Η Eurostat επικύρωσε το πρωτογενές πλεόνασμα - Νέες θυσίες ζητά η κυβέρνηση

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ προκύπτει για το 2013 από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Σε ευθυγράμμιση με τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες, βρίσκονται αυτά που δημοσίευσε η Eurostat.

Έτσι, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση:

-Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ (12,7% του ΑΕΠ).

-Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318,703 δισ. ευρώ (175,1% του ΑΕΠ).

-Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα όμως επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών και προσεγγίσεων τόσο ως προς τις συνθήκες «επίτευξης» του στόχου όσο και ως προς τις «προοπτικές».

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Eurostat δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ήταν 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Το πλεονάσμα προέκυψε από τις «θυσίες», όπως τις ονομάζουν, του ελληνικού λαού, την πλήρη εξαθλίωση δηλαδή μεγάλου μέρους της κοινωνίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα πλεόνασμα που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που βύθισαν την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία στη δυστυχία. Η επικοινωνιακή προεκλογική καταιγίδα «καλών ειδήσεων», στην οποία εντάσσεται και η επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, αποτελεί προπέτασμα καπνού για να μη γίνουν γνωστά τα σημεία του νέου μνημονίου που ήδη έχει συμφωνηθεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα που προέκυψε από την αφαίμαξη του λαού θα αποτελέσει το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης στα παζάρια για τη μείωση του κρατικού χρέους.

«Μετά από τα πολύ δύσκολα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χρόνια, η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση. Τα υψηλά, διαχρονικά "δίδυμα" ελλείμματα εξαλείφονται. Σήμερα, η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για 2η συνεχόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την επιβεβαίωση των οικονομικών στοιχείων από τη Eurostat, προσθέτωντας ότι «πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για την σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη – με επιτυχία – έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «οι θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο» και «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για  δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Με πίστη, εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας», αξίώνοντας από το λαό να σκύψει το κεφάλι και σε αυτόν το στόχο.

 

Με αφορμή τη σημερινή επιβεβαίωση των στοιχείων του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από τη Eurostat, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Ζούμε, τελικά, σε μια χώρα που περισσεύουν τα λογιστικά πλεονάσματα, τα πλεονάσματα της φτώχειας και της δυστυχίας, τα πλεονάσματα της υποκρισίας.

Ζούμε σε μια χώρα που πλεονάζουν οι πολιτικές λιτότητας που έχουν δημιουργήσει 1.5 εκατ ανέργους, που έχουν κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις και εργοστάσια, που έχουν οδηγήσει έναν λαό στην κατατροφή.

Ζούμε σε μια χώρα που πλεονάζει η υπερφορολόγηση των φτωχών και των αδυνάτων και τα «δωράκια» στους ισχυρούς και τα μονοπώλια.

Αυτό είναι το success story του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.

Αυτή είναι η παράσταση που δίνει ο Μνημονιακός θίασος σε Ελλάδα και Ευρώπη, ένα μήνα πριν τις εκλογές.»

 

«Τα μεγάλα ζητούμενα, είναι η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές. Μια νέα οικονομική πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Σε αυτή την κατεύθυνση «η δημιουργία πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική».

Στο σχόλιό του ο κ. Κουβέλης δεν παρέλειψε ότι η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος επετεύχθη με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε ό,τι αφορά τη διανομή «αυτή δεν πρέπει να γίνεται με πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις».

 

Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικό Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης δήλωσε στο naftemporiki.gr ότι η επιβεβαίωση από τη Eurostat είναι άνευ σημασίας.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αποτελεί λόγο να χαίρεται κανείς, δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ. Για να αποπληρωθεί αυτό το χρέος, χρειάζεται ετησίως το 3,5% του ΑΕΠ. Ζητούμενο άλλωστε αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί αυτό το πλεόνασμα. Διότι αν προοριστεί για την αποπληρωμή του χρέους, αυτό θα σημάνει περαιτέρω «τσάκισμα» των κοινωνικών παροχών, την ώρα που είναι φτωχός 1 στους 3 πολίτες. Το ερώτημα που θα πρέπει να απευθύνει κανείς στο υπουργείο Οικονομικών είναι πόσο πρωτογενές πλεόνασμα χρειάζεται προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, οι ανάγκες του οποίου απαιτούν νέο «κούρεμα», ειδάλλως θα περάσουμε σε μία οικονομική κατάσταση - «ζόμπι», με κύριο χαρακτηριστικό τη βαθιά ύφεση. Το αν θα πάμε σε νέο δάνειο από τους εταίρους ή όχι εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί η Γερμανία. Αυτά είναι σενάρια τα οποία δεν ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση. Το Βερολίνο θα αποφασίσει για πόσο θα μας κρατά διασωληνωμένους σε αυτήν την κατάσταση» δήλωσε ο κ. Θεοχαράκης.

 

Στη συνεδρίαση του Εuroworking Group ο πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του «νέου αναπτυξιακού προτύπου» της κυβέρνησης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Μάη.

Το σχέδιο αυτό θα περιγράφει εκείνους τους τομείς και τους μονοπωλιακούς ομίλους που θα ενισχυθούν για να ανακάμψει η κερδοφορία τους και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Πρόκειται για ειδικές μελέτες που έχουν εκπονήσει το ΙΟΒΕ, η εταιρεία «McKinsey» και το ΚΕΠΕ για τον εντοπισμό οικονομικών κλάδων που «μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη περίοδο». Με βάση αυτές τις μελέτες θα γίνει και η κατανομή των πόρων του νέου νέου ΕΣΠΑ.

 

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί το κρατικό χρέος για να μπορέσει να κατευθύνει περισσότερα χρήματα στους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους και οι εργαζόμενοι, όποιο σενάριο και αν επιλεγεί για τη διαχείριση του χρέους, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το καθεστώς ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

 

Πηγές, real.gr, Η Ναυτεμπορική, Euro2day.gr, left.gr, 902.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23/04/2014 - 16:42