Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Τοπικό δελτίο ειδήσεων.
Ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη  Ομάδας παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ροδόπης-Έβρου

Την Κυριακή 1η του Ιούνη,  στο κτίριο της ανακαινισμένης Νομαρχίας στην πλατεία του φάρου, στις 11 το πρωΐ, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, η τελική ημερίδα για το αν θα συγκροτηθεί Ομάδα Παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών  Φυτών(ΑΦΦ), με μέλη  από Ροδόπη και Έβρο.
Ήδη έχει προηγηθεί μια τρίμηνη προεργασία με συναντήσεις και στους δύο νομούς, όπου τέθηκε ένα πρώτο περίγραμμα του εγχειρήματος αυτού, με τα πλεονεκτήματα αλλά και τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται.
Η σκέψη, αλλά και οι πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών, υπαγορεύθηκε  από τους τοπικούς Γεωπόνους, τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ/νσης, Πασχάλη Παπαδάκη και τον κ. Ράπτη(σ.σ. προς τιμήν τους)από το ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη που προέκυψε για αλλαγή στις καλλιέργειες και η αναζήτηση ενός άλλου μοντέλου συμπεριφοράς του παραγωγού, ως Αγρότη-επιχειρηματία! Δηλαδή δεν θα τον ενδιαφέρει απλά και μόνο η καλλιέργεια, αλλά η προστιθέμενη αξία του προϊόντος με την μεταποίηση, την καινοτομία, την προσεγμένη συσκευασία. Τα συγκεκριμένα στοιχεία  είναι απαραίτητα για την είσοδο στις Αγορές του εξωτερικού, όπου τα Ελληνικά ΑΦΦ είναι ανάρπαστα, λόγω της βιοποικιλότητας και του κλίματος της ευλογημένης χώρας μας!
Αν προχωρήσει η ομάδα, θα σχηματισθεί μια προσωρινή διοίκηση, η οποία θα αναλάβει τα ηνία και θα κατευθύνει σωστά και τους υπόλοιπους. Εφ’ όσον ψηφισθεί και το καταστατικό άρθρο άρθρο, πάντα με την αρωγή των γεωπόνων, θα συνταχθεί μια πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Σε διαφορετική περίπτωση, η επόμενη χρηματοδότηση θα είναι από την νέα χρονιά!
Μάλιστα στα σχέδια του κ. Παπαδάκη είναι  πρώτον: Η δημιουργία πειραματικών αγρών. Δεύτερον: Προγραμματισμός επισκέψεων της ομάδας στη Θέρμη στον Αγρό του ΕΘΙΑΓΕ, στον Βοτανικό κήπο των Κρουσσίων στο Κιλκίς, αλλά και σε συνεταιρισμούς που πέτυχαν να κερδίσουν τις αγορές του εσωτερικού(σ.σ. Μυγδονία στον Λαγκαδά), αξιοποιώντας τις παλιές συνταγές των γιαγιάδων και παντρεύοντας τες με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά!

Οι πρώτες δράσεις του νέου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ

Ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, έχοντας εικόνα της αφόρητης κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες, ειδικά στις παράκτιες και παραποτάμιες περιοχές από τα κουνούπια, επικοινώνησε με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετέφερε την απαίτηση των πολιτών και του ίδιου και ζήτησε την εντατικοποίηση των ψεκασμών και την πιστή υλοποίηση της σύμβασης ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου. Ταυτόχρονα δήλωσε, ότι είναι σταθερή η θέση του να μην αναμειγνύεται στα θέματα της διοίκησης έως την 1η Σεπτέμβρη, τηρώντας και σεβόμενος το θεσμικό πλαίσιο.

Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης το Σάββατο

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής διοργανώνει αύριο  Σάββατο (31 Μαΐου 2014) στις 8:30΄ το βράδυ στον αύλειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου (Ιμαρέτ) την καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως με τίτλο «Μνείαν ποιούμεθα περί της Αλώσεως».
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ύμνους και δημοτικά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, δραματοποιημένο ιστορικό υλικό από έγκυρες πηγές για τα γεγονότα πριν την Άλωση, αλλά και θεατρική απόδοση των γενικότερων δραματικών εξελίξεων.
Η παράσταση θα πλαισιωθεί μουσικά από κλασικά και παραδοσιακά όργανα και θα ακουστούν αποσπάσματα από γνωστά μουσικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, που έχουν εμνευστεί από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Αλώσεως.
Στο όλο εγχείρημα συμβάλλουν μαθητές, φοιτητές, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντές υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως και του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Παντελεήμονος.


Απάντηση του ΥΠΑΑΤ σε δημοσιεύματα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, τονίζει  με ανακοίνωσή του ότι, « η με αριθ. 4023/64557 (ΦΕΚ 1307 Β’ 22.05.2014) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβάλλεται για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και για λόγους βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης.

Η άδεια αλιείας στα διεθνή ύδατα δινόταν μέχρι φέτος από τις Περιφέρειες και είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα έλλειψης συντονισμού, με αποτέλεσμα κάποιες Περιφέρειες να δίνουν άδειες και κάποιες όχι. Για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων οι άδειες αλιείας για τα διεθνή ύδατα εκδίδονται πλέον κεντρικά από το ΥπΑΑΤ, με γνώμονα την ισονομία και τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων.

Η χώρα μας σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την αειφορία και τη βιώσιμη διαχείριση, τόσο του περιβάλλοντος και των ιχθυοαποθεμάτων, όσο και του επαγγέλματος  των Ελλήνων αλιέων και του Τουρισμού.
Τέτοιου είδους δημοσιεύματα εκθέτουν τη χώρα μας και είναι  τελείως αβάσιμα», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προσλήψεις 77 υπαλλήλων στο ΥπΑΑΤ για το έτος 2014 μέσω του ΑΣΕΠ

Tο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει στη πρόσληψη 77 υπαλλήλων για το έτος 2014 για την κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών του και των εποπτευομένων φορέων του.
Ήδη στο ΦΕΚ Β΄ 1219/14-5-2014 δημοσιεύθηκε η απόφαση κατανομής προσωπικού των 46 συνολικά διοριστέων του ΑΣΕΠ (43 για το ΥπΑΑΤ και 3 για τον ΕΦΕΤ) των σχετικών  προκηρύξεων και έχουν κληθεί να υποβάλλουν δικαιολογητικά διορισμού για το ΥπΑΑΤ 15 γεωπόνοι, 10 κτηνίατροι, 3 χημικοί, 4 ΠΕ διοικητικοί, 3 ΠΕ οικονομικοί, 2 ΠΕ πληροφορικής, 4 τεχνολόγοι γεωπονίας και 2 τεχνολόγοι δημόσιας υγείας και κτηνιατρικών εργαστηρίων. Οι υπόλοιπες 31 θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ εντός του έτους 2014.

Νέα μετάλλια στον Ηρόδικο του συλλόγου ΑΜΕΑ «Περπατώ»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ 2014 για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και τον Έβρο γενικότερα.
Άξιοι συγχαρητηρίων είναι όλοι οι αθλητές  ( Κυριακίδου Μαρία, Μανουηλλίδη Βαγγέλη, Πανταζίδη Τηλέμαχο) όσο και του Α.Σ. Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΥ» ( Μιχαλεντζάκη Δημοσθένη και Καρυπίδη Δημήτρη), γιατί σε όλα τα αγωνίσματα που είχαν ξεπέρασαν τον εαυτό τους κάνοντας νέα ατομικά ρεκόρ και με τα μετάλλια και τα πανελλήνια ρεκόρ που κατέκτησαν μας οδηγούν στη σκέψη ότι στον Έβρο, τα άτομα με αναπηρία στο κολύμπι έχουν λαμπρό μέλλον!
Παρ’ όλο που η συμμετοχή στις κατηγορίες ήταν φτωχή, οι επιδόσεις των κολυμβητών  δηλώνουν περίτρανα ότι η Ευρώπη και ο κόσμος τους ανήκουν σε όλες τις μεγάλες κολυμβητικές διοργανώσεις...
Ειδικότερα θα αναφερθούμε στις μεγάλες εμφανίσεις των 2 κολυμβητών του Α.Σ. Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΥ» και του Ο.Φ.Θ. Αλεξανδρούπολης (στην κλασική κολύμβηση) για τη συγκεκριμένη διοργάνωση ( Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑΜΕΑ 22-23/5/2014).
Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης μόλις  λίγες μέρες πριν με τις επιτυχίες του στο διεθνές meeting της Γλασκώβης που σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία με 3 χρυσά μετάλλια, έκανε  διπλά συγκινημένο  και περήφανο τον κόσμο, που με 4 χρυσά μετάλλια σε ισάριθμα αγωνίσματα κατάφερε να πιάσει για πρώτη φορά στην καριέρα του το διεθνές όριο για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Ανδρών που θα πραγματοποιηθούν στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας τον προσεχή Αύγουστο, περιμένοντας την κλίση του από την ομοσπονδία αφού πλέον με την επίδοση του 1'04"57 στα 100μ πεταλούδα κατέχει την 6η θέση στην Πανευρωπαϊκή κατάταξη Ανδρών.
Ο Καρυπίδης Δημήτρης.. Αν και πριν λίγο καιρό ήταν άγνωστος στις κολυμβητικές λίστες της Ελλάδας- και πόσο μάλλον της Ευρώπης- αυτή τη φορά φρόντισε να στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις καταφέρνοντας το ακατόρθωτο! Στο αγώνισμα 50μ ύπτιο ανδρών κατάφερε με την επίδοση του 1'41"49 να μπει σφήνα ανάμεσα σε 3 Παραολυμπιονίκες, να αφήσει πίσω του τους δυο από αυτούς ,κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, κάνοντας και αυτός όπως και ο Δημοσθένης Πανευρωπαϊκό όριο ανδρών στο παραπάνω αγώνισμα, έχοντας την 2η Θέση στην Ευρώπη για τη φετινή χρόνια μέχρι στιγμής!

Αστυνομικό Δελτίο:
Σύλληψη ημεδαπού για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και πώληση ναρκωτικών  

Συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη  το μεσημέρι, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας  Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 47χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια φυτών κάνναβης, πώληση ναρκωτικών και κλοπή.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, ότι ο 47χρονος δραστηριοποιείται στην πώληση ναρκωτικών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράση, ενώ σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1 νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 656 γραμμαρίων
2 φυτά κάνναβης, ύψους 19 και 55 εκατοστών
17 κενές νάιλον συσκευασίες
1 μεταλλικός θρυμματιστής
1 νάιλον συσκευασία με σπόρους κάνναβης

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης στην κατοχή του δράστη και κατέσχεσαν:
το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ
2 χρυσά δαχτυλίδια, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται
1 ποδήλατο, το οποίο όπως προέκυψε είχε αφαιρέσει ο 47χρονος το Νοέμβριο του 2012 από την πόλη της Κομοτηνής και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.  
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30/05/2014 - 11:02