Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

Toπικό δελτίο ειδήσεων.

Καταστροφικό μπουρίνι στο Βόλο
Στη Νεάπολη ξύπνησε ο εφιάλτης του 2006 -Δεκάδες κλήσεις για άντληση νερών στην Π.Υ. Βόλου - Καλλιέργειες στο έλεος τις κακοκαιρίας
Ανοιξαν οι ουρανοί χθες στο Βόλο, που «πνίγηκε» στην ισχυρή νεροποντή η οποία διήρκησε μισή ώρα σχεδόν. Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς έντασης της βροχής ήταν ότι από τις 3:55μ.μ. που ξεκίνησε έως τις 4:30μ.μ. οπότε και τα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν, έπεφταν 23,2 χιλιοστά βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο όσο δηλαδή τα 2/3 της βροχόπτωσης ενός χειμωνιάτικου μήνα!
Από τη νεροποντή, δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους, υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων πλημμύρισαν, ενώ χαλάζι σε μέγεθος στραγαλιού, έπεσε στις συνοικίες της Νέας Δημητριάδας και στο Καραγάτς.
Μέσα σε μισή ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 30 κλήσεις από απεγνωσμένους πολίτες στις συνοικίες του Βόλου, που έβλεπαν τη βροχή να απειλεί να μπει μέσα στα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους.
Επί ποδός και 12 συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εντονότατα καιρικά φαινόμενα, που επέφεραν χάος στην πόλη.
 Η σφοδρή βροχόπτωση ξέσπασε στις 3:55 χθες το απόγευμα και διήρκησε 35 λεπτά της ώρας.
Η έντασής της ήταν τέτοια, που μέσα σε δευτερόλεπτα οι δρόμοι πλημμύρισαν. Τα φρεάτια ομβρίων δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τον ξαφνικό και μεγάλο όγκο νερού που έπεφτε με το «τουλούμι».
Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Θεοφάνη Τακούδη, το ύψος της βροχής έφθασε τα 23,2 χιλιοστά ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μισή ώρα έπεσε η βροχή που αντιστοιχεί στα 2/3 της βροχόπτωσης ενός χειμερινού μήνα.
Μέσα σε λίγα λεπτά η βροχή μετέτρεψε τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια. Ευπαθείς συνοικίες όπως η Νεάπολη και οι Αγιοι Ανάργυροι, «πνίγηκαν» από το νερό που έφθανε σχεδόν στο γόνατο.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο καθαριότητας Βόλου, Νατάσσα Οικονόμου, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις συνοικίες Νεάπολης και Αγίων Αναργύρων, στο Δημαρχείο στο ύψος των παλιών ψαράδικων, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη προς τη Λάρισα, στο στρατόπεδο Γεωργούλα, στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, στην οδό 2ας Νοεμβρίου και μπροστά στον ΟΑΕΔ, αλλά και στην Παγασών και τη Ζάχου.
Ειδικά στη συνοικία της Νεάπολης και μπροστά από το κτίριο Τσαλαπάτα, το ύψος της βροχής ανάγκασε τους κατοίκους να βγουν έξω από κτίρια, σπίτια και μαγαζιά και να δώσουν μάχη μέσα στα νερά της βροχής για να απομακρύνουν τις φερτές ύλες από τα φρεάτια, προκειμένου να φύγει το νερό. Στο Τσαλαπάτα πολίτες που παρακολουθούσαν σεμινάρια, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αίθουσες, να ανέβουν πάνω στην περίφραξη πιάνοντας τα κάγκελα για να μπορέσουν να ξεφύγουν τον υδάτινο εφιάλτη που τους απειλούσε.
Η πυροσβεστική υπηρεσία με την έναρξη του φαινομένου δέχθηκε τουλάχιστον 30 κλήσεις για να προχωρήσει σε άντληση υδάτων.
Τελικώς επενέβησαν σε επτά περιπτώσεις που αφορούσαν σε ισάριθμα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, από την περιοχή του OldCity μέχρι την Παγασών και το Ξενία.
Ταυτόχρονα, 12 συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ, βγήκαν στους δρόμους και έδωσαν προτεραιότητα στα προβληματικά σημεία στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στις συνεχείς επιχειρήσεις, συνέδραμαν και μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.

Χάρης Θεοχάρης: «Οι άτυπες διευθετήσεις δίνουν ανάσα σε πολύ κόσμο»
Η Πολιτεία προσπαθεί να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στον τομέα της είσπραξης των οφειλών των φορολογούμενων και ότι όπου μπορεί δίνει περιθώριο στους οφειλέτες, αλλά κάνει και άτυπες διευθετήσεις που δίνουν ανάσες σε πολύ κόσμο, ενώ προσπαθεί ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει το πλαίσιο να το αξιοποιήσει να το κάνουμε πιο ελαστικό, τόνισε από το Βόλο ο Γ.Γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, που επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τη ΔΟΥ Βόλου, απαντώντας σχετικά με το αίτημα τοπικών φορέων για διακανονισμό των οφειλών σε 100 δόσεις.
Ο κ. Θεοχάρης, στη σύντομη επίσκεψή του στο Βόλο, συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων, με το προσωπικό και με τους προϊσταμένους και διευθυντές των ΔOY, προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών.
Αναφορικά με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ξεκαθάρισε ότι φέτος δε θα δοθούν παρατάσεις, καθώς οι ημερομηνίες έχουν ανακοινωθεί από 2 Ιανουαρίου και δεν μπορεί κανένας να επικαλεστεί αιφνιδιασμό, ενώ όσον αφορά στη λειτουργία του taxisnet, επεσήμανε ότι είναι ένα σύστημα που έχει κάποια χωρητικότητα, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τα αφήνουμε για τελευταία στιγμή.
Τέλος ερωτηθείς για επιβολή νέων φόρων, δήλωσε ότι είναι ζητήματα φορολογικής πολιτικής και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Έχει διαμηνύσει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και δεν πρέπει να σχολιάζω τέτοια θέματα».
Πριν την υπηρεσιακή σύσκεψη, Γ.Γ. Εσόδων δέχτηκε τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Λάρισας Ιωαν. Κόνσουλα, που κατέθεσε υπόμνημα και του έθεσε το ζήτημα των διατάξεων που αφορούν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το Φόρο Υπεραξίας που επέφεραν εμπλοκές στις συναλλαγές, ζητώντας την παρέμβασή του.
Ο αντιπρόεδρος Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Νίκος Πουμάνας, έθεσε το θέμα παράτασης δηλώσεων Ε9 καθώς και αν θα δοθούν παρατάσεις στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.
Τέλος, στον Γ.Γ. Εσόδων υπόμνημα κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Βόλου που ζητά ανακαθορισμό οργανικών θέσεων εφοριακών και άλλων κλάδων υπαλλήλων και συγκεκριμένα να κατανεμηθούν 165 οργανικές θέσεις Εφοριακών και 16 οργανικές θέσεις λοιπών Κλάδων, ώστε να συνεχιστεί με την ίδια αμείωτη ένταση η εύρυθμη λειτουργία των 2 (δύο) Δ.Ο.Υ. του Νομού Μαγνησίας και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, με στόχο την παραμονή τους μεταξύ των καλυτέρων Δ.Ο.Υ. της χώρας ως προς την είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων και την υλοποίηση του προϋπολογισμού

Για προβοκάτσια στη Ζαγορά κάνει λόγο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ
Για προβοκάτσια στη Ζαγορά κάνει λόγο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές και τα όσα φέρονται να υποστήριξαν πρόσωπα, αναφορικά με την υποστήριξη συνδυασμών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ Ζαγοράς είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις όποιων χρησιμοποίησαν προβοκατόρικα τον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντάς τον με τον έναν από τους δύο συνδυασμούς που διεκδίκησαν τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Τα τρικάκια, που ταύτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον συνδυασμό της Μαρίας Σαμαρά και ξημερώματα Κυριακής 25 Μαΐου γέμισαν αυλές και δρόμους του Δήμου αυτού, δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η επίτευξη του στόχου του καθενός είναι σεβαστή, αλλά με προβοκάτσιες, κανείς, ποτέ δεν πήγε μακριά».

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να στηριχτεί η επιβίωση αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων
Ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μεταβιβάζει, ως αναφορά, το Υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων, στο οποίο παρατίθενται μια σειρά προτεινόμενων μέτρων στήριξής του από την Πολιτεία.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Β. Σποράδων κατάφερε να πετύχει σε μεγάλο βαθμό τον εξορθολογισμό των δαπανών του, με αποτέλεσμα να καλύπτει το ετήσιο λειτουργικό του κόστος, να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ρυθμίσεων των οφειλών του σε ΙΚΑ και Εφορία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί τα τελευταία 6 χρόνια. Όμως, η εύρυθμη λειτουργία του κλονίστηκε την χρονιά 2013-2014 από το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίου κίνησης, που προέκυψε εξαιτίας της αφορίας που υπήρξε φέτος λόγω κλιματολογικών συνθηκών με αποτέλεσμα τη μηδενική παραγωγή ελιάς, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του αφορά αποκλειστικά ελαιοπαραγωγή.
Το έντονο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας λόγω των φετινών έκτακτων συνθηκών, σε συνδυασμό με την τρέχουσα οικονομική κρίση έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τον Αγροτικό Συνεταιρισμό που κάνει έκκληση στήριξης από την Πολιτεία.
Επειδή, το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα κάνει αγώνα για να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, κι επειδή παραγωγική ανασυγκρότηση δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη στήριξη των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, παρακαλούνται οι κ. κ. Υπουργοί να εξετάσουν ουσιαστικά τις προτάσεις του Συνεταιρισμού, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο συνημμένο Υπόμνημα

Αιτήσεις για κοινωνικό τιμολόγιο
Από καταναλωτές του Βόλου στη ΔΕΗ για χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα
Στην αναμονή μέχρι και ένα μήνα για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ανάσα για δεκάδες Βολιώτες καταναλωτές οι διακανονισμοί που γίνονται μετά από σχετική αίτηση που προωθείται στην περιφερειακή διεύθυνση της ΔΕΗ όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά. Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται τουλάχιστον 10 αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό τιμολόγιο από καταναλωτές που πληρούν τα ειδικά κριτήρια.
Σε αντίθεση με τις αιτήσεις για τους διακανονισμούς που διευθετούνται από το εμπορικό τμήμα της ΔΕΗ στο Βόλο όταν πρόκειται για μικρά ποσά άμεσα και όταν πρόκειται για μεγαλύτερα ποσά από το Βόλο σε συνεργασία με την Περιφερειακή υπηρεσία της ΔΕΗ, η ένταξη στο Κοινωνικό τιμολόγιο είναι μία «σπαζοκεφαλιά» αφού η αίτηση και όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα της ΔΕΗ και μετά αναμονή… για ένα περίπου μήνα μέχρι την τελική έγκριση, την οποία ο καταναλωτής «βλέπει» στον λογαριασμό του ρεύματος όχι όμως τον πρώτο αλλά τον εκκαθαριστικό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρμόδιας υπηρεσίας καθημερινά εξυπηρετούνται από το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ περίπου 150 άτομα που ζητούν διακανονισμούς προκειμένου να πληρώσουν σταδιακά τις οφειλές τους ενώ όσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν αντιμετωπίζουν τουλάχιστον το πρόβλημα της διακοπής ηλεκτροδότησης.
Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα γίνονται περίπου 40 διακοπές ηλεκτροδότησης, ποσοστό αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το 2011, ενώ παραμένει μεγάλος ο αριθμός των νοικοκυριών της Μαγνησίας, που αδυνατούν να πληρώσουν ή ακόμη και να ρυθμίσουν τις οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά όταν τα ποσά που έχουν «μαζευτεί» είναι μεγάλα και δεν μπορούν να πληρώσουν μεγάλη δόση. Αντίστοιχα γίνονται περίπου 30 επανασυνδέσεις κάθε μέρα και αυτό μετά το διακανονισμό της οφειλής ή ακόμη και της εξόφλησης.
Με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η ΔΕΗ προσφέρει στους καταναλωτές της, προγράμματα διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ευάλωτους καταναλωτές και κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα ρύθμισης σε πολύμηνες, άτοκες δόσεις.
Οι καταναλωτές μπορούν να καλούν το τηλεφωνικό κέντρο ΔΕΗ τηλ. 11770 ( από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα) για το διακανονισμό της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, πρέπει να είναι όμως τυχεροί αλλά και ιδιαίτερα υπομονετικοί καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που η αναμονή ξεπέρασε τη μία ώρα προκειμένου να βγάλουν γραμμή και να επικοινωνήσουν σχετικά.
Για αυτό και πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να μεταβούν στο αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ στο Βόλο προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τους υπαλλήλους της τοπικής υπηρεσίας.
Οταν πρόκειται δε για μεγάλα ποσά, η αναμονή για την έγκριση του διακανονισμού είναι περίπου μία εβδομάδα όταν πλέον η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ ενημερώνει σχετικά τον καταναλωτή για την έγκριση του αιτήματος και την καταγραφή των δόσεων που έχουν αποφασιστεί.

Μετακινήσεις προσωπικού στα νησιά
Σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου υπό το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ
Κόκκινες γραμμές για το μίνιμουμ της ασφάλειας και το ελάχιστο της παροχής υπηρεσιών Υγείας στους κατοίκους των Βορείων Σποράδων, αλλά και τους τουρίστες των νησιών οριοθέτησαν ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Λάζαρος Μακρής και ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου Κωνσταντίνος Καραμπάτσας.
Σε σύσκεψη χθες στο Νοσοκομείο Βόλου, στην οποία μετείχαν όλοι οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας και στελέχη του Νοσοκομείου και η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της θερινής σεζόν, αποφασίστηκε ο εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των υλικών μέσων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Με στόχο οι κάτοικοι και τουρίστες να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, η σύσκεψη αποφάσισε ότι από την 1 Ιουλίου και έως τα τέλη Αυγούστου θα υπάρχει στα Κέντρα Υγείας 24ωρη κάλυψη με γιατρό και νοσηλευτή, αλλά και οδηγούς ασθενοφόρων.
Κάλυψη συζητείται να υπάρξει και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, με εστίες μικροεφημέρευσης, όπως στο Νότιο Πήλιο. «Βρισκόμαστε κοντά στο να ανακοινώσουμε με ονοματεπώνυμο πλέον ποιοι, από πότε και σε ποια νησιά θα μετακινηθούν», είπε ο κ. Μακρής, «ώστε να αισθανόμαστε ότι κάνουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά μας».
Η πλήρης διάταξη των δυνάμεων θα γίνει στο διάστημα από 1ης Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου. Η σταδιακή ενίσχυση των νησιών θα ξεκινήσει από μέσα Ιουνίου, ενώ το ακριβές σχέδιο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες.
Συζήτηση για την ενίσχυση των νησιών και των παραθαλάσσιων περιοχών, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, θα γίνει και με όλους τους δημάρχους.
«Αντίστοιχη δουλειά γινόταν τόσα χρόνια και στο γειτονικό Νομό, στα παράλια της Λάρισας. Στελεχώναμε τα παράλια ώστε να μην αισθανόταν ο κόσμος αποκομμένος όταν χρειαζόταν το Κράτος και τη δημόσια υγεία», είπε ο κ. Μακρής.
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ είπε ότι για την εν λόγω εργασία ενδιαφέρθηκε και η Εύβοια. «Μη ξεχνάμε ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες που διανύουμε. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά λύσεις εκ των ενόντων. Ως καλή πρακτική τα όσα κάνουμε εδώ στη Μαγνησία θα μας αντιγράψουν και στην Εύβοια. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων στη Χαλκίδα, την Κάρυστο και την Κύμη θα δουν τι θα κάνουμε εδώ, ώστε να κάνουν και εκείνοι τις αντίστοιχες κινήσεις», πρόσθεσε.
Στο μεταίχμιο για την ανακοίνωση πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού ο κ. Μακρής είπε ότι: «Δεν καταθέτουμε τα μολύβια ούτε τα όπλα. Είμαστε εδώ παρόντες και δίνουμε λύσεις ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ Ηρακλής ψήφισαν αποδοχή των περικοπών
Οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ Ηρακλής μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούν χωρίς επιχειρησιακή σύμβαση, με μεγάλη πλειοψηφία στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε χθες, τάχθηκαν υπέρ της υπογραφής σύμβασης με περικοπές περίπου 2%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εφορευτικής επιτροπής, στην κάλπη προσήλθαν 22 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 162 ψήφισαν ΝΑΙ υπέρ της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης , 59 ψήφισαν κατά της επιχειρησιακής σύμβασης και υπέρ των κινητοποιήσεων ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Με την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης οι εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ αποδέχονται μείωση του μισθού τους κατά περίπου 2%, που αφορά το επίδομα άδειας, ενώ η τύχη των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, θα εξεταστεί από επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους της εταιρίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Ειδικότερα αποδέχονται την αναστολή επιδομάτων από 1ης Μαίου, μέχρι να ολοκληρώσει το πόρισμά της η επιτροπή, τα 12,5 ημερομίσθια ενίσχυσης της αδείας, γίνονται 11,5 ενώ οι διατακτικές καθορίζονται στα 485 ευρώ από 600 ευρώ.
Ο πρόεδρος του σωματείου της ΑΓΕΤ Ηρακλής Βάιος Κουκλουμπέρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος τονίζοντας ότι τελικά το προσωπικό της ΑΓΕΤ αντιμετώπισε με ωριμότητα και υπευθυνότητα τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν και εισακούστηκε το σωματείο που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει και είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους για όλα τα ενδεχόμενα που θα σηματοδοτούσε η κάθε απόφαση που θα λάμβαναν μέσω της ψηφοφορίας.
«Οι συνάδελφοι έκλεισαν τα αυτιά τους στην όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγωνίας τους από κάποιους, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οι ίδιοι αποφάσισαν για την τύχη τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι μετά το όχι των εργαζομένων στις περικοπές στην προηγούμενη συνέλευση, η εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής επανήλθε με τελεσίγραφο ουσιαστικά λέγοντας ότι προχωρά στην Π.Ι.Σ και ενώ από τα έξι σωματεία του Ομίλου τα τέσσερα είχαν υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με μειωμένες αποδοχές και απέμεναν ΑΓΕΤ και Μηλάκι που αντιδρούσαν.
Ετσι αποφασίστηκε να συγκληθεί νέα συνέλευση και να γίνει νέα ενημέρωση του προσωπικού και ακολούθησε η ψηφοφορία με τα χθεσινά αποτελέσματα που ανοίγουν το δρόμο πλέον για να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση.

Επί ποδός οι συνταξιούχοι
Κάθετα αντίθετοι για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιουλίου
Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων στη Μαγνησία «συνασπίζονται» και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα που μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζουν μία σειρά από κινητοποιήσεις για το νέο χαράτσι στις επικουρικές.
Στις 5 Ιουνίου στο Βόλο στις 10.30 το πρωί στο ΕΚΒ οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πραγματοποιούν συγκέντρωση στην οποία θα παραβρεθεί ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Μανώλης Ραλλάκης ενώ στις 19 Ιουνίου έχει προκηρυχθεί πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.
Οι συνταξιούχοι αντιδρούν στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιουλίου καθώς και στις νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους.
Το θέμα απασχόλησε και τη γενική συνέλευση του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ όπου από την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και τις τοποθετήσεις των μελών του Συλλόγου αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι οι ριζικές περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η δραματική μείωση των παροχών κάθε είδους όλων σχεδόν των Ταμείων, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, ολόκληρο δηλαδή το αντιασφαλιστικό ντελίριο που ξεδιπλώθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια, ήταν μόνο η αρχή του πολέμου σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με το σύλλογο συνταξιούχων η επίθεση αυτή θα έχει συνέχεια και αυτό διότι προβλέπεται επιπλέον ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης που με το ενιαίο σύστημα παροχών και εισφορών, στοχεύει στο παραπέρα «κλάδεμα» κύριων συντάξεων που αποδίδονται σήμερα.
Παράλληλα με τη δημιουργία ενός μεγάλου Επικουρικού Ταμείου στο οποίο εντάσσονται όλα τα μεγάλα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και η συντριπτική πλειοψηφία ασφαλισμένων και συνταξιούχων και κυρίως με το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αλλά και της πρόβλεψης ότι δε θα αποδίδεται συγκεκριμένη σύνταξη, αλλά το ύψος της θα καθορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις εισφορές και τα αποθεματικά του Ταμείου,- όπως εκτιμούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις του Βόλου- η επικουρική σύνταξη- όπως εκτιμά ο σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας- θα μετατραπεί σε ένα πενιχρό βοήθημα, χωρίς ούτε αυτό να είναι εξασφαλισμένο.
Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα εφάπαξ, τα οποία πλέον εξαρτώνται από τη βιωσιμότητα των Ταμείων και τα αποθεματικά τους, που έτσι και αλλιώς έχουν λεηλατηθεί».

«Ανάσα» στην αγορά του Βόλου
Κατέκλυσαν χθες τσιπουράδικα και εμπορική αγορά, οι τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου
Ρευστό στα ταμεία τους είδαν χθες αρκετά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο του Βόλου, με φόντο το κρουαζιερόπλοιο «GoldenIris», το οποίο κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι του Βόλου, μεταφέροντας συνολικά 824 τουρίστες και 320 άτομα πλήρωμα.Από τους τουρίστες, οι 550 επέλεξαν να μεταβούν στα Μετέωρα, ενώ οι υπόλοιποι μαζί με το πλήρωμα ζήτησαν πληροφορίες για το πώς θα πάνε στην εμπορική αγορά του Βόλου, αλλά και στα τσιπουράδικα της πόλης.
Το «GoldenIris», ήρθε στο Βόλο από τον Πειραιά και απέπλευσε χθες το απόγευμα με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν την αναχώρηση πραγματοποιήθηκαν στο πλοίο πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο «Οξυτών» Νέας Αγχιάλου.
Το επόμενο κρουαζιερόπλοιο που θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου θα είναι το «SEABOURNODYSSEY» στις 9 Ιουνίου 2014.
Κερδισμένες βγήκαν και πολλές επιχειρήσεις του Βόλου, από τους τουρίστες που κατέκλυσαν χθες το πρωί την κεντρική εμπορική αγορά. Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους όπως τόνισαν, μέσα από τον τουρισμό των κρουαζιερόπλοιων, δίνεται μια «ανάσα» στα καταστήματα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως κάθε φορά δουλεύει ένας αριθμός επιχειρήσεων και όχι όλες.

Ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη στο Βόλο
Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, εταίρος της «Α.Σ. ΑΡΓΩ -Τουριστική Ανάπτυξη σε βουνό και θάλασσα», διοργανώνει Ημερίδα για την δημοσιότητα, ευαισθητοποίηση, προσέλκυση των ωφελουμένων και της ευρύτερης διάδοσης του έργου την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 στις 18.00 στο ξενοδοχείο Volos Palace Hotel του Βόλου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας μετά τους χαιρετισμούς θα γίνουν ομιλίες από τον Αχιλλέα Μπάρδα Κενταύρων Όρος Αξιοποίηση και Ανάδειξη Κεντρικού Πηλίου και Ευρύτερης Περιοχής Α.Ε., ον Γιώργο Ζαφείρη πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Κώστα Λεβέντη αντιπρόεδρο Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Βασίλη Γιωτάκη ΚΕΚ Eurotraining, Έλενα Βλάχου, MAST Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Πληροφορικής και Γιάννη Μπισακό πρόεδρο της ΕΑΕΜ.

Έργο ενάντια στα αποτσίγαρα στον Άη Γιάννη Πηλίου
To ευρωπαϊκό έργο LIFE AMMOS για την πρόληψη και των περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία της υλοποίησής του και ξεκινά την κορύφωση των δράσεών του, ενώ σημειώνεται ότι από τη Μαγνησία, στο έργο έχει ενταχθεί η παραλία του Άη Γιάννη του Δήμου Ζαγοράς –Μουρεσίου.
Μετά την αρχική επίσκεψη, το Φθινόπωρο του 2013, στις 15 παραλίες/ περιοχές υλοποίησης του έργου, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, καταγραφή της άποψης των εμπλεκόμενων φορέων και κατάρτιση των Τοπικών Συμβουλευτικών Επιτροπών, αρχίζει η εντατικοποίηση των δράσεων του LIFE AMMOS με την εγκατάσταση ενημερωτικού περιπτέρου και την παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού σε κάθε παραλία, καθώς και με τη διενέργεια επαναληπτικών μετρήσεων απορριμμάτων καπνιστών και ποσοτικής έρευνας στους λουόμενους σε μηνιαία βάση. Οι δράσεις αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση του θέματος της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα, με έμφαση στα απορρίμματα καπνιστών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Μπαζάρ τέχνης στο Βόλο
Το μεγαλύτερο καλοκαιρινό μπαζάρ χειροποίητων κατασκευών, φυτικών προϊόντων και βιολογικών προϊόντων διοργανώνει το aRTe LiBRe GalleRia, με το μεγαλύτερο καλοκαιρινό BazaaR, εντός και εκτός της Στοάς Τέχνης του Συγκρότηματος Τσαλαπάτα στο Βόλο.
Την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Ιουνίου η Στοά Τέχνης θα φιλοξενήσει πάνω από 50 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.
Στο BazaaR θα παρουσιαστούν: χειροποίητα κοσμήματα, πλεκτά, κοσμήματα, μοντελισμός, ρουχισμός, τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά, βιολογικά σαπούνια, κεριά, χειροποίητα δεντράκια, μάσκες, συρμάτινες κατασκευές, υφάσματα, σανδάλια, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφία, κεντήματα, φυτικές κρέμες, περιποίηση νυχιών, μπρελόκ, γλυκά του κουταλιού λουκουμάδες, cup cakes παραδοσιακά προϊόντα.

Φεστιβάλ παιδικών και εφηβικών χορευτικών ομάδων
Αναδεικνύοντας την Ελλάδα του σήμερα και του χθες, αναλλοίωτη μέσα στην ιστορική της διαδρομή, με τις αδαπάνητες δυνατότητές της να υπάρχει και να εντυπωσιάζει με εθνολογικές και λαογραφικές δράσεις, που ξεχωρίζουν στο χάρτη της βαλκανικής και ευρωπαϊκής κοινωνικής ανθρωπολογίας, ο πολυχώρος Εκπαίδευσης του Άξιον Εστί (Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης, Παιδικός Σταθμός), οργανώνει Φεστιβάλ Παιδικών-Εφηβικών χορευτικών ομάδων.
Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 και ώρα 8:00 μ.μ. θα ζωντανέψουν μουσικές, τραγούδια, γνωστοί και άγνωστοι χοροί απ’ όλη την Ελλάδα στο ανοιχτό θέατρο του «άξιον εστί» στην Άλλη Μεριά Προφήτη Ηλία 12 από τα χορευτικά των Συλλόγων :
1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν.ΙΩΝΙΑΣ-ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
¨ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ¨
2. ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ¨ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ¨
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
4. ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΒΟΛΟΥ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΦΑΔΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
7. Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Κ.Δ.Α.Π. ¨άξιον εστί¨
Τα παιδιά των συλλόγων θα παρουσιάσουν χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους και θα μας τραγουδήσουν ένα τραγούδι του τόπου τους!
Η περιοχή του Πηλίου θα εκπροσωπηθεί από την χορευτική ομάδα του ΚΔΑΠ άξιον εστί. Τους χορούς και τα τραγούδια θα συνοδεύσουν με εθελοντική παρουσία οι μουσικοί : Τραγούδι: Αντιγόνη Ιωάννου, Κλαρίνο: Κουσκουρίδας Σταύρος, Κρουστά: Ζεράϊ Εμμανουήλ, Βιολί: Γεωργίου Στέφανος, Λαούτο: Παπαδημητρίου Κώστας, Ποντιακή Λύρα: Χωραφαΐδης Δαμιανός, Κρητική Λύρα: Γιώργος Πορτάλιος, Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πανάρχαια τέχνη
Πανάρχαια τέχνη, η υφαντική, θα ζωντανέψει ανάμεσα στα στημόνι του αργαλειού, θα τυλιχθεί γύρω από το αδράχτι και θα πάρει ζωή και χρώμα ανάμεσα στα νήματα, στην Πορταριά Πηλίου, το Σάββατο 31 Μαΐου, 11:00-14:00 και την Κυριακή 1 Ιουνίου, 11:00-14:00.
Το διήμερο σεμινάριο παραδοσιακής υφαντικής, συμπεριλαμβάνει: Ιστορική αναδρομή της τέχνης της υφαντικής σε παγκόσμιο επίπεδο και κυριότερα αναφορές και πληροφορίες για την εξέλιξή της μέσα από την ελληνική παράδοση, με οπτικό υλικό και δείγματα υφαντικής.
Παρουσίαση του παραδοσιακού αργαλειού, της λειτουργίας και των εξαρτημάτων του. Προετοιμασία υλικών, νήματα, υφάσματα, στυμόνια. Κατασκευή υφαντού από κάθε έναν συμμετέχοντα.
Λόγω μικρού αριθμού συμμετοχών είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2428099418, 6974325528.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54