“Αυλαία” για την Omara Portuondo στα 93 χρόνια

Γράφει ο Μιχάλης Πολυχρόνης

Η θρυλική ερμηνεύτρια της κουβανέζικης μουσικής Omara Portuondo που επανασυστήθηκε στον κόσμο στα τέλη των 90ς με τους Buena Vista Social Club, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις ζωντανές εμφανίσεις. Την ανακοίνωση έκανε ο γιός και μάνατζέρ της στις 3 Οκτωβρίου 2024. Ο Ariel Jimenez Portuondo δήλωσε ότι η μητέρα του έδειξε «σημάδια κόπωσης και αποπροσανατολισμού στη διάρκεια μιας συναυλίας στη Βαρκελώνη στις 2 Οκτωβρίου και αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την σκηνή. Θεωρούμε» συνέχισε σε ανάρτησή του στο Facebook «ότι είναι σωστό να ανακοινώσουμε την οριστική αποχώρησή της από την σκηνή, με την τελευταία της εμφάνιση στη Βουδαπέστη την Κυριακή 6 Οκτωβρίου».

Εκεί η Omara δε θα τραγουδήσει αλλά θα εμφανιστεί για να απολαύσει «την αγάπη και τα χειροκροτήματα των θαυμαστών της. Η ίδια είναι καλά υπό την εποπτεία του προσωπικού της γιατρού» καταλήγει ο Ariel. Ο ζωντανός θρύλος ξεκίνησε στα 15 της ως χορεύτρια στο διάσημο καμπαρέ Tropicana και στο στυλ της ενσωμάτωσε την γοητεία της ατμόσφαιρας της παλιάς Αβάνας.

Στα 60 της χρόνια πείθεται να συνεργαστεί με τους παλιούς Κουβανούς σταρ Ibrahim Ferrer και Ruben Conzales και όλοι μαζί υπό την καθοδήγηση του κιθαρίστα Ry Cooder επανασυστήνονται και επανασυστήνουν την παραγκωνισμένη αίγλη της κουβανέζικης ρούμπα και του son ηχογραφώντας μέσα σε μόλις 6 ημέρες το 1997 το αξεπέραστο Buena Vista Social Club, ένα απο τα πιό εμπορικά άλμπουμ της ανερχόμενης τότε world music το οποίο κερδίζει επάξια και το Grammy.

Grammy και μάλιστα δύο έχει κερδίσει και η ίδια , το 2009 για το άλμπουμ «Gracias» αλλά και το 2023 για το τελευταίο της «Vida». Ο γιός της Omara διευκρινίζει ότι η μητέρα του ναι μεν αποσύρεται από την σκηνή αλλά «το να την στερήσουμε από την πιθανότητα να τραγουδάει, όσο έχει καθαρό νου, ζωντανό πνεύμα, φωνητική ικανότητα και δύναμη, θα ήταν σαν να την καταδικάζαμε στη θλίψη. Η επαφή με το κοινό, τα χειροκροτήματα και το τραγούδι είναι που την κρατούν ζωντανή και ευδιάθετη».

Πηγή: www.folkradio.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07/10/2024 - 21:26