Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Κω

Aνταπόκριση από την ΕΡΑ Ρόδου
ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

 

‘’ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΕΙΣΡΟΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ’’

 

ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

‘’Χωρίς αμφιβολία αυτό που βιώνουν τα Δωδεκάνησα το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα η Κως από τη συνεχή εισροή μεταναστών από τα Τουρκικά παράλια και την έλλειψη ενός χώρου προσωρινής υποδοχής μόνο ως ανθρωπιστική κρίση μπορεί να χαρακτηριστεί ‘’δήλωσε στην ERT-open ο γιατρός και επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Στάθης Κυρούσης

Περιέγραψε ως εικόνα απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής αυτή που κυριαρχεί τόσο στον αύλειο χώρο των κρατητηρίων της Β! Αστυνομικής Διεύθυνσης Κω όσο και έξω από το ιταλόκτιστο κτίριο του Διοικητηρίου.

Εικόνα θλιβερή, παρά τη συνεισφορά των Αστυνομικών και των πολιτών σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, όταν δεκάδες πρόσφυγες ( 240 άτομα στοιβαγμένα άλλοι όρθιοι, άλλοι σε υπνόσακους )να περιμένουν να παραλάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να αναχωρήσουν ,σήμερα 80 περίπου για την Αθήνα και από εκεί σε άλλες χώρες.

‘’Δεν είναι δυνατόν να παρέχεται ιατρική φροντίδα σε τραυματισμένους ακόμα και από αεροπορικά βλήματα ανθρώπους , και σε νοσούντες ενήλικες και παιδιά από απλές ασθένειες ,πίσω από μια πλαστική κουρτίνα χωρίς στοιχειώδεις δομές ..δεν είναι ανθρώπινο να μην μην υπάρχει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για να προσφερθεί για λίγες μέρες στους μετανάστες όπως αρμόζει σε κάθε χώρα..

Μόνο στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν χώροι προσωρινής υποδοχής..’’υπογράμμισε ο κ Κυρούσης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα θα ενταθεί τη καλοκαιρινή περίοδο.

Ο επικεφαλής των ΓΧΣ επεσήμανε το διαχρονικό αυτό πρόβλημα συμμετέχοντας μάλιστα μαζί με την εκπρόσωπο από το γραφείο της Ρόδου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Κω χωρίς ωστόσο να εισπράξουν απάντηση και λύση από τη Δημοτική αρχή.

 

ΚΥΝΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

‘’Οι αφίξεις προσφύγων αυξάνονται καθημερινά και δυστυχώς δεν υπάρχει ιατρικός έλεγχος αλλά ούτε και κέντρα υποδοχής στα Δωδεκάνησα.’’ σημείωσε η εκπρόσωποςτης Ύπατης Αρμοστείας κα Σπανάκη απευθυνόμενη στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου Κω προσθέτοντας ότι η διαδικασία της πρώτης υποδοχής προστατεύεται με νόμο ενώ στη Κω μένουν το ανώτερο έως 5 μέρες μέχρι να πάρουν τη βεβαίωση και να φύγουν.

‘’Δεν θέλουμε κέντρο υποδοχής προσφύγων τύπου Αμυγδαλέζας σε μια τουριστική περιοχή που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας ‘’τόνισε ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης συμπληρώνοντας ότι ‘’η εξυπηρέτηση των μεταναστών δεν είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ και πως ο Δήμος θα βοηθήσει όπου μπορεί αλλά χώρους δεν έχει να δώσει ούτε και χρήματα.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννα Ρούφα χαρακτήρισε κυνική και κραυγαλέα την στάση της δημοτικής αρχής συμπληρώνοντας πως η προσφυγιά δεν έχει εθνικότητα ούτε χρώμα ούτε παράταξη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Τέλης Παυλίδης ανέφερε πως η κατάσταση στο Αστυνομικό τμήμα είναι απαράδεκτη και πρότεινε την μετακίνηση των προσφύγων στο κτίριο που στεγάζονταν η Alexander fashion για προσωρινή διαμονή.

Η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’Κική Μακρή ζήτησε την στελέχωση της Αστυνομικής διεύθυνσης για την άμεση εξυπηρέτηση των προσφύγων και στελεχωμένα κέντρα για την φιλοξενία τους .

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54