Απεργιακός «τυφώνας» στην εκπαίδευση

Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο και η ψήφισή του αναμένεται αργά απόψε τη νύχτα· θα πραγματοποιηθεί με ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, απεργιακός «τυφώνας», μια μέρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολειά όλης της χώρας, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, να αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας.

Κοινό «βηματισμό» με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν και οι δάσκαλοι, στη διάρκεια συνάντησης της ΔΟΕ με την ΟΛΜΕ. Απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Το δυναμικό τους «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσαν το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί, στην πανελλαδική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ και στην πορεία τους προς το Σύνταγμα, όπου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο.

Την κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, με ρύθμιση που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τάσος Κουράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «τσουνάμι απολύσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», την κάλεσε να ανακαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων της Αθήνας διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης κατά της συνεχούς υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια και όλοι οι διαδηλωτές ενώθηκαν, με κατάληξη το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης.

Στην αιχμή το αδιέξοδο όπου οδηγούνται τα ήδη υποστελεχωμένα, όπως λένε οι διοικήσεις τους, τριτοβάθμια ιδρύματα, με την επικείμενη διαθεσιμότητα 1500 διοικητικών υπαλλήλων.

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών δεν γίνονται, αφού δε λειτουργούν οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, μετά την απεργία εννέα ημερών, που εξήγγειλε η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναστείλει, με απόφαση της συγκλήτου, τη λειτουργία του για ολόκληρη την εβδομάδα, κατά την οποία απεργούν και οι καθηγητές του Πολυτεχνείου. Κλειστά ήταν την Τρίτη και όλα τα ΤΕΙ της χώρας, αλλά και το πανεπιστήμιο Πατρών. Οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ της Αθήνας απεργούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Μετά την απόφαση των καθηγητών για απεργία διαρκείας, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έκαναν σύσκεψη συντονισμού για τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού Παιδείας, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση των καθηγητών και επιχειρεί να τους φέρει απέναντι σε μαθητές και γονείς. Ο υφυπουργός παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε έκκληση για ανοιχτά σχολεία.

Το απόγευμα της Τρίτης, η ΟΛΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή, την ώρα που συζητιόταν το σχέδιο νόμου για το Νέο Λύκειο. Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πενήντα μία (51) διορθώσεις, ανάμεσα στις οποίες η προσθαφαίρεση ωρών διδασκαλίας των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών στις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, η αύξηση κατά 10% του αριθμού μαθητών ανά τάξη και η δυνατότητα αύξησης των ωρών διδασκαλίας των καθηγητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κατά δύο ώρες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54