Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Φ. Κουβέλης: «Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει έξοδο από την Κρίση»

Ένα μήνυμα στην Ευρώπη για την αλλαγή των πολιτικών, θα πρέπει να αποτελέσουν οι Ευρωεκλογές σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη που βρέθηκε στην Ξάνθη και παραχώρησε Συνέντευξή Τύπου  το πρωί της Παρασκευής. Συνοδευόμενος από την ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφια Μαριλένα Κοππά και την υποψήφια από τη Θράκη Σοφία Ανδρεοπούλου αναφέρθηκε στους στόχους της ΔΗΜΑΡ και την κατάσταση στη χώρα.

Κάνοντας λόγο για ανάγκη  αλλαγής των συσχετισμών επέκρινε τη σκληρή πολιτική λιτότητας που πλήττει τη χώρα. «Αν δεν αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος και δεν υπάρξει αναπτυξιακή έκρηξη η χώρα δεν θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την αύξηση της απασχόλησης», είπε και έκανε λόγο για πολιτικές βαθύτατα συντηρητικές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα στάση της. «Δεν χρειάζονται θριαμβολογίες για την έξοδο στις αγορές» είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που ανέφερε ότι το επιτόκιο θα είναι υψηλό και σε κάθε περίπτωση η έξοδος στις αγορές εν σημαίνει έξοδο από την Κρίση. «Η έξοδος αυτή θα είναι υπό επιτήρηση των ίδιων των αγορών» είπε και ανέφερε ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει την έξοδο που προήλθε από αιματηρές θυσίες: «Δεν σημαίνει ανάπτυξη και δεν σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους, το όποιο σε σχέση με το ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2010″ σημείωσε.

Σε ότι αφορά στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει συνεργατικά σχήματα που καθορίζονται από το προοδευτικό τους πρόγραμμα και την αξιοπιστία των προσώπων. Τέλος, αναφορικά με τις Περιφερειακές Εκλογές ανέφερε ότι είναι κρίσιμες οι επιλογές γιατί οι περιφερειακές αρχές θα διαχειριστούν το νέο ΕΣΠΑ και θα πρέπει να προσδώσουν αναπτυξιακή τροχιά, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια ΑΜΘ, είπε παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ για την Περιφέρεια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το θέμα της συνεργασίας στο Δήμο Ξάνθης με το Χρήστο Πούλιο. «Το πλαίσιο αυτό αφορά στη συνεργασία ενεργών πολιτών με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρόσωπα που έχουν βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία. Αυτό το αυτοδιοικητικό σχήμα έχει εξαιρετικές προοπτικές να καταγράψει ένα σημαντικό αποτέλεσμα», εκτίμησε ο Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξη, στην οποία παραβρέθηκε και ο Χρήστος Πούλιος καθώς και άλλα στελέχη του συνδυασμού του.

 

Και τέλος για τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, το κόμμα του θα επιχειρήσει να τις διαψεύσει, παρότι τις συμβουλεύεται ως φωτογραφίας της στιγμής. Απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο η ΔΗΜΑΡ  »πληρώνει» τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάθεται στα «βολικά» έδρανα της αντιπολίτευσης από τον Ιούνιο του 2012 αλλά δεν θα ήταν μια υπεύθυνη στάση. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον τρόπο  που σχηματίστηκε η «Ελιά» λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ, δεν θα μπορούσε να είναι σε ένα σχήμα υπό το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, ο οποίο στηρίζει τη σκληρή κυβερνητική πολιτική.

 

Κυριάρχησε η Αριστερά στην ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

 Μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συνεργάστηκαν στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, όπως συμβαίνει και σε αρκετά σωματεία πλέον,  όμως οι δυνάμεις της Αριστεράς πήραν τις 5 από τις 9 έδρες της Ε.Γ. και η Κίνηση Νοσοκομειακών την πρώτη θέση. Η κίνηση των Νοσοκομειακών (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ) έλαβε 25 ψήφους εκλεκτόρων, η Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 22 ψήφους, η Αγωνιστική Συνεργασία (ΚΚΕ-μλ) έλαβε 10 ψήφους και το ΠΑΜΕ 9 ψήφους.

Εκλέγονται στο νέο Δ.Σ.:

Παπαδοπούλου Εριφύλλη, Γιάννης Μπούτος, Ιωαννίδου Φιλιώ και Γεωργιάδου Ελένη (Κίνηση Νοσοκομειακών)

Γιώργος Βασιλειάδης, Μαρία Λουκοπούλου, Δημήτρης Σαμακοβίδης ( Παρέμβαση)

Σίσυ Πανίδου (Αγωνιστική Συνεργασία)

Νίκος Φρέγκογλου (ΠΑΜΕ)

 

Στο Κολυμβητήριο  η διάθεση προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες την Κυριακή

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και Ομάδα Δράσης Ξάνθης ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ανακοινώνουν ότι η απευθείας διάθεση προϊόντων σε καταναλωτές της περιοχή, την Κυριακή 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κολυμβητηρίου αντί του γηπέδου ΑΟΞ. Η αλλαγή έγινε σε συνεννόηση με το Δήμο Ξάνθης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διοργάνωση του σημαντικού αγώνα ορεινής ποδηλασίας που φιλοξενεί η πόλη.Για πολλοστή φορά, οι δύο Κινήσεις Πολιτών επισημαίνουν ότι στις πρωτοβουλίες συμμετέχουν παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους νόμιμα και εκδίδουν όλα τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία. Η συμμετοχή αποφασίζεται με βάση τους όρους που έχουν τεθεί από την κίνηση και είναι η εντοπιότητα ή χωρική συνάφεια όπου είναι δυνατόν, ο έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων από εθελοντές της Κίνησης ή το Χημείο του Κράτους καθώς και η διάθεσή τους σε τιμή ίση ή χαμηλότερη των τιμών της αγοράς. Ξεκάθαρος στόχος είναι η διάθεση ποιοτικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές και χωρίς μεσάζοντες, στους καταναλωτές αλλά και η παρέμβαση στην αγορά που διαμορφώνεται από ολιγοπωλιακές πρακτικές και στρεβλώσεις.

Η ηλεκτρονική φόρμα παραγγελίας έχει ανοίξει στη διεύθυνση http://politesxanthis.gr/order.html  Τηλ. παραγγελιών 6998 166416

Τα προϊόντα με Παραγγελία είναι:

- Εξαιρ. Παρθένο ελαιόλαδο συσκ. 5Kg με 16€

- Γραβιέρα Κρήτης με 11€ το κιλό

- ΤΥΡΙ  φέτα Αγρ. Συνεταιρισμού Γρεβενών συσκ. 1Kg με 7€,  2Kg με 13€, 8Kg με 50€,

- ΦΕΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΑΛΜΗ συσκ. 1Kg με 7€,  2Kg με 13€, 8Kg με 50€,

- Ελιές καλαμών σε βάζο 1 κιλού με 3€

- Χαρτί Υγείας συσκευασία 30 ρολλών Χ 200γρ. (συνολο 6Kg) με 12,5€

- Χαρτί Κουζίνας 4τεμ. των 450γρ με 4€

- Χαρτοπετσέτες 1 πακέτο (660τεμ) με 2,5€

- Αλεύρι ειδικό για τσουρέκια 5Kg με 6€

- Πατάτες Κίτρινες Agria 10Kg με 4,€

Τα παρακάτω προϊόντα θα είναι χωρίς παραγγελία:

- AΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ 70 σε συσκευασία  10 kg με 5,5€

- AΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ 70 σε συσκευασία  25 kg με 12,5€

- ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ σε συσκευασία  10 kg ΜΕ 7€

- ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ σε συσκευασία  25 kg ΜΕ 17,5€

- ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣΠΕΡΜΑ ΞΑΝΘΗΣ συσκευασία 2 kg με 5€ ( 2,5€ / kg )

- ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΤΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ συσκευασία 2,5 kg με 5€ ( 2€ / kg )

- ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΕΩΣ συσκευασία 3 kg με 7,5€

- ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ με 3 ευρώ το κιλό

- ΦΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ συσκευασία 2 kg με 3€ ( 1,5€ / kg )

- ΜΕΛΙ  της περιοχής μας  Ανθόμελο ή Βουνίσιο  1 kg με 7 ευρώ

 

Περιποίηση αναδάσωσης από τους Οικολόγους Πράσινους στο Περιαστικό δάσος της Ξάνθης

Εθελοντικές  εργασίες περιποίησης αναδάσωσης  πραγματοποιήθηκαν   πριν λίγες μέρες  στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης,  ως συνέχεια της  αναδάσωσης με σπόρους βελανιδιών  που  υλοποιήθηκε  τον Νοέμβριο (περιοχή πλησίον οδού Κατσώνη-Έβρου), εθελοντές . Η  δράση  που οργανώθηκε από τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Ξάνθης και της τοπικής ομάδας  Οικολογίας Αλληλεγγύης Ξάνθης  περιελάμβανε  σκάλισμα και καθαρισμό της ανταγωνιστικής βλάστησης της αναδάσωσης, αλλά  και την συλλογή σκουπιδιών που ευδοκιμούν εν αφθονία στη περιοχή.Η εισαγωγή  πλατύφυλλων δασικών δέντρων και η μετατροπή του δάσους από αμιγές κωνοφόρων σε  μικτό κωνοφόρων -πλατύφυλλων  (όπως στόχευε και η συγκεκριμένη προσπάθεια),  προβλέπεται στην διαχειριστική μελέτη επειδή αυξάνει  την βιοποικιλότητα και την σταθερότητα του οικοσυστήματος ενώ  επιδρά θετικά και στη  αντιπυρική προστασία του δάσους.

Παρόλο που στις  σποροφυτεύσεις βελανιδιών καταγράφονται συνήθως μεγάλες  απώλειες  λόγο τρωκτικών (οι σπόροι τρώγονται από σκίουρους και ποντίκια) η επιτυχία της συγκεκριμένης  δράσης  ξεπέρασε  όλες προσδοκίες ,  αυξάνοντας έτσι  τον ενθουσιασμό όλων όσων συμμετείχαν.Να σημειώσουμε επίσης ότι τα δενδρύλλια της Χνοώδους δρυός   δεν  μεταφυτεύονται γυμνόριζα , αυτό συμβαίνει επειδή  το ριζικό τους σύστημα αποτελείται από πολύ λεπτά και ευαίσθητα ριζίδια τα οποία καταστρέφονται με την  εκρίζωση  και το  σοκ της μεταφύτευσης .

 

Κρίσεις ΕΛΑΣ: Προαγωγή σε Ταξίαρχο για το Γιώργο Γκοδοσίδη

Σε Ταξίαρχο προήχθη ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης Γιώργος Γκοδοσίδης, όπως έγινε γνωστό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Μετά την κρίση των Ταξιάρχων συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Αστυνομικών Διευθυντών της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη και των Αντιστρατήγων του Σώματος Σπυρίδωνα Παπασπύρου και Κωνσταντίνου Τσουβάλα και, όπως αναμενόταν, ο Διευθυντής της ΑΔ Ξάνθης προήχθη σε Ταξίαρχο. Για την τοποθέτησή του θα υπάρξει απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ  με βαση το νέο οργανόγραμμα της ΕΛΑΣ που αλλάζει τα δεδομένα. Αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί σε θέση Γενικού Διευθυντή στην Γενική Αστυνομική ΔιεύθυνσηΠαράλληλα με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ τοποθετήθηκαν οι προαχθέντες Υποστράτηγοι στις θέσεις τους, με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντής ΑΜΘ Γ. Σαλαμάγκα να παραμένει στη θέση του και τον πρώην Διευθυντής των ΑΔ. Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης Ι. Τσουκνάδη να μετατίθεται στον στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων / Α.Ε.Α., ως Α΄Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων

 

Νέα συνάντηση για τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό της Ξάνθης την Παρασκευή

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, ώρα 8.00μμ στο Ξενοδοχείο Δημόκριτος, συνεχίζεται η συζήτηση για το Καταστατικό του υπό ίδρυση καταναλωτικού συνεταιρισμού της Ξάνθης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των υπευθύνων, το καταστατικό είναι βασισμένο στις 7 συγχρονες αρχές των συνεταιρισμών

1.Αυτόβουλη, Εθελούσια, Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή

2.Δημοκρατικός έλεγχος των µελών

3.Οικονομική συμμετοχή των µελών

4. Αυτονομία και ανεξαρτησία

5.Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση

6.Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών εταιρειών

7.Κοινοτικό ενδιαφέρον

Πρότυπο προς συζήτηση είναι το καταστατικό  του Bioscoop στη Θεσσαλονικη

Στην ιδρυτική τους διακήρυξη τα μέλη του συνεταιρισμού αναφέρουν:

Έχει ξεκινήσει η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης (ΚΣΞ) Στόχος να φτιάξουμε ένα παντοπωλείο – μίνι μάρκετ από όπου θα προμηθευόμαστε τα είδη πρώτης ανάγκης (με λίγους κωδικούς στην αρχή).   Σκοπός να διαθέτουμε ντόπια προϊόντα χωρίς μεσάζοντες , στηρίζοντας ντόπιους και εγχώριους παραγωγούς και βιοτέχνες, ελέγχοντας ταυτόχρονα την ποιότητα. Ο τζίρος και το όφελος που θα δημιουργείται  καταρχήν να μένει στην πόλη μας και κατά δεύτερον να χρησιμοποιείται για να καλύπτει άλλες ανάγκες των μελών αλλά και της τοπικής κοινωνίας.(πάντως όχι να δίνει μέρισμα στα μέλη) .Ο ΚΣΞ θα είναι αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση περιορισμένης ευθύνης βάση του νόμου 1667/1986 και προϋποθέτει τουλάχιστον 100 μέλη.(σήμερα είμαστε 80). Όσο αναφορά την συνεταιριστική μερίδα  θα είναι μέχρι  50 ευρώ .Η προσπάθεια αυτή γίνεται στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας  οικονομίας. Η κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει ό,τι δεν είναι κρατικό και ιδιωτικό και έχει να κάνει με συνεταιριστικές πρωτοβουλίες και συλλογικές προσπάθειες. Παγκόσμιο  συνεταιριστικό πρότυπο είναι o όμιλος Modragon  στη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία. Σε μια περιοχή 88.000 κατοίκων οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν   έχουν φτιάξει τον όμιλο Modragon που περιλαμβάνει εκτός από τις βιομηχανίες, τράπεζα, νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, ερευνητικό κέντρο παρέχοντας στα μέλη του εργασία, υγεία και παιδεία.

Υπεύθυνος Φιλιππίδης Παναγιώτης        τηλ. 6976799390

«Πονοκέφαλοι» τέλος ως το 2020 για τη στελέχωση με παιδαγωγούς των παιδικών σταθμών

Την εξασφάλιση ικανού αριθμού παιδαγωγών, που θα προσφέρει σταθερά τις υπηρεσίες του στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κομοτηνής για τα επόμενα 7 χρόνια, ανακοίνωσε η διοίκηση του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης. Το Κέντρο διαθέτει ήδη 15 μόνιμους παιδαγωγούς για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, στους οποίους τα προηγούμενα χρόνια προστίθεντο κατά διαστήματα οι προσλαμβανόμενοι με 2μηνες ή 8μηνες συμβάσεις εργασίας. Το τελευταίο δημιουργούσε ένα κλίμα ανασφάλειας, εξαιτίας των πολλαπλών καθυστερήσεων που εγκυμονούσαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ευθύνης των αρμόδιων υπουργείων, ενώ συχνά προκαλούνταν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σταθμών. Το καινούργιο στην όλη υπόθεση είναι ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 17 προσλήψεις παιδαγωγών μέσω του ΕΣΠΑ, οι οποίες θα ανανεώνονται κάθε χρόνο μέχρι το 2020.

 

Τη συμμετοχή του και στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές του Μαΐου το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) ανακοίνωσε με δελτίο τύπου  με σκοπό να «δώσουν μια ώθηση στο δημοκρατικό και δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και να συμβάλουν στον αγώνα για να ακουστεί η φωνή και τα προβλήματά μας τα οποία εδώ και δεκαετίες παραμένουν άλυτα» όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Το δελτίο τύπου που εστάλη στα ΜΜΕ ως έχει:

«Είμαστε εν όψει μιας νέας εκλογικής περιόδου. Τον Μάιο μαζί με τις δημοτικές εκλογές και τις περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανακοινώνουμε ότι ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) κατεβαίνουμε στις Ευρωεκλογές του 2014.

Στις Ευρωεκλογές οι ψήφοι μας μέχρι σήμερα πήγαν σε εκείνους που μας θυμούνται πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε εκείνους που δίνουν υποσχέσεις που μένουν μόνο στα λόγια. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ζήσαμε μια απογοήτευση. Πλέον, προκειμένου να μη ξαναζήσουμε μια τέτοια απογοήτευση ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ) συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014.

Τις ευρωεκλογές τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά μας που δεν λύνονται επί χρόνια και να αντιδράσουμε στη νοοτροπία που κάθε μέρα προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε το ένα μήνυμα στην νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοεί τις προσδοκίες τις, που κλείνει τα μάτια στα δίκαια αιτήματά της, που παραβλέπει μια ολόκληρη κοινωνία. Για να δώσουμε το «ΠΑΡΩΝ» και το μήνυμα ότι «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα μας την Ελλάδα της οποίας είμαστε πολίτες, και για να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματα και στα δίκαια αιτήματά μας, ως ΚΙΕΦ θα λάβουμε μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014. Πιστεύουμε πως οι εκλογές αυτές θα δώσουν μια ώθηση στο δημοκρατικό και δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και θα συμβάλουν στον αγώνα για να ακουστεί η φωνή και τα προβλήματά μας τα οποία εδώ και δεκαετίες παραμένουν άλυτα.

Συμμετέχουμε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

• Για να δώσουμε το δικό μας «Παρών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είμαστε μέλος εδώ και 33 χρόνια

• Για να τραβήξουμε την προσοχή εκείνων που επί χρόνια κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα προβλήματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας Δυτική Θράκης

• Για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας

• Για να δείξουμε μια υπεύθυνη στάση με ενότητα και αλληλεγγύη

• Για να ακούσει η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινή γνώμη τα προβλήματα και την φωνή μας

• Για έναν πραγματικό σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα

• Για μια καλύτερη και ποιοτική εκπαίδευση και ένα καλύτερο μέλλον

• Για να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στην ανεργία και στην εγκατάλειψη

• Για μια πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, πιο ανεκτική Ελλάδα και Ευρώπη

• Για να στείλουμε με την ψήφο μας το μήνυμα σε αυτούς που επί χρόνια αγνοούν τα δημοκρατικά μας αιτήματα

• Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014!!!

• Για να ακουστεί η φωνή μας, για να προβάλουμε τα προβλήματά μας και για να πούμε το δικό μας «όχι» στις αδικίες

 Για την Ισότητα, για τη Φιλία, για την Ειρήνη με το ΚΙΕΦ συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του 2014…

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε όλοι μαζί μια καρδιά!...»

Εργαζόμενοι Εγνατίας Οδού: Όχι στην εκχώρηση της Εγνατίας και των καθέτων σε ιδιώτες

 Ανακοίνωση για άλλη μια φορά εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού με αφορμή τα σενάρια για εκχώρηση του δρόμου σε ιδιώτες, όπως και των καθέτων αξόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο φως της δημοσιότητας, εντός του 2ου τριμήνου του 2014, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην προκήρυξη της 1ης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πολυετή (τουλάχιστον 30 χρόνια) παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των 3 σημαντικότερων καθέτων αξόνων της σε ιδιώτες.

Στην παραπάνω προοπτική, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού (ΣΕΤΕΟ), εξαρχής έχει εναντιωθεί με διάφορα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα (προσφυγή στο ΣΤΕ καθώς και αναφορά-καταγγελία στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης).Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι, αυτή η παραχώρηση, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδειχθεί επωφελής ούτε για το Ελληνικό Δημόσιο (ακόμα και με στενά οικονομικούς όρους) ούτε για τους χρήστες της οδού και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Η παραπάνω διαπίστωση, στηρίζεται, αφενός μεν στην μέχρι τώρα δημόσια διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» σε αντιδιαστολή με την εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων τόσο στον διεθνή χώρο όσο και στην Ελλάδα και αφετέρου δε, στην εκτίμηση των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων εσόδων και εξόδων σε ορίζοντα 30ετίας. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι, οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν απομειωθεί κατά πολύ (κάτω από 190εκ. ευρώ), περιοριζόμενες πλέον αποκλειστικά στο ομολογιακό δάνειο με την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο έχει συναφθεί με καλούς όρους για το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρώνεται από τα υφιστάμενα διόδια. Αυτό το γεγονός, επιτρέπει στην εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» να το εξοφλήσει με άνεση εντός της επόμενης δεκαετίας (πολύ πιθανόν και νωρίτερα), καλύπτοντας συγχρόνως το υψηλών απαιτήσεων κόστος συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου.  Μετά δε την αποπληρωμή του δανείου, το πλεόνασμα που θα προκύψει (εκτιμώμενου ύψους άνω του 1-1,5 δις. ευρώ για συνολικό χρονικό ορίζοντα 30ετίας) θα είναι προς όφελος αποκλειστικά του Ελληνικού Δημοσίου και θα μπορούσε να διατεθεί, είτε στις  τοπικές κοινωνίες από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος υπό τη μορφή νέων έργων υποδομών και συντήρησης των υφισταμένων (πρόταση ΣΕΤΕΟ που έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια στους αρμόδιους φορείς και στα πολιτικά κόμματα), είτε με τη μορφή μερίσματος στα δημόσια ταμεία προς ενίσχυση της πολυπόθητης ρευστότητας.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις εσόδων βασίζονται στην διατήρηση του σημερινού λογικού τέλους διοδίων (στο μισό περίπου της τιμής στους υπόλοιπους παραχωρημένους και ανολοκλήρωτους ακόμα αυτοκινητοδρόμους) και με εκπτωτική πολιτική τόσο των συχνών χρηστών (τοπικές κοινωνίες) όσο και των κοινωνικά ασθενέστερων.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από την συνέχιση της δημόσιας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου.

Αντ΄ αυτού, τι προβλέπεται να γίνει με την δρομολογούμενη παραχώρηση σε ιδιώτες (σύμφωνα και με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες);

1) Οι σταθμοί διοδίων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού πρόκειται να πολλαπλασιαστούν ραγδαία και να φτάσουν τους 15 από 7 που είναι σήμερα.

2) Το αντίτιμο πρόκειται να φτάσει στο ύψος που προβλέπεται για τους  υπόλοιπους παραχωρημένους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, δηλαδή να υπερδιπλασιαστεί !

3) Εγκατάσταση 6 νέων σταθμών διοδίων και στους προς παραχώρηση 3 κυριότερους κάθετους άξονες που συνδέουν την χώρα μας με τα Βαλκάνια (Δερβένι-Σέρρες-Προμαχώνας, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα-Εύζωνοι). Γεγονός που πέρα από την επιβάρυνση των χρηστών της οδού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αξίωση επιστροφής σημαντικού μέρους των κοινοτικών κονδυλίων που διατέθηκαν για την κατασκευή των έργων, καθώς αυτά χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά ταμεία, με την παραδοχή ότι δεν θα τοποθετούνταν διόδια!

4) Μετακύλιση του ομολογιακού δανείου της Τράπεζας Πειραιώς στον παραχωρησιούχο, με πολύ πιθανή όμως την πριμοδότηση της Τράπεζας με μεγαλύτερα επιτόκια και εγγυήσεις προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή της στο ΣΤΕ κατά της παραχώρησης (η προσφυγή έχει σαφή νομικά ερείσματα καθώς οι εισπράξεις των υπό παραχώρηση διοδίων είναι υποθηκευμένες για το συγκεκριμένο ομολογιακό δάνειο και αυτό δημιουργεί νομικά εμπόδια).

5) Μηδενική επένδυση από τον ιδιώτη, καθώς μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο κατασκευαστικά έργο (σε ότι αφορά την Εγνατία ενώ και οι κάθετοι άξονες κατασκευάζονται και πρόκειται να ολοκληρωθούν ως δημόσια έργα)  στο οποίο εκ της φύσεώς του  ελάχιστες επενδύσεις μπορούν να γίνουν, κατά συνέπεια ούτε νέες θέσεις θα δημιουργηθούν, ενώ σε ότι αφορά την λειτουργία της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε», αυτή γίνεται ήδη αξιόπιστα και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

6) Εγκατάλειψη και απαξίωση του πάγιου καθώς ο ιδιώτης «επενδυτής» θα λειτουργήσει με κύριο γνώμονα το κέρδος, δεν θα ενδιαφερθεί για την διατήρηση του αυτοκινητοδρόμου σε καλή κατάσταση σε βάθος χρόνου, ενώ σε ότι αφορά τα εναλλακτικά οδικά δίκτυα, είναι προφανές ότι θα τα θεωρήσει ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, χωρίς ούτε την στοιχειώδη συντήρησή τους.

Το αποτέλεσμα από αυτή την πολιτική, θα είναι η ακύρωση ουσιαστικά του αναπτυξιακού ρόλου του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην άρση της απομόνωσης ολόκληρων περιοχών της Βορείου Ελλάδας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τοπική (αλλά και εθνική) οικονομία. Επιπλέον, ακόμα και η διεθνής πρακτική έχει δείξει, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης δημόσιων οδικών υποδομών επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα (αύξηση τιμών, πτώση των υπηρεσιών κ.τ.λ) και μάλιστα η ισχύουσα σημερινή τάση διεθνώς είναι αυτές να επιστρέφουν υπό δημόσιο έλεγχο. Εύλογος πιστεύουμε είναι ο προβληματισμός, τι θα συμβεί στην Ελλάδα σχετικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι από αδύναμοι έως ανύπαρκτοι.

Μετά από όλα τα παραπάνω, διερωτόμαστε πραγματικά ποια θα είναι τα οφέλη της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, ενός αυτοκινητοδρόμου με τεράστια γεωπολιτική και εθνική σημασία, ιδιαίτερα μάλιστα στην σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία.Οι εργαζόμενοι στην «ΕΓΝΑΤΊΑ ΟΔΟΣ Α.Ε», αντιτασσόμαστε στην παραχώρηση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού, με κάθε νόμιμο συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, όχι για λόγους ιδεοληψίας ή ιδίου συμφέροντος, αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ιδιαίτερα με τους όρους που διαμορφώνονται σήμερα, θα πρόκειται πραγματικά για εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας. 

To Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει τη Μ. Δευτέρα

Τυπικά είναι τα 19 θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, στην τελευταία του συνεδρίαση πριν τις εκλογές του Μαΐου. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 14 Απριλίου 2014 ημέρα Μ. Δευτέρα και ώρα 17:30

 

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη

Με μια πρωτότυπη εκδήλωση η Ξάνθη προαναγγέλει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής που θα διοργανωθεί τον Ιούνιο.

Στα πλαίσια προβολής της Ευρωπαϊκής Γιορτής Της Μουσικής , το Σάββατο 12 Απριλίου στο Nostos bar θα πραγματοποιηθεί ένα live  που δεν έχει προηγούμενο , 16 μουσικοί από 7 μπάντες της Ξάνθης σε μια σκηνή!!!

Το μήνυμα ; Όλοι μαζί ! Όλοι οι μουσικοί της πόλης μας στηρίζουν αυτή την προσπάθεια η οποία πάει να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός !

Το Σάββατο 12 Απριλίου λοιπόν στο Nostos Bar παρέα με τους

The Coconaut Rockers !

Μαζί τους θα συμμετέχουν οι:

ΜαρίαΚουτσουρλή(Thoughts Under Construction)

Μαρία Γιαννικάκη (Okee Dokee)

Μαρία Λαμπρίδου (ΤΟΝΑΛ)

Αλέξανδρος Δρουδάκης (Radial Groove)

 BeetRoots

Είσοδος Ελεύθερη

Η «Ανταλέτ» στην Κομοτηνή

  Ανταλέτ στα τουρκικά σημαίνει δικαιοσύνη. «Ανταλέτ» τιτλοφορείται και το δεύτερο βιβλίο της Κατερίνας Σωπύλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και παρουσιάστηκε  από τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης στο cafe MOCCA. Η αθηναία συγγραφέας, βρέθηκε στην Κομοτηνή για να μιλήσει με το κοινό για το βιβλίο της. Κατά τη διάρκεια τη παρουσίασης δόθηκε στο χώρο μια ατμόσφαιρα πολίτικη, η οποία κατάφερε να ταξιδέψει το κοινό στους δρόμους της Ανατολής, με πολίτικη μουσική και ναργιλέδες να διακοσμούν το χώρο. Για το βιβλίο μίλησαν οι κ. Άση Κιούρα, συγγραφέας, κ. Ανέτα Μαυρίδου, Network Marketer WorldVentures και η κ. Κική Γκαϊντατζή, που ασχολείται με το Marketing και τις Δημόσιες Σχέσεις.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο έχει να κάνει με μία οικογένεια από τη Σμύρνη, την οικογένεια της Ισμήνης, η οποία ξαφνικά από τη Σμύρνη βρίσκεται στην Αθήνα. Όλη αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της Ισμήνης ψάχνει να βρει για ποιο λόγο έγινε. Ψάχνοντας θα ανακαλύψει πάρα πολλά μυστικά, σε μεγάλο βαθμό ίντριγκες, δολοφονίες. Στο τέλος διαβάζοντας το ο αναγνώστης θα ανακαλύψει αν η Ισμήνη βρήκε τη δικαιοσύνη που ζητούσε.

 

Συναυλία με το Κουαρτέτο εγχόρδων "Αιμίλιος Ριάδης"

 Η ΦΕΧ (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης)  σε συνεργασία με το  Ιόνιο Πανεπιστήμιο την Τ.Μ.Σ.Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και τον  Δήμο Ξάνθης στα πλαίσια του 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής συνδιοργανώνει   σήμερα το βράδυ 21:00 στο  Δημοτικό θέατρο Ξάνθης συναυλία με το Κουαρτέτο εγχόρδων "Αιμίλιος Ριάδης"

Το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης» ιδρύθηκε το 2005 και πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Θεσσαλονικιό συνθέτη. Σήμερα, θεωρείται από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το θέατρο Παλλάς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.ά. αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.Το κουαρτέτο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστ όπως τους Απόστολο και Δημήτρη Χανδράκη, τη Βαρβάρα Τσαμπαλή, το Νίκο Δημόπουλο, τον Alain Meunier, τον Jean Christophe Charron και τον Giacomo Battarino. Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου περιλαμβάνει έργα από την κλασική περίοδο μέχρι τον 21ο αιώνα. Το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης» αποτελείται από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

•Ανδρέας Παπανικολάου - α'βιολί

•Γιώργος Κουγιουμτζόγλου - β'βιολί

•Χαρά Σειρά - βιόλα

•Λίλα Μανώλα – βιολοντσέλο

Το 8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ με την συναυλία τον  Brache Quartett στις 21:00 στο Δημοτικό θέατρο Ξάνθης

Το Κουαρτέτο Πιάνου αποτελείται από τους Λάμπη Βασιλειάδη Πιάνο, Δημήτρη Χανδράκη βιολί, Χαρά Σειρά βιόλα και Mario de Secondi βιολοντσέλλο. Πρόκειται για μουσικούς που κάθε χρόνο συναντιούνται στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache ( Κίελο) της Γερμανίας και εδώ και μερικά χρόνια συνεργάζονται μουσικά σε συναυλίες στην ευρύτερη περιοχή του Schleswig Holstein. Ο κ. Χανδράκης είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, η κ. Σειρά κορυφαία βιόλα στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ενώ ο κ. de Secondi καθηγητής βιολοντσέλου στην Μουσική Ακαδημία του Τροσινγκεν στη Γερμανία.

 

Χάρης και Φάρις

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι εκδόσεις Βιβλιόφωνο  οργανώνουν  το Σάββατο - 18:30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης  μια ξεχωριστή συνάντηση με την παιδαγωγό – ηθοποιό – συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου με αφορμή το νέο της βιβλίο «Χάρης και Φάρις», μια ιστορία για τη φιλία πέρα από σύνορα και γλωσσικού περιορισμούς.

Μέσα από ένα κουκλοθεατρικό δρώμενο και πολύ παιχνίδι, οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν τους δύο ήρωες και θα ανακαλύψουν την αξία της αλληλεγγύης και της φιλίας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11/04/2014 - 15:08