Δεύτερη συνάντηση Αρβανιτόπουλου - Πελεγρίνη

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η δεύτερη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και στις 11:00 για μία ώρα, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου διαλόγου του υπουργού Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημίων τα οποία υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Πελεγρίνης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Νοεμβρίου (απεργίες εξήγγειλαν για τις ίδιες μέρες και οι διοικητικοί του ΕΜΠ), ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο μετά τις εκατέρωθεν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών επαναβεβαίωσε σε χθεσινή της συνεδρίαση την ανάγκη να λειτουργήσει το Ίδρυμα.

Παράλληλα αποφάσισε την σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Πελεγρίνη, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται εξάλλου ότι η παραίτηση των μελών του Συγκλήτου παραμένει στη διάθεση του πρύτανη.


Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό. «Κανένας διάλογος μέχρι την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της ομοσπονδίας.

Νωρίτερα σήμερα στις 14.00 ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση μίας ώρας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, η οποία χαρακτηρίστηκε από παράγοντες του υπουργείου εποικοδομητική.

«Είναι η δεύτερη φόρα που το Ίδρυμα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και αυτό έχει για εμάς καταστροφικές συνέπειες» είπε ο κ. Αλμπάνης μιλώντας στο vima.gr. «Αυτό που ζητάμε από το υπουργείο είναι να μην μας οδηγήσει σε διάλυση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή ο Κ.Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα.

Συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Σε χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση η «Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος», τη Δευτέρα κάνοντας λόγο για πλήρη αποδιοργάνωση της λειτουργίας του, λόγω της διαθεσιμότητας.

 

Όπως επισημαίνεται, σε ανακοίνωση της Συγκλήτου, «η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του.» 

 

Με την απομάκρυνση από το ίδρυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων Η/Υ, 15 στους 17 υπάγονται σε διαθεσιμότητα, αναφέρει η Σύγκλητος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα βρίσκεται σε αδυναμία να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες, όπως εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες .
 

«Η αποχώρηση πολλών διοικητικών υπαλλήλων από γραμματείες των Τμημάτων και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Επίσης, όπως επισημαίνεται, με τη διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαλλήλων φύλαξης, των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου και των υπόλοιπων κατηγοριών του προσωπικού, δημιουργείται μια σειρά από αδυναμίες φύλαξης και συντήρησης των υποδομών του Ιδρύματος.

Όλες οι παραπάνω δυσμενείς και καταστροφικές συνέπειες, προσθέτει, αναμένεται να ενταθούν από την τρίτη, κατά σειρά περικοπή, κατά 15% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που από 17 εκατομμύρια το 2010 θα καταλήξει το 2014 σε 6 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των δυσμενών εξελίξεων για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί το Ίδρυμά μας σε διάλυση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ιδιωτικοποίηση» τονίζει ακόμα η Σύγκλητος.


 


 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23/11/2013 - 18:59