Νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα προανήγγειλε ο Μ. Ντράγκι

Νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον υπογράμμισε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2016, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει μέχρι τα τέλη του έτους νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα. Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση έναντι των επίσημων δανειστών της, ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στο σκέλος του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Υποστήριξε πως το τρέχον πρόγραμμα είναι εντός στόχων και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζεται κανονικά. Το θέμα απασχόλησε και δίχασε έντονα τους αξιωματούχους ΔΝΤ και Βρυξελλών στην ετήσια Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

 

Σύγκρουση ΔΝΤ-Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος

 

Κόντρα δανειστών, αισιοδοξία υπουργών και συγκράτηση αναλυτών. Κάπως έτσι διαμορφώνεται η εικόνα για την ελληνική οικονομία την ώρα που η συζήτηση για το χρέος είναι έτοιμη να ανοίξει.

 

«Το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα με ορίζοντα δεκαετίας, η Ευρωζώνη έχει δανείσει την Ελλάδα για 30 έτη», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, Κλαους Ρεγκλινγκ τοποθετούμενος επί της ουσίας του ζητήματος του ελληνικού χρέους. Ότι δηλαδή για τους Ευρωπαίους δανειστές τα χρήματα που έχουν δώσει στη χώρα μας είναι κρατικά και ο δανεισμός εκτείνεται σε βάθος. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από το Δ.Ν.Τ.

 

Ο προϊστάμενος του Πωλ Τόμσεν, διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ, υπενθύμισε σε όλους πως πριν ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, η ελληνική πλευρά έχει και κάποια προαπαιτούμενα να εκπληρώσει.

 

«Η δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 είναι σημαντική και θα ενεργοποιηθεί όταν η ελληνική πλευρά υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην ανάπτυξη, στο πρωτογενές πλεόνασμα και στις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα» είπε.

 

Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η συζήτηση για το χρέος

 

Πάντως όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι το 2014 η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πρόγραμμα δανεισμού προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

 

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος και στο διάλογο που έχει ανοίξει, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον Επενδυτή σημείωσε ότι «ονομαστικό κούρεμα δεν μπορεί να γίνει. Δεν το δέχονται αυτοί στους οποίους έχουμε το χρέος. [...] Η μείωση του χρέους πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να τον θέλουν όλοι. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις, όταν δεν τις θέλει ο άλλος».

 

Τέλος η βρετανική Barclays εκτιμά σε έκθεση της ότι η ελληνική κυβέρνηση σε γενικές γραμμές θα «πιάσει» τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα έσοδα από τον τουρισμό συνέβαλαν στο να κλείσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μένει να φανεί αν αυτή η αισιοδοξία θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευσθεί παταγωδώς από την υιοθέτηση και νέων μέτρων.

Πηγή ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13/10/2013 - 15:14