Συνέντευξη του μοναδικού σκηνοθέτη και συγγραφέα,Ροβήρου Μανθούλη στη Ντέπυ Βρεττού

DOC ON AIR: Συνέντευξη του Ροβήρου Μανθούλη

ΤΡΙΤΗ 24 Μαρτίου 2015


Στις 18.00 στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3,
η οπτικοποιημένη ραδιοφωνική συνέντευξη, DOC ON AIR: Ροβήρος Μανθούλης
μια συνέντευξη του μοναδικού σκηνοθέτη και συγγραφέα,Ροβήρου Μανθούλη
στη Ντέπυ Βρεττού
στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής εκπομπής, DOC ON AIR
του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ της ΕΡΤopen,στην Αθήνα


Με αφορμή το βιβλίο του «ΤΟ ΔΙΑΚΑΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥ» και του ντοκιμαντέρ του,«Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑΦΑ»,ο Ροβήρος Μανθούλης παραδίδει μαθήματα ιστορίας!

Αργότερα,στις 21.00 θα μεταδοθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ, «Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑΦΑ» ("JAFFA LA MIENNE")
Το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη αφορά στη διασπορά των Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πατρικά τους εδάφη μετά τις ταραχές του 1947-48 και την ίδρυση Ισραηλινού Κράτους.

Πενήντα χρόνια μετά από την αναγκαστική έξοδό τους, οι πρόσφυγες της Γιάφας επιστρέφουν δειλά-δειλά στην πόλη όπου γεννήθηκαν, για να δουν τον κήπο του σπιτιού τους, που σήμερα έχει δημευτεί, το σχολείο, το φαρμακείο και ό,τι έχει απομείνει από την παλιά τους γειτονιά, πριν ξαναγυρίσουν στην καινούρια τους πατρίδα, τη Διασπορά -στη Βηρυττό, στο Αμμάν, στο Μόντε Κάρλο, το Παρίσι, το Λονδίνο...
Συγκεκριμένα ανιχνεύει τα βήματα και τη διαδρομή δύο αριστοκρατικών οικογενειών (Γκαργκούρ, Αρακιντζί) της Γιάφα και με τις μαρτυρίες τους και αρχειακές εικόνες ανασυγκροτεί τον μικρόκοσμο μιας εν πολλοίς άγνωστης κοσμοπολίτικης κοινωνίας της ιστορικής Παλαιστίνης.
Τέλος καταγράφει όψεις της προσπάθειας αλλαγής του πολιτισμικού τοπίου και την αγωνία και τις τις προσπάθειες εκείνων που παραμένουν να διατηρήσουν τη ταυτότητά τους και να επιβιώσουν κοινωνικά.
Το φιλμ ανασυνθέτει ένα κόσμο ζωντανό και δραστήριο, αντιπροσωπευτικό μιας κοσμοπολίτικης κοινωνίας ελάχιστα γνωστής, που αποτελεί μέρος της ιστορικής Παλαιστίνης.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24/03/2015 - 07:20