Συζητούνται σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κατά της ΝΕΡΙΤ

Eνώπιον του κ. Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών συζητείται σήμερα το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κατά της ΝΕΡΙΤ 
 

Συγκεκριμένα η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αιτείται ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΝΕΡΙΤ αμφισβητώντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή τηλεοπτικού προγράμματος κατόπιν της «Κατεπείγουσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος Παραγωγών / Δημιουργών (Π1) - Α’ Φάση». Με βάση τα παραπάνω ζητά, αφενός, την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ένταξης των είκοσι εκπομπών που εγκρίθηκαν και, αφετέρου, τη χορήγηση προς την ΕΕΣ αντιγράφων των εγγράφων εισηγήσεων των επιτροπών που επελήφθησαν της επιλογής. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕΣ κατά την διαδικασία επιλογής, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 αμέσως μετά τη δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, υποβλήθηκαν, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, περί τις 680 προτάσεις. Από αυτές επελέγησαν είκοσι, με διαδικασίες εντελώς συνοπτικές, που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το αν τηρήθηκαν οι αρχές της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας. Μάλιστα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, στις 29/1/2014, παρακάμφθηκε ο Κανονισμός Προμήθειας Ψηφιακού, Τηλεοπτικού και Ραδιοφωνικού Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ που είχε ψηφιστεί από το ίδιο Δ.Σ.  λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 14/1/2014). Επίσης ανατράπηκαν πλήρως τα όσα όριζε η ίδια η «Κατεπείγουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» του Ιανουαρίου 2014, με αποτέλεσμα αντί για τον Γενικό Διευθυντή Περιεχομένου, ο οποίος έχει την αυτονόητη αρμοδιότητα και πρέπει να έχει τον «πρώτο λόγο» στο θέμα του προγράμματος, να ανατεθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και επιλογής σε κάποιες ολιγομελείς επιτροπές.  Τα δε πρακτικά και το σκεπτικό αυτών των συνεδριάσεων ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν, παρότι η Ε.Ε.Σ. το ζήτησε επίμονα. 
Το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής επί τη βάσει της ως άνω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Ε.Ε.Σ. κατά της ΝΕΡΙΤ συζητείται σήμερα ενώπιον του κ. Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08/05/2014 - 12:28