Eιδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

ΕΑΣ Ροδόπης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κλεισίματος; Ή εκκαθάρισης;

Για πρώτη φορά η ΕΑΣ Ροδόπης δεν θα παραλάβει σιτηρά, μια και πλησιάζουμε στο θέρος των σιτηρών…Η εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό, λόγω της συνεχιζόμενης επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, αλλά …και επειδή η ΕΑΣ  Ροδόπης πνέει τα λοίσθια καθώς οδηγείται σε Γενική Συνέλευση, με θέμα το οριστικό λουκέτο ή την εκκαθάριση…Αυτό θα πρέπει να αποφασισθεί μέχρι τις 15-20 Ιουλίου…
Κλείνει μία μία τις δραστηριότητες της η ΕΑΣ Ροδόπης, -ενώ τα μόνα που είναι σε δραστηριότητα είναι το κέντρο εφοδίων στα γραφεία της ΕΑΣ, όπως και το κατάστημα στις Σάππες- μη δυνάμενη να ανταποκριθεί στο τεράστιο χρέος της που αγγίζει τα 30-35 εκ ευρώ συν το ΙΚΑ και τους μισθούς των εργαζομένων, με επι πλέον δύο ευρώ να προστίθενται στο χρέος.

Από την άλλη η ακίνητη περιουσία της ΕΑΣ,(σ.σ. εκκοκκιστήρια, τυροκομείο, σιλό) αγγίζει τα 50 εκ ευρώ…
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για επινοικίαση(σ.σ. μια και με νόμο του 2010 απαγορεύεται η πώληση) των φιλέτων της ΕΑΣ, ενώ από τα χρήματα που θα προκύψουν θα καταβληθούν στους εργαζόμενους και στα χρέη της επιχείρησης», δήλωσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κωνσταντίνος Κούκος.

Στην ερώτηση εάν στην επόμενη γενική συνέλευση θα τεθεί το θέμα, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη και παράλληλα να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα, με νέους Αγρότες, αλλά και με τους παραδοσιακούς-κλασσικούς  υποστηρικτές της. Ένα νέο ξεκίνημα που θα θέσει ένα υγιές  νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων, που θα έχει τους υπαλλήλους που χρειάζεται, τη διαφάνεια που απαιτείται και κυρίως το ρόλο της προάσπισης των δικαίων συμφερόντων των αγροτών και της προστασίας τους από τους μεσάζοντες-εμπόρους…Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος των Ενώσεων… Αυτά θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη και απαραίτητη εμπιστοσύνη από τους Αγρότες, οι οποίοι θα στηρίζουν την οργάνωσή τους και στις καλές, αλλά και στις «άσχημες» μέρες…
«Ενώ η οργάνωση μπορούσε να λειτουργεί με 20 υπαλλήλους, συν κάποιους εποχιακούς η ΕΑΣ είχε 267 μόνιμους υπαλλήλους!!! Τώρα είναι 52 και μάλιστα κάποιοι από τις 16 Μαΐου έχουν ξεκινήσει επίσχεση…Τους είπα πολλές φορές να προχωρήσουμε σε μείωση μισθών για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συγκυρίες…Δεν το δέχθηκαν. Έτσι όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Τώρα για το κλείσιμο και για το πώς φτάσαμε εδώ…Φταίνε όλες οι Διοικήσεις!!! Φταίει και το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε χρυσή τομή με τους εργαζόμενους.
Πάντως επειδή ξεκινάει ένα νέο σχήμα, ακόμα και τώρα καλώ τους εργαζόμενους να βρουν μέλη, να συμμετάσχουν κι αυτοί και εγώ δεσμεύομαι ότι θα αποχωρήσω.», σημείωσε ο κ. Κούκος.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι μπορεί η ΕΑΣ να επινοικιάσει την ακίνητή της περιουσία, καθώς όποιος «ανακατευθεί» με αυτή, θα κληρονομήσει και τα χρέη της ΕΑΣ…

Σχόλιο Τέρενς Κουΐκ για ανασχηματισμό

Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση, με αφορμή τον ανασχηματισμό:
«Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Σημίτη που όρκισε η Νέα Δημοκρατία, είναι τα στρατιωτικά αεροπλάνα που κουβαλούσαν νύχτα δις ευρώ από την Γερμανία, τα οποία δεν είναι πουθενά καταχωρημένα, οι επιδοκιμασίες του Μαξίμου για τις ομαδικές απολύσεις και το υστερόγραφο Προβόπουλου, ο οποίος, φεύγοντας από την Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνει τις εντολές Σόιμπλε - Τόμσεν για νέα μέτρα».

Αργύρης Σπυρίδης innovation farm:
Έχεις ιδέα; Κατάθεσέ την!!!

Η δράση και η λειτουργικότητα  της  Φάρμας Καινοτομίας(innovation farm), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια αγγίζει εκείνη της «Θερμοκοιτίδας» Ιδεών εν δυνάμει επιχειρηματιών!
Όπως σημείωσε με τον εξαιρετικό του τρόπο ο ιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος της innovation farm,  Αργύρης Σπυρίδης, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη, αλλά και στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η επιχείρηση ήρθε να καλύψει αυτή τη μεγάλη  ανάγκη, της άμεσης ακτινογραφίας και πρόγνωσης  της πορείας αυτών των επιχειρηματικών  ιδεών!
Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι της innovation farm ενημερωθούν  για την καινοτομία της ιδέας και της ανάγκης που καλύπτει, αναλόγως την προχωρούν στο  ειδικό πρόγραμμα επιτάχυνσης, όπου μέσα από αυτό το εργαλείο της εταιρείας μειώνεται ο χρόνος ωρίμανσης της ιδέας μέσα από το οποίο «ακτινογραφείται» και σκιαγραφείται η πορεία της  ιδέας…
 Αν  η ιδέα κριθεί επιτυχής από το ειδικό επιταχυντή, η εταιρεία innovation farm διαθέτει μια γκάμα από επενδυτές υψηλού ρίσκου, ή Αγγέλους Επενδυτές(σ.σ. πέρα από τον πιστό μας φύλακα Άγγελο του Θεού), που  είναι άνθρωποι οι οποίοι  διαθέτουν χρήματα για εγχειρήματα υψηλού ρίσκου! Εφ’ όσον στην τελική παρουσίαση  της επιχειρηματικής ιδέας πεισθούν, την χρηματοδοτούν προκειμένου να  υλοποιηθεί. Το δε κέρδος τους προέρχεται από την υπεραξία που θα δημιουργηθεί, όταν θα κληθούν να κάνουν πώληση του μεριδίου τους!
«Η innovation farm έχει ξεκινήσει συνεργασίες με τα Επιμελητήρια της Θες/νικης και της Δράμας, όπου έχει κάνει δεκτές αιτήσεις από νέους ανθρώπους,(φοιτητές, απόφοιτους) αλλά και από φτασμένους επαγγελματίες για την κατάθεση των ιδεών τους. Μάλιστα ξεκινάει και μια νέα συνεργασία και με το Επιμελητήριο Έβρου και για δύο ακόμα εβδομάδες θα δέχεται αιτήσεις από νεοφυείς και υφιστάμενους επιχειρηματίες και θα συνδυασθεί και με εκδήλωση και στην πόλη της Αλεξ/πολης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ιστοσελίδα, η οποία είναι στα Αγγλικά www.innovationfarm.eu και στο τηλ. 694 031 424.
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις έχει κάποιο κόστος, το οποίο  όμως  καλύπτει το Επιμελητήριο» δήλωσε ο κ. Σπυρίδης.
Αυτό που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που δεν έχει κάποια ιδέα, αλλά θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποια ομάδα μιας τρέχουσας επιχειρηματικής ιδέας! Επι πλέον να τύχει  μιας εκτενούς καθοδήγησης από συμβουλές σε θέματα στρατηγικής, αγοράς κ.α.

Νέα συνάντηση ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θες/νικη

Την Τρίτη, 17 Ιουν 2014, στις 17.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, 2ος όροφος) οργανώνεται συνάντηση των μελών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως για ανταλλαγή εμπειριών.
Η πρώτη προσπάθεια ανταλλαγής εμπειριών ξεκίνησε από μέλη του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας, φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και οργανώθηκε από το ΑγρΟραμα στις 15/12/2013.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΚοινΣΕπ Πιερίων Μούσες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 12/1/2014 και η Τρίτη συνάντηση έγινε στον Λαγκαδά, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με φροντίδα της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ στις 9/3/2014, όπου έγινε και ανάλυση των δυνατοτήτων του νόμου 4019 και των Αναπτυξιακών Συμπράξεων.
Τα προβλήματα των ΚοινΣΕπ συνεχίζουν να ταλαιπωρούν όσους πρωτοπόρους ξεκίνησαν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, πιστεύοντας στον κυρίαρχο σκοπό τους, που είναι η αύξηση της απασχόλησης στην περιφέρειά τους. Άλλωστε είναι καταγεγραμμένα από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) το πολύ δυνατό παράδειγμα της Φιλανδίας, η οποία όταν το 1991 έφθασε σε ανεργία ρεκόρ 22%, την αντιμετώπισε δημιουργώντας μέσα σε ένα χρόνο 1600 εργασιακούς συνεταιρισμούς. Παρεμφερής ήταν και η λύση της Γερμανίας, η οποία αντιμετώπισε την πολύ μεγάλη ανεργία της Ανατολικής Γερμανίας, αμέσως μετά την επανένωση, με την δημιουργία 440 περίπου εργασιακών συνεταιρισμών.
Η συστηματική μη εμφάνιση του αντικειμένου της Κοινωνικής Οικονομίας στα Εκπαιδευτικά Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα έχει καταστήσει την Ελληνική Κοινωνία «ανάπηρη» όσον αφορά την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων της κοινωνίας για αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η χρηματοοικονομική του 2008 και η πολιτική σήμερα. (πηγή Αγρονέα Δημήτρη Μιχαηλίδη)

Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας

Ξεκινά ο 3ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που διοργανώνεται από τον ΣΕΒ και τη Eurobank, με σύνθημα «οι καινοτόμες ιδέες φωτίζουν το μέλλον της Ελλάδας» και δέχεται προτάσεις μέχρι 30/9/2014 στους τομείς 1.Εφαρμοσμένη Έρευνα και 2.Καινοτομία. www.kainotomeis.gr
«Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό εργασιακό κόστος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην Ελλάδα έχουμε και σημαντική ερευνητική δραστηριότητα σε πολλαπλά πεδία και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την έρευνα, επενδύουν σε αυτήν και αξιοποιούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν», είχε τονίσει πρόσφατα ο  πρόεδρος ΣΕΒ, κ. Φέσσας
(πηγή Αγρονέα Δ. Μιχαηλίδης)
ΕΣΣΥ για Αγροτικά Προϊόντα από ΥΠΑΑΤ
Την δημιουργία εθνικών σημείων συντονισμού (ΕΣΣΥ) για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, που αποτελούν και τους πρωταθλητές των εξαγωγών, προανήγγειλε ο ΥπΑΑΤ. Πρόκειται για τα προϊόντα υδατοκαλλιεργειών, το λάδι, τα φρούτα-λαχανικά, την κτηνοτροφία, τα αρωματικά φυτά κ.ά. Συνολικά θα δημιουργηθούν δέκα εθνικά σημεία συντονισμού για τα αντίστοιχα προϊόντα που απαρτίζουν την δεκάδα των πρωταθλητών των εξαγωγών μας, στις έδρες των περιοχών που παρουσιάζεται η μεγαλύτερη παραγωγή τους. Θα συνεπικουρούνται από task force με μέλη από την έρευνα και την καινοτομία στην καλλιέργεια, έως την μεταποίηση, την εμπορία και τις διεθνείς εξελίξεις.
Ελληνικό σήμα στο γάλα από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Από τις 5 Ιουνίου (ΦΕΚ B/1432-4.6.2014) με Κοινή Υπουργική απόφαση, τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός βάσει του οποίου θα απονέμεται το ελληνικό σήμα στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φορέας απονομής του εν λόγω σήματος ορίζεται ο ΕΛΓΟ− ΔΗΜΗΤΡΑ. Για την απονομή του ελληνικού Σήματος πρέπει να τηρούνται τα εξής
i) το γάλα να προέρχεται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.
ii) οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας & συσκευασίας να εδρεύουν στην Ελλάδα.
iii) τα συστατικά να είναι ελληνικής προέλευσης.
iν) το ρύζι στο «ρυζόγαλο», να είναι ελληνικής προέλευσης.
ν) Το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος στα «επιδόρπια» να είναι ελληνικής προέλευσης.
νi) το μέλι στα «επιδόρπια με βάση το γάλα», να είναι ελληνικής προέλευσης.
vii) να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας.
Εθελοντική αιμοδοσία στον Ίασμο
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο σύλλογος αιμοδοτών Ιάσμου και περιφέρειας «Η ελπίδα», στο πλαίσιο της ημέρας του εθελοντή αιμοδότη που είναι αύριο Σάββατο.
Η αιμοδοσία θα διενεργηθεί στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου την ερχόμενη Κυριακή από τις 8:30 το πρωΐ έως τη 1 το μεσημέρι

Η Λ. Μαντά στην Κομοτηνή την ερχόμενη Δευτέρα

«Τα πέντε κλειδιά» Το νέο, ολοκαίνουριο βιβλίο της Λένας Μαντά, θα παρουσιαστεί στην Λέσχη Κομοτηναίων(2ος όροφος) την ερχόμενη  Δευτέρα 16 Ιουνίου, στις 20.30 το απόγευμα  με την διοργανωτική σφραγίδα των Βιβλιοχαρτοπωλείων Βαφειάδης και των Εκδόσεων Ψυχογιός.
Η κ. Μαντά θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες συγγραφείς των τελευταίων χρόνων με τα βιβλία της να έχουν έχουν πουλήσει περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα!
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λένα Μαντά θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Αστυνομικό Δελτίο:
Τροχαίο με θανάσιμο τραυματισμό στη Ροδόπη

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου , στο 7ο χλμ του Εθνικού άξονα Κομοτηνής -  Μεθοριακού σταθμού Μακάζα, δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 28χρονος αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας, εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Ο 28χρονος μεταφέρθηκε στο γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54