Σύγκρουση στη Βουλή για τις ψηφιακές συχνότητες

Θέμα νομιμότητας της τροπολογίας, που εμμέσως αδειοδοτεί τα ιδιωτικά κανάλια, έθεσαν την Πέμπτη στη Βουλή εκπρόσωποι των κομμάτων. Το επίμαχο άρθρο θα έρθει, τελικά, προς ψήφιση την προσεχή Τρίτη, μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους.

Με μια τροπολογία εφτά γραμμών, η κυβέρνηση νομιμοποιεί με πλάγιο τρόπο τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια εδώ και 23 χρόνια και δεν έχουν καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο τα οφειλόμενα από τη χρήση των συχνοτήτων - οι οποίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι σπάνιος και πολύτιμος δημόσιος πόρος. Η κυβέρνηση όχι μόνον τους νομιμοποιεί, αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ψηφιακή τηλεόραση.

Μοναδικό κριτήριο για την έμμεση νομιμοποίηση των καναλιών είναι η λειτουργία τους στις 31 Αυγούστου του 2013. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, αφού η κυβέρνηση είχε φροντίσει να καταργήσει την ΕΡΤ, ήδη από τις 11 Ιουνίου και να δημιουργήσει το μόρφωμα της «ΔΤ», το οποίο δεν έχει άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και εκπέμπει έως τώρα παράνομα, μέσω της Digea.

Στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα της έμμεσης νομιμοποίησης των καναλιών και τη νομή των ψηφιακών συχνοτήτων βρίσκεται ο επικείμενος διαγωνισμός για την ανάδειξη του παρόχου δικτύου εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης. Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού ευνοούν σκανδαλωδώς την εταιρεία Digea, που αποτελεί κοινοπραξία μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. Στην περίπτωση, λοιπόν, που -όπως όλα δείχνουν- η Digea είναι ο ανάδοχος, τα κανάλια θα υπογράψουν συμβάσεις με τον… εαυτό τους!

Ο εκπρόσωπος της ίδιας κυβέρνησης που ανέστειλε τη λειτουργία της ΕΡΤ παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, μετά την εξέλιξη αυτή, δεν έχει πλέον τα χρονικά περιθώρια να υποστηρίξει τις δύο συχνότητες που κατέχει από το νόμο και το δίκτυο των οποίων θα καταλήξει στους ιδιώτες, με ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά για το δημόσιο.

Εξάλλου, για τους βασικούς άξονες της πρότασής τους «για μια παράλληλη, ανοικτή και κοινωνική ΕΡΤ» υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών ενημέρωσε τον Γεν. Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επανέλαβαν την έκκλησή τους να μην υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και αστυνομική επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής,

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τονίστηκε ότι δεν υποστηρίζουν βίαιη απομάκρυνση των «απολυμένων» από το Ραδιομέγαρο, ενώ δήλωσαν «ανοικτοί υπό όρους» σε περαιτέρω διερεύνηση της πρότασης διεξόδου των Οικολόγων Πράσινων για την ΕΡΤ.

Για το ίδιο θέμα, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων είχε πρόσφατα συνάντηση και με τον υπουργό Επικρατείας, κ. Δημήτρη Σταμάτη, που άκουσε με προσοχή την πρόταση, αλλά δεν άφησε περιθώρια υποχώρησης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πηγή: ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31/10/2013 - 22:20