Απειλή κατά της ζωής των νεφροπαθών η αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα

Την άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους αγοράς φαρμάκων για τους νεφροπαθείς, αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ζωές των πασχόντων που δεν είναι σε θέση να σηκώσουν τη νέα αυτή επιβάρυνση, και καλώντας παράλληλα το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει για την πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στα αναγκαία φάρμακα προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργος Καστρινάκης με το πρόσφατο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. «Οι ασφαλιστικές τιμές πολλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση της κατάστασής μας φαρμάκων, οι τιμές δηλαδή που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, μειώθηκαν πέρα από κάθε λογική, σε τιμές πολύ χαμηλότερες των πραγματικών τιμών που αυτά πωλούνται στα φαρμακεία» σημειώνει , αναφέροντας ενδεικτικά τις ασφαλιστικές τιμές των σιδηρούχων σκευασμάτων που χορηγούνται ενδοφλέβια σε αιμοκαθαιρόμενους.

«Τα σιδηρούχα έχουν λάβει τιμές χαμηλότερες ακόμη και από το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα της αγοράς. Ως αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς επιβαρύνονται υπέρμετρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την όποια διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής σε πλήθος φαρμάκων που αγοράζουν καθημερινά, ενώ πολλοί νεφροπαθείς αδυνατούν να καλύψουν την παραπάνω αύξηση του κόστους των φαρμάκων που λαμβάνουν, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο», λέει ο κ. Καστρινάκης.

Η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα όλες τις αστοχίες του δελτίου τιμών ώστε οι νεφροπαθείς να έχουν και πάλι πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14/04/2014 - 20:01