Πέντε νεκροί από το σεισμό στη Χιλή

Η πρόεδρος της Χιλής, Μιτσέλ Μπατσελέτ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές της Αρίκα, Παρινακότα και Ταραπακά, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τρίτη το βράδυ το βόρειο τμήμα της χώρας και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων.
 

Ο Εγκέλαδος χτύπησε τη Χιλή στις 20:46 τοπική ώρα (23:46 ώρα GMT) και είχε το επίκεντρό του στον Ειρηνικό Ωκεανό, 85 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κούγια. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός, μόλις 10 χιλιόμετρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.
Σχεδόν αμέσως και μέσω των κοινωνικών δικτύων, οι χιλιανές αρχές ζητούσαν από τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να προχωρήσουν σε εκκένωση των παράκτιων περιοχών, παρά τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι τοπικές αρχές αυτή τη στιγμή ενημερώνονται για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής Ικίκε, Γκοθάλο Πριέτο, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του σεισμού 300 κρατούμενες στις τοπικές γυναικείες φυλακές βρήκαν την ευκαιρία και απέδρασαν. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ροντρίγο Πενιαϊλίγιο, διέταξε άμεσα την αποστολή μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας στην περιοχή για τον εντοπισμό και σύλληψη των φυγάδων.  
Τα τοπικά μέσα έχουν αναφέρει πολλές πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και σε πολλούς δρόμους. Σε πολλές περιοχές κόπηκε το ρεύμα, αν και σταδιακά πλέον η τροφοδότηση επανέρχεται.
Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, Ρικάρντο Τόρο, δήλωσε  ότι 11 νοσοκομεία που βρίσκονταν σε περιοχές που απειλούνταν από πιθανές πλημμύρες εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η ακτογραμμή εκκενώθηκε 100 τοις εκατό.
Τα κύματα του τσουνάμι, ύψους μέχρι και 2,1 μέτρων, έφτασαν τελικά σε ορισμένες παράκτιες περιοχές, προκαλώντας πλημμύρες σε δρόμους που βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα. Ωστόσο, στις 01:09 το πρωί (τοπική ώρα) οι αρχές ανακοίνωσαν ότι παύει ο συναγερμός για τις παράκτιες περιοχές της χώρας, από το Πουέρτο Τσακαμπούκο έως την Ανταρκτική.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02/04/2014 - 12:21