Νέα μέτωπα με την τρόικα - Διευρύνεται η δημοσιονομική «τρύπα» λόγω ΕΝΦΑ

Νέα μέτωπα ανοίγει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, καθώς εκτιμά ότι η  «τρύπα» που προκύπτει από τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΑ) υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση των 250 εκατ. ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες».

 

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

 

Η ελληνική πλευρά προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό  σε 1,3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία η πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έπειτα από τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις δύσκολες. Έσπευσε όμως να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί.

 

Εν τω μεταξύ, η τρόικα φέρεται να συμφώνησε με την πρόταση του το υπουργείου Εργασίας για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ, καθώς και παντός είδους ενισχύσεων και επιδοτήσεων προς όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής και να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 700, που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των ταμείων και να μην θιγούν οι συντάξεις. Το μέτρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την αύξηση των 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Κατά τις χθεσινές συζητήσεις τέθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων που θα κάνει στην αγορά το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.

Πηγές ΑΜΠΕ, naftemproriki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19/11/2013 - 08:07