Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει σε βάθος έρευνα σχετικά με τον οικονομικό ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα εμπορικά πλεονάσματα της, τα οποία θεωρούνται μη ισορροπημένα προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο παρεμποδίζουν την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας πως η έρευνα θα γίνει «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις» με στόχο να διευκρινιστεί το κατά πόσο η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την εξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι οικονομικοί αναλυτές έχουν επικρίνει κατά καιρούς την εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας και την αδιαφορία της για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Ενδεικτική και η δήλωση του Επιτρόπου για την οικονομία και νομισματικά θέματα της ΕΕ Όλι Ρεν :«Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό, εμείς δεν κριτικάρουμε ... την επιτυχία της Γερμανίας στις παγκόσμιες αγορές.» ωστόσο το ότι «επενδύει συνεχώς ένα μεγάλο μέρος των πλεονασμάτων της στο εξωτερικό», θα μπορούσε να είναι «προβληματικό ακόμη και από τη γερμανική σκοπιά».

«Το πλεόνασμά μας δεν αποτελεί πρόβλημα όταν είναι - όπως στην Γερμανία - αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», ήταν η απάντηση του Βερολίνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διευκρίνισε ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η γερμανική ανταγωνιστικότητα —«θα ήθελα και άλλες Γερμανίες στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής—, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να διερευνηθεί εάν η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Βερολίνο. 

Από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών Ματίας Βίσμαν είπε ότι «οι εξαγωγές μας βοηθούν την Ευρώπη».

Ο Μπαρόζο πάντως αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Βερολίνο, ενώ προανήγγειλε ανάλογες διερεύνηση των οικονομικών προγραμμάτων άλλων 15 χώρες που δεν πέτυχαν τους οικονομικούς στόχους. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2014.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13/11/2013 - 18:53