Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ιωαννίνων

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2014


Σε πανηγυρικούς τόνους και με πολλές υποσχέσεις που αναμένεται να μετατρέψουν την Ήπειρο σε πεδίο κερδοσκοπίας για τις πολυεθνικές του πετρελαίου υπογράφηκε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος η σύμβαση για έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean κ. Ρήγα, στην περιοχή μας υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής σύμφωνα με τον κ. Ρήγα μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ. Ευρώ.

Οι διαθεσιμότητες  διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελούν καίριο πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος επισημαίνει σε ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του ιδρύματος η οποία συνεδρίασε χτες. Το ίδρυμα, συμπαραστεκόμενο στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, αναστέλλει το διοικητικό έργο σήμερα και αύριο, Πέμπτη και Παρασκευή, ώστε να αποτραπούν οι επικείμενες απολύσεις 48 εργαζομένων.

Να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου και συνεπώς η διάνοιξη των δρόμων στα Καρδαμίτσια, η μελέτη και εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, να αντιμετωπισθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης της συνοικίας της Ολυμπιάδας, να καθαριστεί ο χώρος του πρώην Νομαρχιακού Ταμείου για να αξιοποιηθεί ανάλογα, ζητούν μεταξύ άλλων με υπόμνημά τους προς τις δημοτικές παρατάξεις οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καρδαμιτσίων και Ολυμπιάδας. Την αγωνιστική της συστράτευση στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων δηλώνει η παράταξη Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Στέφανο Σκοπούλη επισκέφτηκε τα Καρδαμίτσια όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων.

Διεθνή Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης σήμερα και η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να εναρμονίσουν τη νομοθεσία και την πρακτική σχετικά με την αντίρρηση συνείδησης, με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως επισημαίνει στην έκθεση της για το 2013, οι αντιρρησίες συνείδησης δεν πρέπει να συλλαμβάνονται, να διώκονται, να τους επιβάλλονται πρόστιμα και να φυλακίζονται εξαιτίας της άρνησής τους να καταταγούν στο στρατό ή εξαιτίας της άρνησής τους να υπηρετήσουν εναλλακτική υπηρεσία που είναι τιμωρητική ή συνιστά διάκριση. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην περίπτωση του Γιαννιώτη ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη ο οποίος καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή ενός έτους.

Στις 8.30 σήμερα το βράδυ η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ», στο ξενοδοχείο DU LAC στα Γιάννενα. Στην ομιλία της θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες του προγράμματος, αλλά και στην ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για το μέλλον του τόπου μας, της Ηπείρου, αλλά και της χώρας μας. Θα χαιρετήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Νίκος Βούτσης.

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Όλυ Τσουμάνη, σήμερα στις 8.30 το απόγευμα μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στον Αγιο Σπυρίδωνα της Άρτας.

 «Δεν έχουμε αυταπάτες για τις δυνατότητες και τα όρια του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά θα μετατρέψουμε την συμμετοχή μας σ΄ αυτό σε μετερίζι αγώνα και αποκάλυψης. Όπως κάναμε για την ΔΩΔΩΝΗ και τον αγώνα των κτηνοτρόφων,  να μην ιδιωτικοποιηθεί αλλά να γίνει πόλος ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. Μιας κτηνοτροφίας σε όφελος των κτηνοτρόφων που θα μπορούν να ζήσουν από το μόχθο τους και σε όφελος των ηπειρωτών για να μπορούν να έχουμε καλά και φθηνά κτηνοτροφικά προϊόντα». Αυτό τόνισε ο υποψήφιος περιφέρειάρχης Ηπείρου με την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο Νίκος Ζήκος κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης της παράταξης.

Στα μείζονα θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας όπως αυτά των υποδομών αλλά και περιβαλλοντικά αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Ζάψας, στην ομιλία που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης στην Ηγουμενίτσα δηλώνοντας ότι η παράταξή θα δουλέψει στην κατεύθυνση να ολοκληρωθούν τα έργα στο Λιμάνι.

Την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση για τη δημοτική ενότητα Παμβώτιδας πραγματοποιεί σήμερα η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών». Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας θα μιλήσει στις 9 το βράδυ στο πρώην Δημαρχείο Κατσικά.

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Photometria 419 φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του Photometria Festival, τους οποίους και ευχαριστεί για την μεγάλη συμμετοχή. Την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των 25 καλύτερων φωτογραφιών, των οποίων η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Δημοτικό Πολυχώρο Παλαιών Σφαγείων Ιωαννίνων, από τις 4 έως τις 15 Ιουνίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15/05/2014 - 12:45