ΠΕΜΕΝ: Εξουσιοδότηση από γενική συνέλευση για απεργιακό αγώνα


Στην Α’ Τακτική Γενική Συνέλευση, προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ήταν το ακόλουθο:

 

 

"Η Α’ Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Απρίλη 2014, χαιρετίζει τον 3ημερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών καιτων εργαζομένων που συμπαραστάθηκαν σε μια σκληρή αναμέτρηση με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Η κυβέρνηση με διαδικασίες «express» όπως με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την Κυριακή 30 Μάρτη, έρχεται να αποτελειώσει ότι έχει μείνει όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις. Να χτυπήσει όχι μόνο τους ναυτεργάτες αλλά όλο το λαό που υποφέρει από την αντιλαϊκή πολιτική. Ανατροπές στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, νέα φοροεπιδρομή στο πενιχρό λαϊκό εισόδημα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, αυξάνοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης, με την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.


Εφοπλιστές – κυβέρνηση  καταργούν τις ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διευρύνουν τη  «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, προωθούν ανατροπές των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, εντατικοποίηση της εργασίας υπονομεύοντας την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.


Καταργώντας το νόμο 3276/1944 που επικύρωσε το 1944 τη ΣΣΕ της ΟΕΝΟ, καταργούν τις ΣΣΕ στα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία και μπαίνουν σε εφαρμογή οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπογράφονται από τον εργοδότη και «Ενώσεις προσώπων» που μπορούν να αποτελούνται και από 5 άτομα και οδηγούν στη ραγδαία μείωση μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων.


Με την κατάργηση των ΣΣΕ και την επακόλουθη μείωση μισθών θα μειωθούν και οι εισφορές προς το ΝΑΤ δεδομένου ότι ποσοστό του μισθού πηγαίνει στο ΝΑΤ, οδηγώντας σε οικονομικό στραγγαλισμό και αδυναμία να καταβάλει συντάξεις, που και αυτές θα μειωθούν γιατί υπολογίζονται με βάση το μισθό της Ακτοπλοΐας.
    Τα μέτρα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την αντεργατική επίθεση της προηγούμενης περιόδου που αφορούσε τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοΐα και το πέταγμα στην ανεργία εκατοντάδων ναυτεργατών, κάνοντας την αρχή από τις γενικές υπηρεσίες.


    Την ίδια στιγμή που η απλήρωτη εργασία θερίζει τους συναδέλφους, φτάνοντας τους 6 και 7 μήνες, η κυβέρνηση προώθησε και το νομοσχέδιο για τα τουριστικά πλοία, επιδιώκοντας και άλλο χτύπημα σε δικαιώματα και καταχτήσεις που έχουν μείνει.


    Το ν/σ για «τα τουριστικά πλοία», έρχεται να συμπληρώσει το αντιλαϊκό έργο του «πολυνομοσχεδίου». Καταργεί το δικαίωμα στην απεργία. Στέλνει στην ανεργία πάνω από 1.000 ναυτεργάτες και καταργεί αυτές τις θέσεις εργασίας με συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αφού τινάζει στον αέρα τις συνθέσεις και τις ΣΣΕ των τουριστικών πλοίων και απορυθμίζει το καθεστώς των ακτοπλοϊκών πλόων με επικίνδυνες συνέπειες στην ασφάλεια και τη ζωή των ναυτεργατών, των επιβαινόντων.


Καλούμε τους Μηχανικούς, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, σε οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων, να προετοιμάσουμε την απεργιακή μάχη στις 9 Απρίλη, με ακόμα πιο δυναμικούς, μαζικούς αγώνες, να ενισχυθεί η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχής αγροτιάς.


Η Γενική Συνέλευση χαιρετίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη στους απεργιακούς αγώνες που εξελίσσονται  αυτή την περίοδο σε εργασιακούς κλάδους και επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει την ανάγκη συνέχισης των αγώνων.
ΜΠΡΟΣΤΑ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.


    Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, έχουμε πολύτιμη πείρα, πάνω από 20 χρόνια αντιπαλεύουμε την πολιτική της Ε.Ε. και των εφοπλιστών. Πάνω από 20 χρόνια, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουμε υπερασπιστεί τις ΣΣΕ του κλάδου. Έχουμε προστατέψει το δικαίωμα στη δουλειά, στις ανθρώπινες συνθήκες στα βαπόρια. Το δικαίωμα στη ασφάλιση και στην συνδικαλιστική οργάνωση. Έχουμε αχρηστεύσει το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης που πρόταξε πολλές φορές ο αντίπαλος.


    Εάν δεν είχαν γίνει αυτοί οι αγώνες τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα! θα οργίαζε εδώ και χρόνια, και στην ακτοπλοΐα και στα πορθμεία, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και τα δουλεμπορικά γραφεία.


Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά στο δρόμο της ταξικής πάλης, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας  σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του που μας κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε.  


Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να εκτιμήσει και να αποφασίσει για απεργιακές κινητοποιήσεις, καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις να οργανώσουν την αντίσταση και τους απεργιακούς αγώνες".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54