Νίκησε 1-0 και ελπίζει για την πρωτιά η εθνική ομάδα

Πιο εύκολα απ΄ ότι δείχνει το τελικό σκορ η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου επικράτησε με 1-0 της Λετονίας στο «Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2014 και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του 7ου ομίλου μαζί με τη Βοσνία που πήρε μεγάλη νίκη με 2-1 μέσα στη Σλοβακία. Το μοναδικό γκολ της ομάδας του Σάντος που έχασε γκολ με το τσουβάλι πέτυχε ο Σαλπιγγίδης στο 58΄.  Με δέκα παίκτες τελείωσαν το παιχνίδι και οι δύο ομάδες λόγω αποβολής των Ρούγκινς και Κατσουράνη που χάνει το κρίσιμο ματς με Σλοβακία.

Μόλις στο 8ο λεπτό η εθνική μας ομάδα έφτασε πολύ κοντά στην επιτυχία, όταν από πολύ ωραία ατομική προσπάθεια του Σαμαρά από αριστερά ο Σαλπιγγίδης με γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι των Λετονών. Η ομάδα του Σάντος ανέβαζε συνεχώς στροφές και στο 14΄ έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Μήτρογλου που με καρφωτή κεφαλιά ύστερα από καλοζυγισμένη σέντρα του Κατσουράνη δεν μπόρεσε  να νικήσει εξ΄ επαφής τον Λετονό γκολκίπερ που την μπλόκαρε με την 2η προσπάθεια.

Η υπεροχή της εθνικής μας ήταν σαρωτική και στο 19΄ με τον Σαμαρά άγγιξε και πάλι το γκολ που όμως ούτε τώρα ήρθε αφού το συρτό πλάγιο σουτ που επιχείρησε έφυγε σύριζα άουτ από το αριστερό δοκάρι της Λετονίας.  Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε το «σφυροκόπημα» της Λετονικής εστίας και στο 26΄ ο Νίνης αφού «χόρεψε» τους αντιπάλους του είδε ωραία τον Τοροσίδη που με καρφωτή κεφαλιά δεν μπόρεσε να νικήσει τον πορτιέρο των Λετονών.

Στο 32΄ η Ελλάδα είχε άλλη μια καλή στιγμή με τον Μήτρογλου και πάλι που έπιασε σωστά την κεφαλιά από σέντρα του Σαλπιγγίδη, όμως για άλλη μια φορά η μπάλα δεν έκανε το χατήρι της ελληνικής ομάδας και πέρασε λίγο άουτ. Η πρώτη φορά που η Λετονία απείλησε ήταν στο 36΄ από φαλτσαριστό μακρινό σουτ του Τσάουνας που δεν ανησύχησε τον Καρνέζη. Ο ρυθμός της ελληνικής ομάδας έπεσε πλέον αισθητά και στο 42΄ η Λετονία από λάθος της ελληνικής  άμυνας παραλίγο να ανοίξει το σκορ, όταν από κακή εκτίμηση του Παπασταθόπουλου η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Βερπακόφσκις που όμως δεν μπόρεσε να κοντρολάρει γρήγορα την μπάλα με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Παπαπασταθόπουλος προτού προλάβει να σουτάρει ολομόναχος απέναντι από τον Καρνέζη.

Ίδια εικόνα και στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου με την εθνική μας ομάδα να πιέζει και να φτάνει δύο φορές κοντά στο γκολ με τους Νίνη (48΄ ) ύστερα από φάση διαρκείας και με τον Μήτρογλου που όμως δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα ήθελε και πέρασε η μπάλα άουτ.

Στο 58΄ η Εθνική άνοιξε το σκορ: Από εξαιρετική προσπάθεια του Γιώργου Σαμαρά και έξυπνη κάθετη πάσα στην καρδιά της λετονικής άμυνας η μπάλα έφτασε στον Σαλπιγγίδη που δίχως να το πολυσκεφτεί πλάσαρε ιδανικά με το αριστερό στη γωνία της εστίας της Λετονίας (1-0).

Το γκολ αυτό έδιωξε το άγχος από τους διεθνείς μας που δεν δυσκλολεύτηκαν να κρατήσουν το πολύτιμο γκολ και να βγουν με αξιώσεις και για δεύτερο τέρμα, όπως στο 82΄ με τον Σαμαρά το μακρινό σου του οποίου έφυγε άουτ.

Νωρίτερα οι Λετονοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο 71΄ με σουτ έξω από την περιοχή του Λάιζανς που βρήκε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Κολίνκο.

Στο 89΄ ο Καραγκούνης που πέρασε μέσα στην θέση του Τζαβέλλα παραλίγο να πετύχει ένα πανέμορφο γκολ, όμως το ψηλοκρεμαστό σουτ δεν ξεγέλασε τον Κολίνκο που με υπερένταση έδιωξε την μπάλα. Ένα λεπτό αργότερα ο Μήτρογλου έχασε άλλη μια - από τις πολλές που έχασε σήμερα  -ευκαιρία και έτσι το τελικό σφύριγμα της λήξης βρήκε την εθνική ομάδα νικήτρια με 1-0 της Λετονίας.

Διαιτητής: Κρίστιν Γιάκομπσον (Ισλανδία)

Ελλάδα (Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας (73' Καραγκούνης), Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κατσουράνης, Μανιάτης, Νίνης, Σαλπιγγίδης (65' Χριστοδουλόπουλος), Σαμαράς (89' Φετφατζίδης), Μήτρογλου.

Λετονία (Πάχαρς): Κολίνκο, Γκάμποβς, Μπουλβίτις, Γκορκς, Μαξιμένκο, Λάζντινς (62' Σιελνίκοβιτς), Λάιζανς, Ρούγκινς, Ζιούζινς (68' Καρασκάουκς), Τσάουνα, Βερπακόβσκις (79' Ράκελς).

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11/09/2013 - 00:25