Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας  19/6/2014


ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Νεκρός ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυρνάβου

- Στο πένθος βυθίστηκε ο Τύρναβος από το χαμό του 50χρονου προέδρου του ΤΟΕΒ Γιώργου Αρβανίτη. Ο άτυχος άνδρας, που οδηγούσε δίκυκλο, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο πριν τη γέφυρα του Τιταρήσιου.
Ο Γιώργος Αρβανίτης ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του νέου δημάρχου Παν. Σαρχώση. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Τυρνάβου.
Φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή στον Κώστα Τζανακούλη

- Η πρώτη πράξη της δικαστικής διαμάχης του δημάρχου Λαρισαίων με τον εκδότη της εφημερίδας «Κόσμος» διαδραματίστηκε το τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.
Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που υπέβαλε ο εκδότης κ. Κώστας Τόλης για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου, με αφορμή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής η οποία είχε δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο του 2013.
Το δικαστήριο επέβαλε στον Κώστα Τζανακούλη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καθώς και επιδίκασε και το ποσό των 40 ευρώ.
Θα ακολουθήσει μία σειρά δικών, αφού μήνυση είχε υποβάλει κατά του εκδότη για σειρά δημοσιευμάτων τόσο ο κ. Τζανακούλης καθώς και ο δήμος Λαρισαίων για συκοφαντική δυσφήμιση για δημοσιεύματα που αφορούν τα οικονομικά του δήμου.
Γιατροί του ΕΣΥ: Στα όρια του το ΠΓΝΛ

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην 5η ΥΠΕ Πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι γιατροί του ΕΣΥ στο ΠΓΝΛ. Την συμπαράστασή τους δήλωσαν τόσο οι πανεπιστημιακοί γιατροί όσο και οι ειδικευόμενοι. Οι γιατροί του ΕΣΥ για ακόμη μια φορά ζήτησαν την άμεση καταβολή των εφημεριών που έχουν να λάβουν από το 2014 έως σήμερα ενώ τόνισαν πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειο είναι στο «κόκκινο» λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και σε υλικά.
Μάλιστα αποκάλυψαν πως το πρότυπο εφημεριών- υπό αυτές τις συνθήκες- κρίνεται ανασφαλές. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ένας γιατρός είναι αδύνατον να αποδώσει και να μπορεί να δουλέψει μετά από 32 ώρες εργασίας!
Στους γιατρούς δήλωσαν την συμπαράσταση τους πλήθος φορέων μεταξύ αυτών το ΕΚΛ, ο Ιατρικός Σύλλογος και η ΑΔΕΔΥ. Επίσης το παρόν έδωσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.
Το ποσοστό των απεργιών κυμαίνεται από 40 εώς 90% και όπως υποστηρίζουν δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους εάν δεν δικαιωθούν.
Στην συνάντηση τους με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Λάζαρο Μακρή, οι γιατροί τόνισαν ότι η κατάσταση με τις απλήρωτες εφημερίες δεν πάει άλλο, ενώ σημείωσαν την ενόχληση τους ότι παρά την απόσυρση της μήνυσης από την διοίκηση του νοσοκομείου, η εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνε.
ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ

Εξαπατούσαν εμπόρους αγροτικών μηχανημάτων

- Οκτώ υποθέσεις εξαπάτησης με λεία που αγγίζει τα 260.000 ευρώ, σε βάρος εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων, εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, κατάφερε να εξιχνιάσει μια σειρά από περιπτώσεις εξαπάτησης εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων, από εικονική ατομική επιχείρηση, η οποία ενέχεται σε πλήθος παραβάσεων και παράνομων δραστηριοτήτων σε Πιερία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κοζάνη.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεκαοχτώ ατόμων, εκ των οποίων δεκατεσσάρων Ελλήνων και τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για απάτες και πλαστογραφίες κατ’ εξακολούθηση.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκε η εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης και διακριβώθηκε ο τρόπος που είχαν αναπτύξει τα μέλη, καθώς και η μεθοδολογία που εφάρμοζαν, για να αποκομίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως παράνομο περιουσιακό όφελος.
Αρχικά τρεις από τους Έλληνες συγκρότησαν ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα 15 άτομα και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διέπρατταν απάτες σε βάρος εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα σε περιοχές της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Κοζάνης, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη, με την παράνομη δράση τους να εντοπίζεται από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014.
Αφού «έστησαν» εικονική ατομική επιχείρηση στο όνομα 48χρονου, μέλους της οργάνωσης, με έδρα την Κατερίνη, η οποία δεν άσκησε καμία νόμιμη δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην αναζήτηση συγκεκριμένων γεωργικών μηχανημάτων. Εντόπιζαν εταιρίες που διέθεταν τέτοιου είδους μηχανήματα και εμφανιζόμενοι με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ή τη μίσθωση τους.
Μάλιστα για να είναι περισσότερο πειστικοί παρέδιδαν ως προκαταβολή διάφορα χρηματικά ποσά, που τους ζητούνταν κάθε φορά, «δείχνοντας» ότι είναι έμποροι με μεγάλο κύκλο εργασιών και έχουν οικονομική άνεση και έπειθαν τους πωλητές να προχωρήσουν στη συναλλαγή.
Για το σκοπό αυτό προέβαιναν στην κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό, στην υπογραφή συναλλαγματικών ή στην υπογραφή επιταγών.
Ακολούθως, η οργάνωση προωθούσε και διέθετε τους γεωργικούς ελκυστήρες και τα γεωργικά μηχανήματα παράνομα στην αγορά της Αλβανίας.
Την ίδια μέθοδο εφάρμοζαν και σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Συνολικά, τα μέλη της οργάνωσης καταβάλλοντας μηδαμινές σε σχέση με την αξία των μηχανημάτων προκαταβολές, παρέλαβαν 4 γεωργικούς ελκυστήρες, ανυψωτικό μηχάνημα έργων, καθώς και μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου και κριθαριού.
ΠΗΓΗ: enikos.gr - http://www.larissanet.gr)


Στα 95 μέτρα κάτω από τη γη το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων

Τέρμα για την Πολεμική Αεροπορία ο περίφημος »Λαβύρινθος» στην Λάρισα!

- Οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο χώρο της 110 Πτέρυγας Μάχης περνάνε στην …αποστρατεία αφού οι υπηρεσίες του ΕΚΑΕ μετακομίζουν, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου, στο πρώην Νατοϊκό αεροπορικό υπόγειο στρατηγείο στο Κουτσόχερο, την έδρα του καταργηθέντος από πέρυσι CAOC 7, 18 χλμ δυτικά από την Λάρισα.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που ήδη δημοσιεύτηκε στην »Διαύγεια» οι εργασίες που απαιτούνται για την μετεγκατάσταση της «καρδιάς» της Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στις εγκαταστάσεις bunker του πρώην Νατοϊκού CAOC 7 θα χρηματοδοτηθεί από το ΝΑΤΟ και θα κοστίσουν 115.000 ευρώ.
Πρόκειται κυρίως για εργασίες αναμόρφωσης των χώρων εργασίας και των σχετικών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων διότι η εξυπηρέτηση το ΕΚΑΕ απαιτεί περισσότερο προσωπικό από αυτό που χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ.
Η επιτροπή θα διενεργήσει διαγωνισμό τις επόμενες ημέρες και εν συνεχεία θα καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα των όποιων αλλαγών. Το έργο εποπτεύει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.
Το πρώην Νατοϊκό Στρατηγείο( «Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» Combined Air Operation Center – «CAOC 7″) που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, βρίσκεται σε 95 μέτρα βάθος, στα έγκατα του θεσσαλικού κάμπου και σε αυτό στεγάστηκαν οι επιτελείς του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Λάρισας μέχρι περίπου τα μέσα του 2013 οπότε έκλεισε λόγω αλλαγής της δομής του ΝΑΤΟ, ενώ τον Οκτώβριο απενεργοποιήθηκε ως μονάδα του ΝΑΤΟ.
Είχε πιστοποιηθεί και ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων από το 2003.
Η υπόγεια «πολιτεία», σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είναι εμβαδού 11.000 τ. μ., με διαδρόμους ενός χιλιομέτρου και ανάπτυξη σε δύο επίπεδα, από 65 έως 95 μέτρα βάθος.
Τότε είχε γραφεί ότι θα κοστίσει 15 δισ. δραχμές, ωστόσο σήμερα το ΓΕΑ αναφέρει ότι κόστισε 70 εκ. ευρώ (περίπου 24 δις δραχμές) Κατά το ΓΕΑ το κόστος καλύφθηκε ολόκληρο από το ΝΑΤΟ. Άλλη πηγή υποστηρίζει ότι μέρος του χρηματοδοτήθηκε και από την Ελλάδα.
Το έργο κατασκεύασε κοινοπραξία ελληνικών εταιριών (Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ και Θεμελιοδομή) που κέρδισε τότε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό. Οι εργασίες διήρκεσαν βάσει της σύμβασης, 1.200 ημέρες - παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004.
Μεταξύ άλλων, έγιναν ειδικές κατασκευές από ενισχυμένο μπετόν, αντιεκρηκτικές πόρτες, ειδικές βαλβίδες στα ανοίγματα εξαερισμού που το καθιστούν, όπως αναφερόταν τότε από το ΓΕΑ, απόρθητο από εξωτερικές προσβολές.
Το σημείο όπου έγινε το bunker Κουτσόχερο επελέγη μεταξύ οκτώ άλλων στην ευρύτερη περιοχή, διότι παρέχει τη μέγιστη φυσική ασφάλεια, αφού εκεί το έδαφος είναι συμπαγές και καλύπτεται επαρκώς.
Περνώντας τώρα στην Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει τις δυνατότητές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στον τομέα της Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών.
Οι υπάρχουσες υποδομές στις οποίες στεγάζεται τώρα το ΕΚΑΕ - χρησιμοποιούνται από το 1981- θα παραμείνουν ως εναλλακτικό επιχειρησιακό Κέντρο.
(onalert.gr / Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ)
Πολιτισμός

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι

- Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τότε που ο Μάνος Χατζιδάκις ξεκίνησε για το μεγάλο του «ταξίδι προς τα άστρα». Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας τιμά τον «Μεγάλο ερωτικό» της ελληνικής μουσικής διοργανώνοντας μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα, με μουσική και τραγούδια του. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο κηποθέατρο «Αλκαζάρ» την Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 9:00 το βράδυ. Παίρνουν μέρος η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, η Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ και το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία», με διευθυντή τον Δημήτρη Καρβούνη.
Μαζί τους και ο Βασίλης Λέκκας, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και επί πολλά χρόνια συνεργάτης του σε συναυλίες και στη δισκογραφία. Συμμετέχει ο Κώστας Τσιάνος καθώς και οι: Θηρίμαχος Πάκας και η Μαριάννα Ζάχου.
Θα παρουσιαστούν τραγούδια από κύκλους τραγουδιών (Μεγάλος ερωτικός, Reflection, Παράλογα κ.α.) τραγούδια που γράφτηκαν για το θέατρο (Οδός ονείρων, Λυσιστράτη, Πορνογραφία κ.α.) καθώς και τραγούδια που γράφτηκαν για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο (Μαγική πόλη, America-America, Στέλλα, Ποτέ την Κυριακή, Η Αλίκη στο ναυτικό κ.α.) Η ενορχήστρωση και χορωδιακή επεξεργασία των τραγουδιών είναι του Δημήτρη Καρβούνη και του Κωστή Κριτσωτάκη. Τέλος, η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας υπό την Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Δημήτρη Τσιαβέ, πέρα απ’ την ειδική συμμετοχή της στο πρόγραμμα της συναυλίας, θα υποδέχεται το κοινό έξω απ’ το κηποθέατρο, παίζοντας τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία» αποτελούν οι εξαίρετοι μουσικοί: Ιωάννα Σιοπούδη – Πιάνο, Γιώργος Τσιαρδάκας – Φλάουτο, Στέλιος Κοτρώτσιος – Κλαρινέτο, Σταύρος Χατζηβασίλης – Τρομπέτα, Έφη Μηνά – Κόρνο, Βαγγέλης Τσιαπλές – Μαντολίνο & Μπουζούκι, Σπύρος Καβαλλιεράτος & Θανάσης Καλαμπάκας – Κιθάρες, Γιώτα Στεφανοπούλου – Βιολί, Θέμης Βαγενάς – Τσέλο, Νάνση Χατζή – Κοντραμπάσο, Γιάννης Μακρυγιάννης & Στεφανία Ματθαίου – Κρουστά.
Όλοι οι συντελεστές της συναυλίας, που αγαπούν ιδιαίτερα το Μάνο Χατζιδάκι και την υπέροχη μουσική του, υπόσχονται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να χαρίσουν στο κοινό της πόλης μας μια υπέροχη βραδιά πλημυρισμένη απ’ τις μελωδίες του.
Τιμή εισιτηρίου 10 € (στην προπώληση έκπτωση 25%). Η προπώληση αρχίζει από σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουνίου και θα γίνεται καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις ώρες 11:00 – 2:00 το πρωί και 6:00 – 8:00 το απόγευμα.
Αθλητισμός

«Ναι σε όλα» ψήφισαν ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση για τη νέα ΠΑΕ ΑΕΛ

- Γυρνώντας μία νέα σελίδα η ομάδα της ΑΕΛ ξεκινά τα σχέδια για το μέλλον, ξεκινώντας έτσι οι διαδικασίες για σύσταση της νέας ΠΑΕ.
Μάλιστα το Σώμα του ερασιτέχνη πέρασε «ομόφωνα» όλα τα θέματα που είχαν οριστεί δείχνοντας έτσι διάθεση για δουλειά, τάχιστα.
Έχοντας μαζευτεί ο κατάλληλος αριθμός ατόμων του σώματος δηλαδή το 50+1 και συγκεκριμένα 303 άτομα από τα 509, υπήρχε απαρτία στην Γενική Συνέλευση της ΑΕΛ με αποτέλεσμα όλα να ξεκινήσουν κανονικά σχετικά με τη σύσταση της νέας ΠΑΕ.
Η Συνέλευση πήρε και αυτή τη φορά μέρος στο ξενοδοχείο «Διόνυσος», μετά την μη συμμετοχή την περασμένη Παρασκευή την ίδια ώρα. Αυτή τη φορά ο κόσμος έχοντας ενημερωθεί καλύτερα για τη σημαντικότητα και πετυχαίνοντας και την «κλειστή αγορά» στην πόλη της Λάρισας έδωσε το παρών για να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας.
Πολύ «δυνατά» ξεκίνησαν τα θέματα συζήτησης με το Σώμα της Ερασιτεχνικής να συμφωνεί ομόφωνα στη μη αναβίωσης της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964, ενώ αντίστοιχα εγκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο και η σύσταση για τη νέα ΠΑΕ ΑΕΛ.
Ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Γιολδάσης που ανέφερε πως έχει συνταχθεί το καταστατικό που έχουν προστεθεί κάποια άρθρα σύμφωνα με τον νόμο. Ενώ μέσα από τους όρους δεν θα αλλάξει ούτε το έμβλημα, ούτε τα «χρώματα» της νέας ΠΑΕ.
Ενώ εκφράστηκαν κάποιες απορίες που γρήγορα διασαφηνίστηκαν με αποτέλεσμα και πάλι το Σώμα της Ερασιτεχνικής να ψηφίσει ομόφωνα και μαζί με τους υπεύθυνους να προβούν σε μικροαλλαγές αν είναι απαραίτητες να αλλαχθούν, σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο.
Στη συνέχεια το επόμενο θέμα πέρασε στην πενταμελή επιτροπή που θα αναλάβει το δρόμο για τη σύσταση της νέας ΠΑΕ. Πενταμελή με συν δύο άτομα καθώς η επιτροπή που συνέταξε το καταστατικό πρότεινε συγκεκριμένα άτομα, ενώ θέλησαν να προστεθούν και κάποιοι ακόμα.
Τελικά έγινε ψηφοφορία για το αν η επιτροπή θα είναι πενταμελής, εφταμελής ή εννιαμελής. Αυτό που αποφασίστηκε ήταν η εφταμελής επιτροπή να αποτελείται από δύο οικονομολόγους, δύο δικηγόρους και τρεις ανθρώπους από την πλευρά του Βαγγέλη Πλεξίδα. Αυτοί θα είναι οι Καραναστάσης, Θώδας , Γραμμένος, Κατέρης, Φωτάκης, Παυλόπουλος, Σουλτσιώτης να συνθέτουν την επιτροπή.
Τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν και ο καθορισμός του μετοχικού κεφαλαίου και η ονομαστική αξία των μετοχών.
Το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε στα 360.000 ευρώ (το ελάχιστο βάση του νόμου) και να μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5 εκατομμύρια ευρώ (το συγκεκριμένο ποσό το έβαλε ο κ. Πλεξίδας).
Τέλος η ονομαστική αξία των μετοχών ορίστηκε στα 20 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που ο κ. Πλεξίδας πρότεινε το ποσό των 25 ευρώ.
(πηγή arenalarissa.gr - http://www.onlarissa.gr)


Τουρνουά ποδοσφαίρου από τον Οικονόμο Τσαριτσάνης

- Μετά επιθυμία των κατοίκων του χωριού και φίλων της ομάδας, ο Οικονόμος Τσαριτσάνης διοργανώνει στο γήπεδό του το 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου »Ποδόσφαιρο για όλους», καλώντας σε συμμετοχή όλους τους ενδιαφερόμενους.
Οι διοργανωτές φροντίζουν ήδη τις λεπτομέρειες για την αρτιότητα της εκδήλωσης, μετά την πετυχημένη αντίστοιχη περσινή παρουσία.
Ημερομηνία έναρξης του τουρνουά μετά τις 5 Ιουλίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19/06/2014 - 11:17