Δημήτρης Λαζανάς: "Στην Εγλυκάδα δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς άνεργο. Ψήφο στην Ανταρσία, στην νέα γενιά των αγώνων"


Oλοκληρώθηκαν την Παρασκευή, οι εξορμήσεις του συνδυασμού  "Ανταρσία στην Πάτρα", που με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Η Εγλυκάδα, μια από τις πιο φτωχές γειτονιές της Πάτρας, έχει βιώσει την ανεργία, τη φτώχεια, την απαξίωση. Δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς άνεργο στην περιοχή μας. Και μαζί μας έχουν καταδικάσει στην απομόνωση. Χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς κοινωνικούς χώρους. Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τους αγώνες μας για ζωή με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Δημήτρης Λαζανάς πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέων Εργ. Κατοικιών Εγλυκάδας «Οι Μυροφόρες» και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στην Πάτρα.

Τους αγωνιστές της  ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και την υποψήφια Δήμαρχο Λέττα Ζάγκλα υποδέχτηκαν στην γειτονιά τους, στις εργατικές κατοικίες της Εγλυκάδας, η Μαρία Κοσμά άνεργη αποκλειστική νοσοκόμα και ο Δημήτρης Λαζανάς συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος και πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέων Εργ. Κατοικιών Εγλυκάδας «Οι Μυροφόρες», που είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της «Ανταρσία στην Πάτρα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».

 «Η Εγλυκάδα, μια από τις πιο φτωχές γειτονιές της Πάτρας, έχει βιώσει την ανεργία, τη φτώχεια, την απαξίωση. Δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς άνεργο στην περιοχή μας. Η περιοχή, μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης αλλά δείχνει σαν να είναι παρατημένη. Συγκοινωνία πρέπει να περπατήσουμε 20 και 30 λεπτά για να φτάσουμε στη στάση, ενώ το πρωί τα παιδιά μας έχουν τρομερό πρόβλημα με τις μετακινήσεις προς και από τα σχολειά τους», τόνισε ο Δημήτρης Λαζανάς πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέων Εργατικών Κατοικιών Εγλυκάδας «Οι Μυροφόρες» και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στην Πάτρα.


Εξηγώντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο της κακοτεχνίες που άφησαν πίσω τους κατασκευαστές σε μια από τις νεότερες εργατικές κατοικίες της πόλης, αναφέρθηκε και στο θέμα του χώρου στέγασης του συλλόγου στο εγκαταλελειμμένο κτήριο στο κέντρο των εργατικών κατοικιών, ζητώντας την άμεση παραχώρησή του στο σύλλογο για να στεγάσει κοινωνικούς χώρους (καφενείο, ιατρείο, φροντιστήριο, κλπ) για τους ηλικιωμένους αλλά και τους νεότερους κατοίκους των κατοικιών που όπως εξήγησε τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ζουν τρομερά δύσκολα. «Πρέπει να θυμηθούμε τις μεγάλες μάχες του παρελθόντος όταν επιβάλλαμε με τους αγώνες μας καλύτερους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους απλούς εργαζόμενους. Να κάνουμε Ανταρσία, σημαίνει να επιβάλουμε τις ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων και όχι των μεγάλων συμφερόντων», τόνισε ο Δημήτρης Λαζανάς προτρέποντας τους παλαιότερους να εμπιστευτούν την νέα γενιά των αγωνιστών και να ψηφίσουν «Ανταρσία στην Πάτρα».

 

Ο Δημήτρης Λαζανάς ήταν ένας από τους πρώτους που έφτασε στο 3ο Λύκειο στο οποίο σπούδαζε η κόρη του αμέσως μετά την δολοφονική επίθεση του Καλαμπόκα στον Τεμπονέρα. Ο ίδιος μετέφερε τον νεκρό ήδη καθηγητή στο νοσοκομείο. Για αυτή του την πράξη θα τιμωρηθεί στην ουσία αφού θα τραβιέται για χρόνια ακόμα και ως κατηγορούμενος, παρόλο που ήταν ένας από τους βασικότερους μάρτυρες.

Ο Δημήτρης Λαζανάς γεννημένος στην Περιβόλα οργανώθηκε πρώτη φορά στην ΕΠΟΝ την δεκαετία του 60. Μέσα στην χούντα συνέχισε να δουλεύει ως εργάτης, ενώ αμέσως μετά την πτώση της  οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ του οποίου ήταν μέλος μέχρι που «τους μούντζωσα κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν πλέον όλες οι ελπίδες μας είχαν χαθεί». Σήμερα στην «Ανταρσία στην Πάτρα» νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή που έχουμε στις τάξεις μας ανθρώπους σαν τον Δημήτρη Λαζανά. Η παρουσία τους μας δίνει δύναμη και αποδεικνύει την άποψή μας, εκείνα ακριβώς τα τεράστια προχωρήματα των καθημερινών ανθρώπων της εργασίας, μπολιάζοντας τον αντικαπιταλιστικό αγώνα του σήμερα με τις εμπειρίες του παρελθόντος".

 

«Όπως και σε ολόκληρη την πόλη έτσι και στις εργατικές κατοικίες της περιοχής μας η ανεργία έχει βαρέσει κόκκινο, με οικογένειες να μην έχουν ούτε να φάνε, ενώ μόλις ο ένας στους 3 νεολαίους κάτω των 30 έχουν δουλειά στη συνοικία», τόνισε η Μαρία Κοσμά, άνεργη αποκλειστική νοσοκόμα, επίσης υποψήφια με την «Ανταρσία στην Πάτρα».
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54