Στα μπαράζ του Μουντιάλ η εθνική, 2-0 το Λιχτενστάιν

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου νίκησε με 2-0 στο «Καραϊσκάκη» το Λιχτενστάιν στον τελευταίο της αγώνα στον 7ο προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τερμάτισε στην πρώτη θέση μαζί με την Βοσνία με 25 βαθμούς, όμως υστέρησε στην διαφορά τερμάτων και θα διεκδικήσει πλέον σε αγώνα μπαράζ την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Τα γκολ για την Ελλάδα πέτυχαν οι Σαλπιγγίδης (7΄)  και Καραγκούνης (81΄). Προβλημάτισε με την απόδοσή της η ομάδα του Σάντος που έδειξε χτυπητές αδυναμίες στην ανάπτυξη και πολλές λάθος πάσες απέναντι στην αδύναμη και ημιερασιτεχνική ομάδα του Λιχτενστάιν που δεν της δόθηκε ωστόσο καθαρό πέναλτι στο 21΄! Η Βοσνία πήρε την απ΄ευθείας πρόκριση για την Βραζιλία, καθώς νίκησε με 1-0 στο Κάουνας την Λιθουανία, ενώ η κλήρωση για τα μπαράζ θα γίνει στην Ζυρίχη στις 21/10. Οι αγώνες για τα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ της Βραζιλίας θα γίνουν στις 14 και 19/11.

Η εθνική μας ευτύχησε να ανοίξει το σκορ πολύ νωρίς, ουσιαστικά στην πρώτη καλή φάση που βγάλαμε στα καρέ του Γιέλε: Από ωραίο τακουνάκι του Σαμαρά ο Χολέμπας πλαγιοκόπησε από αριστερά την άμυνα των φιλοξενούμενων, έβγαλε την σέντρα και από πολύ κοντά ο Σαλπιγγίδης στο δεύτερο δοκάρι απλά την έσπρωξε στα δίχτυα (1-0).

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που χαλάρωσε αδικαιολόγητα και λίγο έλειψε να το πληρώσει ακριβά: Στο 21΄ έγινε μια φάση που θα συζητηθεί:  Από προσπάθεια των παικτών του Λιχτενστάϊν η μπάλα βρήκε πεντακάθαρα στο τεντωμένο χέρι του Σιόβα εντός της περιοχής μας, όμως ο διαιτητής που ήταν μπροστά…έδωσε κόρνερ, ένα «δώρο» της διαιτησίας στην μετριότατη εθνική μας ομάδα. Τρία λεπτά αργότερα ο Χολέμπας «ως από μηχανής θεός» έκοψε την μπάλα σε σουτ παίκτη του Λιχτενστάϊν, προτού καταλήξει στα δίχτυα μας (!).

Πολλές λάθος πάσες, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης στην τελική προσπάθεια και ανεξήγητη (για την εμπειρία των διεθνών μας) νευρικότητα χαρακτήριζαν το παιχνίδι της εθνική μας καθόλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, παρότι είχαν τον έλεγχο και έφταναν σχετικά εύκολα έξω από τα καρέ της ομάδας του Λιχτενστάϊν.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η επόμενη ουσιαστικά μεγάλη φάση της εθνικής μας έγινε …στο 43΄: Ο Σαλπιγγίδης μετά από ωραία προσπάθεια, σούταρε με πολύ καλές προϋποθέσεις, όμως η μπάλα πέρασε σύριζα άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Λιχτενστάϊν.

Δεν άλλαξε η κάκιστη εικόνα της εθνικής μας ούτε στο δεύτερο ημίχρονο, αργή και προβλέψιμη στην ανάπτυξη, έχοντας μια ανούσια εδαφική υπεροχή απέναντι στο Λιχτενστάϊν που «καρδιοχτύπησε» την εθνική μας σε άλλη μια φάση στις αρχές του δεύτερου μέρους.  Με τους Σάμαρη (που διακρίθηκε) και Μήτρογλου η εθνική μας είχε ευκαιρίες για  να διευρύνει το σκορ στο 71΄και 77΄ για να έρθει τελική το 2-0 …δια ποδός Καραγκούνη: Στο 81΄ από απ΄ ευθείας εκτέλεση φάουλ ο έμπειρος άσος έστειλε την μπάλα πρώτα στο αριστερό δοκάρι του Γιέλε και στη συνέχεια στα δίχτυα (2-0) μέσα σε αποθέωση από τους πολυάριθμους φίλους της εθνικής μας στο «Καραϊσκάκη». Στα

Στο 85΄ ο Βίζερ μετά από καλή ατομική ενέργεια απέφυγε τους αντιπάλους του και έπιασε το σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή που όμως δεν ανησύχησε τον Καρνέζη. Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρηση ακυρώθηκε γκολ του Σαλπιγγίδη ως οφσάϊντ.

Διαιτητής: Κόβαρικ (Τσεχία)

Ελλάδα:  Καρνέζης, Βύντρα, Χολέμπας, Κατσουράνης, Κονέ (46΄ Σάμαρης), Σιόβας, Τζιόλης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου (87΄ Αθανασιάδης), Σαμαράς (69’  Χριστοδουλόπουλος).

Λιχτενστάϊν: Γιέλε, Στόκλασα, Μπουργκμάϊερ, Βίζερ, Κάουφμαν, Ερί, Χάσλερ Ντ.,  Κρίστεν Μ. (82΄ Ερν), Πολβερίνο, Χάσλερ Ν.,  Κρίστεν Α.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 7ου ΟΜΙΛΟΥ

Ελλάδα - Λιχτενστάιν  2 - 0 (7΄ Σαλπιγγίδης, 81΄ Καραγκούνης)

Λιθουανία - Βοσνία  0 - 1 (68΄ Ιμπίσεβιτς)

Λετονία - Σλοβακία  2 - 2 (47΄ Σαμπαλα, 90΄ Ρόντε - 9΄ Γιακούμπκο, 16΄ Σαλατα)

Η τελική βαθμολογία

1. Βοσνία                  25     30-6

----------------------------------------

2. Ελλάδα                 25      12-4

----------------------------------------

3. Σλοβακία              13      11-10

4. Λιθουανία              11       9-11

5. Λετονία                    8      10-20

6. Λιχτενστάιν              2        4-25

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16/10/2013 - 01:19