως μετά τον ξυλοδαρμό του πήγε στο δωμάτιο φοιτήτριας που ο ίδιος θεωρεί ότι γνώριζε τους δράστες της επίθεσης σε βάρος του, για να ζητήσει το λόγο και την απείλησε, κρατώντας μαχαίρι. Για το γεγονός τόσο της επίθεσης στον φοιτητή όσο και της «επίσκεψης» του στη φοιτήτρια είχε ενημερωθεί η αστυνομία, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας να έχει σχηματίσει δικογραφία.  
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ
«Στις 20/03/2014 φοιτητής του τμήματος Κοινωνιολογίας, γνωστός για τη συστράτευσή του με φασιστικές συμμορίες της πόλης, απείλησε με μαχαίρι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο χώρο των εστιών όπου διαμένουν και οι δύο. Στη συνέχεια, επιτέθηκε και χτύπησε τον φύλακα του Πανεπιστημίου. Αφορμή για την εγκληματική του ενέργεια ήταν η επίθεση που είχε δεχτεί από αγνώστους.  Τα περιστατικά στις 20/03/2014 ήταν το αποκορύφωμα απειλών και τραμπουκισμών από φασίστες που είχαν προηγηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου, ενόψει των αντιφασιστικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στις 19/03, περιστατικά τα οποία και αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην πόλη του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση που δέχτηκε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ένοπλες απειλές προς τη συμφοιτήτριά μας. Για τις πράξεις του δεν χωρούν δικαιολογίες. Είναι προφανές ότι οι φασιστικές πρακτικές καμία θέση δεν έχουν στο Πανεπιστήμιο, το οποίο οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού και να υποστηρίζει τη συνεχή προαγωγή των δημοκρατικών θεσμών και πρακτικών. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν θα ανεχθούμε την εγκληματική του δράση, ούτε θα περιμένουμε να πραγματοποιήσει τις απειλές του.
Κατανοούμε απόλυτα πως οι πράξεις αυτές αντιμετωπίζονται και οφείλουν να αντιμετωπιστούν απ’ όλους μας με κάθε τρόπο. Αντιλαμβανόμαστε, παρ’ όλα αυτά, ως τακτικό λάθος ενέργειες που δυναμικά προβάλλουν τους φορείς φασιστικών ιδεών στα μάτια της κοινωνίας ως θύματα.
Εμείς ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών,
Απαιτούμε:
• Την άμεση απομάκρυνσή του από το χώρο των εστιών . Η εστία είναι χώρος κατοικίας και όχι πεδίο μάχης ή «κέντρο επιχειρήσεων». Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούν όχι μόνο οι ένοικοι των εστιών αλλά και το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
• Την διαγραφή του από το Σύλλογο Φοιτητών της Κοινωνιολογίας. Άτομα με φασιστικές και ρατσιστικές ιδέες δεν μπορούν να συμμετέχουν στους φοιτητικούς συλλόγους, που αντιπροσωπεύουν τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όποιο τρόπο μας ζητηθεί, στη συμφοιτήτριά μας, στους υπόλοιπους συναδέλφους-σσες που έγιναν μάρτυρες του σκηνικού της βίας καθώς και στον φύλακα που δέχτηκε την επίθεση.
Καλούμε τους συλλόγους φοιτητών, διοικητικών και καθηγητών να ευθυγραμμιστούν με τα παραπάνω αιτήματά μας. Καλούμε σε δράση για αυτοπροστασία τώρα, πριν να είναι αργά. Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, το δικαίωμα στο διαφορετικό, την ελευθερία της σκέψης και του λόγου». 
 
Στο πλευρό των αγροτών για την μεταφορά των προϊόντων τους στις Ελληνικές αλλά και στις ξένες αγορές στάθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Στην σύσκεψη εκτός του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργου Δεικτάκη συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και στελέχη της ΠΝΟ. «Είμαστε εδώ με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τους εκπροσώπους των αγροτών για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, και των επιβατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας…» δήλωσε στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Υπουργό για να βρεθεί λύση. Δεν γίνεται να είμαστε σε ομηρία για μια ακόμη χρονιά, λύση πρέπει να βρεθεί και με τις ενέργειες όλων μας πιστεύω ότι αυτό θα γίνει».
 
Ανακοίνωση  με την οποία κατηγορεί στην Δημοτική Αρχή Ηρακλείου για έργα εντυπωσιαμού ενόψει των εκλογών, εξέφωσε η δημοτική  κίνηση  Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες του Ηλία  Λυγερού. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται:
Για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή Κουράκη θεωρεί πως με έργα εντυπωσιασμού και της τελευταίας στιγμής θα υποκλέψει την ψήφο των δημοτών.  Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 27 Μαρτίου, κάναμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:
Υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός θεμάτων «εκτός ημερησίας διατάξεως» τα περισσότερα από τα οποία αφορούν σε τροποποιήσεις του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2014. Όλες αυτές οι τροποποιήσεις πραγματοποιούνται «εκτάκτως» με σκοπό την εκτέλεση έργων που προστέθηκαν στην ατζέντα της δημοτικής αρχής.  Συνάγουμε το συμπέρασμα ότι προφανώς τα έργα αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους, διαφορετικά θα είχαν προβλεφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα που συντάχθηκε το φθινόπωρο (εκτός βέβαια και αν έμειναν εκτός προγράμματος επί τούτου, για ευνόητους λόγους).  Την ίδια ώρα και στην ίδια προεκλογική λογική, υπάρχει «οργασμός» έργων σε διάφορες συνοικίες της πόλης (Βασιλειές, Σινάνη, Ανάληψη κ.ά.) που στην πλειοψηφία τους όμως αποδεικνύονται ιδιαίτερα προβληματικά. 
 
Αύριο στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του σχήματος της "Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης- Ανυπότακτη Κρήτη" προκειμένου να συζητηθεί η σημασία της παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να καταλήξει στην συγκρότηση ψηφοδελτίου για την αντιπεριφέρεια του Ρεθύμνου.  Καλούνται οι οργανωμένοι αλλά και ανεξάρτητοι αγωνιστές της τοπικής κοινωνίας που οργάνωσαν και συμμετείχαν στους απεργιακούς αγώνες ενάντια στα κλεισίματα δημοσίων φορέων, στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες που επέβαλαν οι πολιτικές της Ε.Ε. των μνημονίων και του ρατσισμού, να συμμετέχουν στην συνέλευση του σχήματος και να συμβάλουν στην συγκρότηση του τοπικού ψηφοδελτίου της "Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης-Ανυπότακτη Κρήτη".
 
 
Την ερχόμενη Τετάρτη στις 12.00 θα  συνεδριάσει ξανά το Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να κρίνει την  υπόθεση της 44χρονης Τουρκάλας σε βάρος της οποίας έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στην Τουρκία για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Η 44χρονη, για την οποία οργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από αντιεξουσιαστές, προ καιρού, στο Δικαστικό Μέγαρο  έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και τώρα εκκρεμεί η έκδοσή της ή όχι στην Τουρκία - κάτι που θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών. Η υπόθεση επρόκειτο να εξεταστεί χθες, ωστόσο, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι, προκειμένου η 44χρονο να έχει χρόνο για να προετοιμάσει την απολογία της και να κατατεθούν έγγραφα που έχουν ζητηθεί. Σημειώνεται ότι παραμένει άγνωστη η εξέλιξη - πόσο μάλλον η κατάληξη - της αίτησης που είχε υποβάλλει ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Στο Δικαστικό Μέγαρο,  εκτός από ισχυρή αστυνομική δύναμη για την περιφρούρηση της τάξης, παρευρέθηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μιχάλης Κριτσωτάκης με το επιτελείο του, αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, Ηλίας Λυγερός με το επιτελείο του) καθώς και το Εργατικό Κέντρο, προς στήριξη της 44χρονης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54