«ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΑΡΩΦ: Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 Μαρτίου 2015

Δείτε το βιογραφικό ντοκιμαντέρ του Άγγελου Αμπάζογλου για την "μυστηριώδη" προσωπικότητα του έλληνα με τις τέσσερις νόμιμες υπηκοότητες,του Βασίλη Ζαχάρωφ ή Βασίλειου Ζαχαρίου ή Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ!

Απόψε στις 23.30 στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3
«ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΑΡΩΦ: Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Ο Βασίλης Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936) ήταν Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας, έμπορος όπλων αλλά και ευεργέτης των αρχών του 20ού αιώνα που διαδραμάτισε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην τότε ευρωπαϊκή πολιτική σε βαθμό τέτοιο ώστε να χαρακτηριστεί ο "μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης", ή ο "μυστηριώδης Έλληνας"


Η ταινία-ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στο εμπόριο όπλων στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από την εκπληκτική ιστορία του Ελληνικής καταγωγής  «Βασιλιά της πολεμικής βιομηχανίας», σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ. Τα συμφέροντα του Ζαχάρωφ επεκτάθηκαν σε τράπεζες, πετρέλαια, μέσα μαζικής ενημέρωσης και, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Το σύστημα πώλησης όπλων που δημιούργησε, γνωστό ως «σύστημα Ζαχάρωφ», αποτελεί το επικρατέστερο σύστημα μέχρι σήμερα. Βασίζεται στη διαφθορά, στην προπαγάνδα και σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών, σε κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους. Οθωμανός υπήκοος, Έλληνας υπήκοος, Άγγλος υπήκοος, Γάλλος υπήκοος, ο σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ παρασημοφορήθηκε 298 φόρες για την ειρηνιστική του δράση.
Στο τέλος της ζωής του, παντρεύτηκε μια εξαδέλφη του βασιλιά της Ισπανίας και πέθανε στο Μόντε Κάρλο, όπου το καζίνο ήταν επίσης ιδιοκτησία του

•Σενάριο - Σκηνοθεσία: Άγγελος Αμπάζογλου
Φωτογραφία: Laurent Fénart, Patrick Thierry, Άγγελος Αμπάζογλου
Μοντάζ: Φανή Ζιώζια, Emmanuelle Thibaut, Άγγελος Αμπάζογλου
Ήχος: Joanna Napieralska, Ντίνος Κίττου
Παραγωγός: Όλγα Αμπάζογλου
Παραγωγή: Cyclope Productions, EKK/GFC, EΡΤ/ERT S.A., ZDF-ARTE
'Ετος Παραγωγής: 2006
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54