Καρδιοχτύπησε αλλά νίκησε η εθνική 1-0 στο Λιχτενστάιν

Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στο Λιχτενστάιν με 1-0 στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία, χάρη σε ένα γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 72΄ και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ήττα-εκπληξη των Βοσνίων από τη Σλοβακία σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του 7ου ομίλου μαζί με τη Βοσνία με 16 βαθμούς.  Κακή στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Σάντος, βελτιώθηκε αισθητά στην επανάληψη που πίεσε ασφυκτικά την αντίπαλο ομάδα και είχε εκτός του γκολ , πολλές ευκαιρίες και δοκάρι για ακόμα μεγαλύτερο σκορ.

Η πρώτη καλή στιγμή για την εθνική μας σημειώθηκε στο 8ο λεπτό, όταν από εκτέλεση φάουλ του Κονέ από δεξιά η μπάλα έφτασε από ασταθή απόκρουση του γκολκίπερ στον Τοροσίδη που σούταρε πάνω σε πόδια αμυνομένων και στη συνέχεια η κεφαλιά του Κατσουράνη δεν αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα του Λιχτενστάϊν.

Στο 13΄ ο Σάντρο Βίζερ έκλεψε στον χώρο του κέντρου την μπάλα, και με ατομική ενέργεια λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή έπιασε το σουτ που δεν ανησύχησε τον γκολκίπερ της ελληνικής ομάδας.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα ανήκε στο Λιχτενστάϊν! Ο Χάσλερ στο 17΄ πήρε ωραία την μπάλα στο ύψος της περιοχής και με πολύ όμορφη προσπάθεια και κοντρόλ έπιασε το γυριστό σουτ που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Καρνέζη.

Η ομάδα του Σάντος προφανώς επηρρεασμένη από το μικρό όνομα της αντιπάλου ομάδας, μπήκε νωθρά στο γήπεδο και «σπατάλησε» πολύ χρόνο στο πρώτο ημίχρονο δίνοντας ταυτόχρονα θάρρος στην αντίπαλο ομάδα που είχε νεύρο, πάθος και πίεζαν σωστά στη μεσαία γραμμή.

Στο 25΄ σε αντεπίθεση ο Μήτρογλου έστρωσε ωραία την μπάλα για τον επερχόμενο Ταχτσίδη που ανενόχλητος έξω από το ημικύκλιο της περιοχής με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Γέλε. Ο Μήτρογλου στο 30΄ από το πουθενά παραλίγο να ανοίξει το σκορ, όταν από λάθος στην άμυνα των γηπεδούχων, παραλήπτης έγινε ο στράϊκερ του Ολυμπιακού που με γυριστό σουτ σημάδεψε άτσαλα πάνω από τα δοκάρια του Γέλε.

Δύο λεπτά αργότερα από εκτέλεση φάουλ ο Σιόβας από απόσταση αναπνοής δεν μπόρεσε να σκοράρει στέλνοντας πολύ άουτ την μπάλα.

Η εθνική μας ομάδα μπήκε σαφώς βελτιωμένη στο δεύτερο ημίχρονο και μόλις στο 49΄  έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Μήτρογλου, που αφού απέφυγε περίτεχνα τον Στόκλασα, μόνος απέναντι από τον Γέλε σημάδεψε προς το «Γ», όμως η μπάλα έφυγε σύριζα άουτ.

Στο 54΄  η εθνική μας «ακούμπησε» το γκολ:  Από καλή προσπάθεια στην επίθεση ο Χριστοδουλόπουλος  έφυγε από αριστερά, έβγαλε σέντρα ακριβείας για το κεφάλι του Μήτρογλου που σηκώθηκε μόνος του, όμως η καρφωτή κεφαλιά του «έγλειψε» το δεξί δοκάρι του Γέλε.

Στο 59΄ ο Χολέμπας με ανόητη ενέργεια δέχθηκε την 2η κίτρινη κάρτα για αψιμαχία με τον Γιλντίζ και άφησε την εθνική μας με 10 παίκτες. Ωστόσο οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν στο 66΄ όταν ο Χέσλερ αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα λόγω φάουλ πάνω στον Τοροσίδη. Η ομάδα του Σάντος συνέχισε να πιέζει και στο 69΄ είχε δοκάρι με τον Κατσουράνη ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου. Δύο λεπτά αργότερα ο Τοροσίδης βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, όμως το σουτ που επιχείρησε δεν αιφνιδίασε τον Γέλε.

Ό,τι δεν πέτυχε ο Μήτρογλου νωρίτερα, το έκανε στο 72΄:  Από γρήγορη εναλλαγή στην επίθεση ο Χριστοδουλόπουλος  με παράλληλη συρτή σέντρα έβγαλε μόνο του τον Μήτρογλου που απλά την έσπρωξε στα δίχτυα (0-1).

Το γκολ αυτό έδιωξε το άγχος από τους διεθνείς μας που στο 74΄ και στο 75΄ με τους Νίνη (μακρινό σουτ που βρήκε στο δοκάρι) και Μήτρογλου άγγιξε το 0-2.  

Η γκίνια που έπληττε την εθνική μας συνεχίστηκε και στο 83΄ σε φάση διαρκείας ο Μήτρογλου με τακουνάκι από το μισό μέτρο δεν μπόρεσε να νικήσει τον Γέλε που κατάφερε να διώξει σε κόρνερ και ένα μακρινό σουτ από την ελληνική πλευρά!

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε την Ελλάδα νικήτρια με 1-0 και στην 1η θέση του 7ου ομίλου!

Διαιτητής: Στάνισλαβ Τοντόροφ (Βουλγαρία)

Κίτρινεςκάρτες: Μπούργκμαγιερ(7' Λιχτενστάιν), Φρικ(25' Λιχτενστάιν) ΝτέιβιντΧάσλερ(47΄Λιχτενστάιν), ΜατίαςΚίρτστεν(60' Λιχτενστάιν), Νίκολας Χάσλερ(63' Λιχτενστάιν), Πολβερίνο(84' Λιχτενστάιν) - Κονέ(22' Ελλάδα), Τοροσίδης(41' Ελλάδα), Χολέμπας(45' Ελλάδα)

Κόκκινες κάρτες: Ντέιβιντ Χάσλερ (66' Λιχτενστάιν)-Χολέμπας (59' Ελλάδα)

Λιχτενστάιν(Πάουριτς): Γέλε, Ερί, Κιντάνς, Στόκλασα, ΝίκολαςΧάσλερ, ΝτέιβιντΧάσλερ, Φρικ(27' λ.τρ. Α. Κίρστεν), Μπούργκμαγιερ, ΜατίαςΚρίστεν(92' Γκούμπσερ), Βίζερ(85' Γιλντίζ), Ποβλερίνο.

Ελλάδα (Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κατσουράνης, Μανιάτης, Ταχτσίδης (66' Καραγκούνης), Κονέ (46' Νίνης), Χριστοδουλόπουλος (83' Παπαδόπουλος), Μήτρογλου.

Οι αγώνες:

Βοσνία – Σλοβακία 0 – 1

Λιχτενστάϊν – Ελλάδα  0-1

Λετονία – Λιθουανία  2-1

Η βαθμολογία του 7ου ομίλου

1.Βοσνία         16

2.Ελλάδα         16

3. Σλοβακία    12

4.Λετονία         7

5. Λιθουανία    5

6. Λιχτενστάϊν 2

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07/09/2013 - 00:36