Γιατί η Τέχνη...απαιτεί τις θυσίες του ελληνικού λαού

Η κυβέρνηση "καθάρισε" για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής

Ψηφίστηκε χθες από την Βουλή η τροπολογία για την τακτοποίηση των χρεών του Μεγάρου Μουσικής προς το ελληνικό δημόσιο μέχρι τις 30 Αυγούστου. Πρόκειται για μία νέα χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης για το Μέγαρο Μουσικής, μετά την ανάληψη των δανείων από το Δημόσιο. Από τη συγκεκριμένη διάταξη προκαλείται απώλεια εσόδων του προϋπολογισμού, από τον μη υπολογισμό τόκων και προστίμων. Ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αναφέρει το ύψος αυτών των απωλειών.

 

Ειδικότερα για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας, αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για τα χρέη του προς το ελληνικό δημόσιο, το ΙΚΑ ή άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, πλην της μεταβίβασης ακινήτου ιδιοκτησίας του.

  • Δεν επιτρέπεται σε βάρος του η διενέργεια πάσης φύσης συμψηφισμού που αφορά βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις.

  • Αναστέλλονται οι κατά του Μεγάρου πάσης φύσεως πράξεις διοικητικές ή αναγκαστικές εκτελέσεις και λήψεις οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου.

  • Δεν υπολογίζονται τόκοι και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής για τα χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου του λογαριασμού «Κεφάλαιον Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ κεφαλαίων ή εγγυήσει του Ελληνικού Δημοσίου».


Κρατάει χρόνια αυτή η αγάπη....

 

Η ευνοϊκή μεταχείριση του Μεγάρου Μουσικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν προκαλεί απολύτως καμία έκπληξη.

Σύμφωνα με το Κουτί της Πανδώρας, από τον Μάρτιο του 2011 το υπουργείο Οικονομικών, με μια σκανδαλώδη διάταξή του, επιχειρούσε να αποπληρώσει δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το 2007 από την Εθνική Τράπεζα ο Χρήστος Λαμπράκης, με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ήταν υποχρεωμένο, δεδομένου ότι το Μέγαρο βυθιζόταν στα ελλείμματα να αποπληρώσει το χρέος του.

Τις εγγυήσεις για το συγκεκριμένο δάνειο παρείχε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

Την περίοδο εκείνη ακόμη και ο μετέπειτα υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου Δημήτρης Κούσελας προέβαλε τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με την σημερινή κυβέρνηση ότι δηλαδή σε περίπτωση καταψήφισης των διατάξεων το Μέγαρο Μουσικής θα κινδύνευε να κλείσει.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης αποκαλύφθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να εγγυάται τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, αποφασίστηκε η διαγραφή των χρεών του Μεγάρου, που προέρχονταν από τα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Με πληροφορίες από Κουτί της Πανδώρας - Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08/05/2014 - 13:52