Φωτογραφία αρχείου

Καταγραφή των ζημιών από την ισχυρή δόνηση στα Χανιά

Επί ποδός βρίσκονται κλιμάκια τεχνικών υπηρεσιών στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη για την επίσημη καταγραφή των ζημιών από τον ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην υποθαλάσσια περιοχή, δυτικά του νομού.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικρής έκτασης ζημιές και ρωγμές σε παλαιά σπίτια, ενώ πραγματοποιούνται αυτοψίες σε κτίρια, σπίτια και σχολεία.

Κλειστό θα μείνει σήμερα το Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Εθνικός Δρυμός προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος της διαδρομής του για καταπτώσεις βράχων.

Οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου καθώς ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες μικροσεισμοί. Όπως δηλώνουν κάθε στιγμή που περνά προς τη λήξη του πρώτου 24ωρου από το σεισμό ενισχύει την εκτίμηση ότι η χθεσινή δόνηση ήταν και η κύρια.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας προήδρευσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου στα Χανιά για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για το πρώτο 24ωρο.

«Ήταν ένας σεισμός που ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό αλλά είχε περιορισμένες βλάβες για το μέγεθος του. Κατέδειξε, ότι ο δομημένος ιστός της Κρήτης ανταπεξέρχεται και σε πολύ μεγάλα σεισμικά γεγονότα.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά του σεισμού μπορώ να πω ότι η κρατική μηχανή κινήθηκε άμεσα.

Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ήταν ένα φαινόμενο που ήρθε και πέρασε, παρόλα αυτά θα πρέπει το πρώτο 24ωρο να είμαστε κάπως προσεκτικοί. Πιστεύω, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα και εξελίσσεται το φαινόμενο αλλά αυτό το λέω με μια μεγάλη πιθανότητα» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης και τις απόκρημνες περιοχές όπου είναι πιθανό ακόμα και μια μικρή δόνηση να δημιουργήσει κάποιες κατολισθήσεις.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει τυχόν ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28213 40100 προκειμένου να τις αναφέρουν ώστε να γίνει καταγραφή της κατάστασης.

Στην Κίσαμο, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού υπέστησαν δύο οικίες σοβαρές ζημιές ενώ μικρότερες πολλές άλλες. Επίσης, πτώσεις βράχων σημειώθηκαν στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο και Παλαιόχωρα – Κουντούρα. Στην πόλη των Χανίων έχουν αναφερθεί πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια στην παλιά πόλη, καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.Στη συνοικία Χαλέπας έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία.

Επίσης από χθες έχει δοθεί εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην παλιά πόλη ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Πηγή ΕΡΑ Χανίων - ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54