Ταινιοθήκη ΕΡΤ3: "Ο πόλεμος τελείωσε" του Αλέν Ρενέ

Η Ταινιοθήκη των εργαζομένων στα τρία ραδιόφωνα της ΕΡΤ-3, μετά από χρόνια, παρουσιάζει το πολυβραβευμένο αριστούργημα του Αλέν Ρενέ 
Η ΛΕΠΤΗ, ΣΚΟΥΡΑ ΓΡΑΜΜΗ για το «Ο πόλεμος τελείωσε» 
από τον Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου
 
Αξία έχει η βαθύτερη διερεύνηση του φιλμ: Ο Ρενέ ενώνει τα κρυμμένα σπαγκάκια της ιδεολογίας με την ψυχανάλυση, τη σύγκρουση παλιού- νέου με τον ερωτισμό. Είναι μια λεπτή, σκούρα γραμμή, που διατρέχει το φιλμικό σώμα. Μια σκιά αμφιβολίας που βαραίνει πάνω του, ένα ημίφως. Η πολιτική είναι πάντα εδώ και απαιτεί λύσεις. Το θέμα είναι οι επιλογές της.
Το παλιό δεν υποχωρεί, η νίκη της ρώμης μεταμφιέζεται σε πολιτική αντιπαράθεση και επιχειρεί να υφαρπάξει τις δεξιότητες του ώριμου. Ο χρόνος κυλάει ανάποδα. Δεν υπάρχει αντίστροφη μέτρηση αλλά μόνον στατικότητα και επαναφορά. Οι χωροχρόνοι ορίζονται από το συναίσθημα και την ιδεολογική απόκλιση. Ο ένας και μοναδικός επιχειρεί να γίνει οι πολλοί, η ματαιότητα (για κάποιους) του αγώνα είναι ζωή για τους λίγους. Οι λίγοι προκρίνουν  τον έρωτα ως μια μυστηριώδη, λευκή τελετή απαστράπτοντος  φωτός.
Και ο αέναος, αιώνιος χρόνος κυλάει εμπρός πίσω και μας παρασέρνει συνειρμικά (roll back flashwards) στα διλήμματα των δικών μας επιλογών, στην ηθική του τι να κάνουμε τώρα.                                                        
 
      
 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04/05/2014 - 09:59