© El Pais

«Σφαγή» εργαζομένων στα ΜΜΕ στην Ισπανία

Η μνημονιακή πολιτική οδήγησε στον ευρωπαϊκό Νότο στο κλείσιμο δεκάδων καθημερινών εφημερίδων, στο κλείσιμο χιλιάδων περιοδικών εκδόσεων, σε μαζικές απολύσεις και σε διαρκώς αυξανόμενη επισφάλεια των εργασιακών σχέσεων στα ΜΜΕ που συνεχίζουν να λειτουργούν, ενώ τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετατράπηκαν σε πραγματικό σκλαβοπάζαρο, με εξοντωτικούς ρυθμούς ωραρίων, ανασφάλιστη εργασία και αμοιβές πείνας.

Μόνο στην Μαδρίτη, η οικονομική κρίση είχε οδηγήσει στην ανεργία 4.994 δημοσιογράφους και στο κλείσιμο 108 μέσων ενημέρωσης έως τα τέλη του 2012. Ειναι χαρακτηριστικό πως το 37% αυτών που εργάζονται λαμβάνει, πλέον, μέσες αποδοχές 732 ευρώ!

Οι κυβερνήσεις των Θαπατέρο και Ραχόι δεν τόλμησαν, προς το παρόν, να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, RTVE και RNE. Το ψαλίδι των περικοπών κρατούν οι τοπικές κυβερνήσεις, που ελέγχουν τοπικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στο πλαίσιο των αυτονομιών των αυτοδιοικητικών αρχών.

Εκείνο, όμως, που εχει ενδιαφέρον είναι και ο απαξιωτικός τρόπος απόλυσής διαμέσου... φαξ! Ο μεγαλύτερος ισπανόφωνος όμιλος ΜΜΕ στον κόσμο, η El Pais απελυσε 132 δημοσιογράφους μέσω... ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Συνολικά, στην Telemadrid και το Canal 9 της Βαλένθια απολύθηκαν σχεδόν 2.000 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Στα τέλη Μαΐου, οι Ισπανοί δημοσιογράφοι αντέδρασαν με μια ευρεία συμμαχία, που μόνο στην Καταλονία συγκέντρωσε περίπου 40 συλλόγους του τομέα, πανεπιστημιακές σχολές και ΜΜΕ, που κατέληξαν στη διαμόρφωση ενός μανιφέστου με 40 μέτρα και καλουν σε άμεση υιοθέτησή τους, προκειμενου «να φρενάρει η κρίση στα ΜΜΕ».

Πηγή: ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54