Διεθνής ημέρα Μητέρας Γης

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Απριλίου 2015
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΓΗΣ

Απόψε στις 21.30 στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3
το ντοκιμαντέρ της Διονυσίας Κοπανά
«ΚΗΦΙΣΣΟΣ,ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΝΑΡΚΗ»


Το ντοκιμαντέρ «Κηφισσός, Πρόσκαιρη Νάρκη» παρακολουθεί τη ροή του ποταμού από τις πηγές του στην Πάρνηθα ως τις εκβολές του στο Φάληρο, καταγράφοντας όλες τις παρεμβάσεις μορφοποίησης-εξαφάνισής του μέχρι τον τελικό εγκιβωτισμό του και τη μετατροπή του σε λεωφόρο. Καθώς το Ποτάμι αλληλεπιδρά με τη ζωή των περίοικων -και όχι μόνο, η ταινία εστιάζει στους ξέφρενους ρυθμούς μιας μητρόπολης που συνεχώς μεταβάλλεται.
Η λεηλασία, η κακοποίηση, η βίαιη παρέμβαση στο σώμα του ποταμού Κηφισσού. Η τελική μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας μέσα στον ιστό μιας μεγαλούπολης που ασφυκτιά στους παράλογους, παράταιρους και εξωπραγματικούς ρυθμούς της. Η αντιφατικότητα της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, η διαρκής αντιπαράθεσή του μ' αυτό, μέσα από το αφελές πρόσχημα της ανάπτυξης και της προόδου.
 
Η Διονυσία Κοπανά είναι σκηνοθέτις.
 
Έχει σπουδάσει ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα και Ιστορία της Τέχνης στην Φλωρεντία. Παρακολούθησε επίσης θεατρικά σεμινάρια στην Αθήνα και τη Ρώμη, καθώς και master classes σε σχέση με το ντοκιμαντέρ.
 
παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία: Διονυσία Κοπανά
κείμενο: Πάνος Σταθογιάνης
αφήγηση: Χρίστος Τσάγκας
διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Τουμπακάρης, Φώτης Μήτσης
μουσική: Κ. ΒΗΤΑ
μοντάζ: Βαγγέλης Κατσιγιάννης
 
Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο των κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβλλοντικά θέματα.
 
Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54