Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου - Δωδεκάνησα

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

‘’ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ’’

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΤ ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΩ

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ

 

Άμεση λύση στο ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα της συνεχούς εισροής δεκάδων εκατοντάδων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στη Κω ζητά από τον αρμόδιο υπουργό η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Κω μετά τη τραγική κατάσταση και το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στον αύλειο χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και στο Λιμεναρχείο .

Μέχρι αργά χθες το μεσημέρι η υπηρεσία είχε δώσει βεβαιώσεις σε 100 περίπου πρόσφυγες προκειμένου να αναχωρήσουν για Αθήνα όμως στην είσοδο και στο προαύλιο της Αστυνομίας παρέμεναν 150 περίπου άτομα ενώ η Λιμενική αρχή προώθησε άλλους 70 που είχαν έλθει τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί.

Η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων,  αρνήθηκε να παραλάβει τους τελευταίους 70 μιας και όπως μας είπαν ήταν "ανθρωπίνως αδύνατο".

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία και αργά το βράδυ οι μετανάστες επέστρεψαν στο Λιμεναρχείο.

Η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων δεν δέχεται να τους παραλάβει ούτε σήμερα αν δεν δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της υποδοχής.

Ζητά άμεσα να αποσπασθούν αστυνομικοί από την υπόλοιπη χώρα για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες των νησιών στη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου ή να μεταφέρονται στην Αθήνα για την διεκπεραίωση τους εκεί.



‘’Δεν αντέχουμε άλλο. Οι αντοχές μας έφτασαν στο όριο. Ζητάμε : Ανθρώπινες συνθήκες κράτησης – Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ‘’τονίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς τον υπουργό προστασίας του πολίτη οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Κω.

Να σημειωθεί ότι οι μετανάστες από τα απέναντι τουρκικά παράλια έχουν υπερβεί τους 3900 για το 2015, (7500 το 2014)

Η κατάσταση στα Αστυνομικά τμήματα Λέρου και Καλύμνου είναι επίσης δραματική, όταν η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 10 ατόμων και φιλοξενούνται καθημερινά πάνω από 200 λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στους διαδρόμους, στις αυλές των αστυνομικών τμημάτων, μπροστά στα γραφεία, να εξυπηρετούνται όλοι από μία τουαλέτα του προσωπικού και να ζουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Μεταξύ άλλων δεν έλειψαν και τα επεισόδια όταν κατά την έξοδο των μεταναστών στους οποίους χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα και αφέθηκαν ελεύθεροι, οι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν εξωτερικά της Υπηρεσίας εισέβαλαν βιαίως στον εσωτερικό αύλιο χώρο του Α.Τ. Κω με αποτέλεσμα ‘’να πραγματοποιηθεί άτυπη κατάληψη της υπηρεσίας από αυτούς ‘όπως αναφέρεται στην επιστολή



ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΚΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ‘’ΔΙΕΣΗ’’

Τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για εύρεση λύσης, έστω προσωρινής υποδοχής των προσφύγων προτείνει ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης ΔΙΕΣΗ του δήμου Κω Κώστας Παπαδημητρίου μετά την άρνηση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει χώρο και να αντιμετωπιστεί ‘’η ανθρωπιστική κρίση ‘’ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ-open ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Στάθης Κυρούσης.

Μια επιτροπή με αντιπρόσωπους από όλες τις δημοτικές παρατάξεις για την εξεύρεση λύσεων και συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές σε μια προσπάθεια αναζήτησης χώρου, ακόμα και σε παλαιά στρατόπεδα, όπου μπορούν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Προτείνει επίσης η επιτροπή να έρθει σε επαφή με όλους τους Δωδεκανήσιους βουλευτές και μέσω αυτών να ασκηθούν πιέσεις στη κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.‘’Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ταλαιπωρημένοι και ότι ζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τη φρίκη του πολέμου και της εξαθλίωσης. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς είναι ότι τέτοιες εικόνες θίγουν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πόσο μάλλον όταν το νησί μας ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή περίοδο’’ επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης ‘’ΔΙΕΣΗ’’.



ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ-OPEN

 

‘’ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΕΙΣΡΟΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ‘’

‘’Χωρίς αμφιβολία αυτό που βιώνουν τα Δωδεκάνησα το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα η Κως από τη συνεχή εισροή μεταναστών από τα Τουρκικά παράλια και την έλλειψη ενός χώρου προσωρινής υποδοχής μόνο ως ανθρωπιστική κρίση μπορεί να χαρακτηριστεί ‘’δήλωσε χθες στη ραδιοεφημερίδα της ERT-open ο γιατρός και επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Στάθης Κυρούσης

Περιέγραψε ως εικόνα απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής αυτή που κυριαρχεί τόσο στον αύλειο χώρο των κρατητηρίων της Β! Αστυνομικής Διεύθυνσης Κω όσο και έξω από το ιταλόκτιστο κτίριο του Διοικητηρίου.

Εικόνα θλιβερή, παρά τη συνεισφορά των Αστυνομικών και των πολιτών σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, όταν δεκάδες πρόσφυγες ( 240 άτομα στοιβαγμένα άλλοι όρθιοι, άλλοι σε υπνόσακους )να περιμένουν να παραλάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να αναχωρήσουν ,σήμερα 80 περίπου για την Αθήνα και από εκεί σε άλλες χώρες.

‘’Δεν είναι δυνατόν να παρέχεται ιατρική φροντίδα σε τραυματισμένους ακόμα και από αεροπορικά βλήματα ανθρώπους , και σε νοσούντες ενήλικες και παιδιά από απλές ασθένειες ,πίσω από μια πλαστική κουρτίνα χωρίς στοιχειώδεις δομές ..δεν είναι ανθρώπινο να μην υπάρχει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για να προσφερθεί για λίγες μέρες στους μετανάστες όπως αρμόζει σε κάθε χώρα..

Μόνο στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν χώροι προσωρινής υποδοχής..’’υπογράμμισε ο κ Κυρούσης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα θα ενταθεί τη καλοκαιρινή περίοδο.

Ο επικεφαλής των ΓΧΣ επεσήμανε το διαχρονικό αυτό πρόβλημα συμμετέχοντας μάλιστα μαζί με την εκπρόσωπο από το γραφείο της Ρόδου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Κω χωρίς ωστόσο να εισπράξουν απάντηση και λύση από τη Δημοτική αρχή.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54