Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ, «μαύρο» στη Δημοκρατία

Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις που οργανώνουν από την περασμένη Τετάρτη οι απολυμένοι της ΕΡΑ Καλαμάτας, για τον ένα χρόνο από την πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013.

Σήμερα στις 8:30 το βράδυ θα γίνει συζήτηση για την ΕΡΑ Καλαμάτας και την προσφορά της, από την ίδρυσή της δυο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό το Σεπτέμβριο του 1986, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των τοπικών αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων φορέων.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα του Παναγιώτη Σταθέα.

Αύριο στις 8:30 το βράδυ θα ξεκινήσει συζήτηση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, τις αντισυνταγματικές εκτροπές, τη Δημοκρατία κ.λπ. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο πρόεδρος του Τμήματος Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σμυρλάκης από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και οι δημοσιογράφοι Νίκος Τσιμπίδας και Αλεξάνδρα Χριστακάκη από την ΕRT OPEN.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο που βρίσκεται η ΕΡΑ Καλαμάτας στο Ανατολικό Κέντρο και θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΑ Καλαμάτας και διαδικτυακά από την ΕRT OPEN.

Στο χώρο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από τους αγώνες των εργαζομένων στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε από το κλείσιμο της ΕΡΤ.



Το ΚΚΕ στο πλευρό των απολυμένων της ΕΡΤ

Τη συμπαράσταση της στους απολυμένους της ΕΡΤ, εκφράζει η τομεακή οργάνωση Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει:



«Πέρασε ένας χρόνος που το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου (η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), έκλεισε την ΕΡΤ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, στον αγώνα όλων των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων της, είχε σαν στόχο τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ και την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ήταν ένα ηχηρό δείγμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται και τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ιδιωτικοποιεί ή κλείνει δημόσιες επιχειρήσεις, απολύει εργαζόμενους, καταργεί ασφαλιστικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα και συνοδεύεται με αυταρχισμό και καταστολή.

Η κρατική ΕΡΤ στο παρελθόν, παρά τις προσπάθειες των ίδιων των εργαζομένων της, ήταν η φωνή της κυρίαρχης ιδεολογίας, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Γι’ αυτό το λόγο δεν αρκεί η επιστροφή στο παρελθόν. Δεν είναι προς όφελος του λαού η ύπαρξη μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης, όπως κι αν ονομάζεται, που θα υπηρετεί το σημερινό βάρβαρο και αντιλαϊκό δρόμο.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πρέπει να συναντηθούν στον αγώνα με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους ανέργους, με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, με τους φτωχούς αγρότες σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλουν, ενάντια σε όλους όσοι υποκλίνονται στο σημερινό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ θα δώσει και το επόμενο διάστημα όλες του τις δυνάμεις για να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όπως και όλοι οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σ’ όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, στους σχολικούς φύλακες, στους εκπαιδευτικούς και σ’ όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Παλεύουμε για μια κρατική ραδιοτηλεόραση που θα υπηρετεί το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας μας για ολόπλευρη ενημέρωση, για ψυχαγωγία, πολιτισμό, εκπαίδευση και ταυτόχρονα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την εξουσία, προς όφελος του λαού».



ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ

Τη συμπαράσταση της στους αγωνιζόμενους απολυμένους της ΕΡΤ, εκφράζει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Γνωρίζαμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπό κατάρρευση, οι δομές, οι εργαζόμενοι και οι υποδομές του με τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Μάθαμε όμως ότι η ΕΡΤ δεν ήταν ένα δημοσιονομικό βαρύδι όπως υποκριτικά έλεγαν, αλλά ένας  επικοινωνιακός βρόγχος για την κυβέρνηση που έπρεπε να τον λύσει για να είναι πιο αποτελεσματική στην εκφορά της μνημονιακής προπαγάνδας και του κυβερνητικού λόγου.


Γνωρίζαμε ότι οι νεοφιλελεύθεροι φωστήρες, οι ακροδεξιοί αξιωματούχοι της και τα "αριστερά" συμπληρώματα της κυβέρνησης Σαμαρά δέν υπολογίζουν ούτε δικαιώματα, ούτε δημοκρατικές ευαισθησίες, ούτε εργασιακά δικαιώματα. 
Μάθαμε όμως ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να συμπεριφερθεί ως  πραξικοπηματίας της υποσαχάριας Αφρικής μπροστά  στην εξυπηρέτηση του συμβολαίου που εκπληρώνει απέναντι στους "δανειστές" , την Ε.Ε και το ΔΝΤ.


Γνωρίζαμε ότι η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης αρχίζει και τελειώνει στο βαθμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών, αγνοεί τις οφειλές των καπιταλιστών και μειώνει τους φόρους των εφοπλιστών.

Μάθαμε όμως ότι η κυβέρνηση με μία απόφαση μνημείο κανιβαλισμού μπορεί να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένων και να στείλει στην ανεργία άλλο ένα τμήμα της κοινωνίας που θα συμπληρώσει το στρατό του φτηνού και ευέλικτου προσωπικού που έχει ανάγκη η "ανάπτυξή" τους.
Γνωρίζαμε ότι η ναζιστική συμμορία της Χ.Α είναι ο χειρότερος εχθρός των κοινωνικών αγώνων και των εργατικών διεκδικήσεων.
Μάθαμε όμως και σε αυτό το ζήτημα τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και γύρισαν την πλάτη στους χιλιάδες των εργαζομένων που έμεναν χωρίς δουλειά, συμπαρατασσόμενοι με τη συστημική προπαγάνδα.


Το πιο πολύτιμο μάθημα όμως  ήταν ότι ο αγώνας, η αλληλεγγύη η κοινωνική στήριξη και δικτύωση μπορεί να ακυρώσει την προπαγάνδα της κυβέρνησης που ήθελε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ προνομιούχους και έτσι να γνωρίσουμε ένα πρωτοφανές και πολύμηνο κύμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων, που κράτησε ανοιχτή την ΕΡΤ και ανέβαλε για πολλούς μήνες την κατάληψή της από τα τάγματα εφόδου της κυβέρνησης.

Μάθαμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν χωρίς αφεντικά κρατικά ή ιδιωτικά.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν υπέκυψε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των κυβερνητικών μηχανισμών και της οικονομικής πίεσης, δοκίμασε και εξακολουθεί να δοκιμάζει ένα πρωτοφανές πείραμα που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη δύναμη, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην υπηρεσία της τάξης τους και  των αναγκών της και  όχι στην υπηρεσία των κρατικών, κομματικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων».




Συζήτηση για τα χημικά της Συρίας

από την Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμάτας

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την καταστροφή και διάθεση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, οργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμάτας. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Οι οργανωτές καλούν τους πολίτες, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις περιβαλλοντικές και αυτοδιοικητικές κινήσεις να συμμετέχουν.



Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για τα χημικά της Συρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, καλεί τους πολίτες το ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή στις 8:30 το βράδυ στο χώρο που βρίσκεται το Μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας.



Συγκέντρωση για τα χημικά του πολέμου της Συρίας

Έντονη ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων του πολέμου της Συρίας στη Μεσόγειο Θάλασσα, εκφράζει η δημοτική κίνηση Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες». Σε ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ενημερωτική συγκέντρωση που οργανώνει και θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στην προκυμαία του λιμανιού της Καλαμάτας.



Το Εργατικό Κέντρο για τα χημικά της Συρίας

Να αποτρέψουν την απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα, ζητεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εξωτερικών και Άμυνας το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Σε ανακοίνωσή του Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι η απόθεση των χημικών στη θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραία για τη Μεσόγειο, που είναι μια κλειστή και εξαιρετικά επιβαρυμένη θάλασσα, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την αλιεία, τον τουρισμό. «Είναι απορίας άξιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, γιατί χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Αλβανία, οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων και κάποιες από αυτές παρήγαγαν και πούλησαν στη Συρία τα επικίνδυνα τοξικά, έχουν αρνηθεί την καταστροφή τους εντός των συνόρων τους, επικαλούμενες έλλειψη υποδομών».



Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και στη Μεσσηνία

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουν σημειωθεί σε ζώα και στη Μεσσηνία. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Περιφέρειας, με την οποία δίδονται οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν. Μέσω της Περιφέρειας, όπως έγινε γνωστό, θα διατεθούν 5 εκ. ευρώ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

- Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ζωονόσος ιογενούς προέλευσης που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Είναι κατ΄ εξοχήν νόσος του προβάτου που μπορεί να προσβάλει βοοειδή και αίγες.

- Ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε από τα νοσούντα ζώα ούτε από τα προϊόντα των ζώων.

-Τα ζώα που επιζούν από τη νόσο αποκτούν φυσική ανοσία εφ΄ όρου ζωής. Στα προσβληθέντα κοπάδια μπορεί να παρατηρηθούν αποβολές και στειρότητα των αρσενικών.

-Τα μέχρι τώρα κρούσματα φαίνεται ότι ανήκουν σε ορότυπο με χαμηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα (ελαφρά μορφή).

-Μέτρα πρόληψης και περιορισμού της νόσου συνίστανται τα εξής:

Ψεκασμός στάβλων κάθε 7 μέρες με κατάλληλα συνθετικά εντομοαπωθητικά.

Ψεκασμός αυτοκινήτων πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων με εντομοαπωθητικά.

Για κάθε κρούσμα πρέπει να ενημερώνεται υποχρεωτικά το τμήμα Κτηνιατρικής και τα αγροτικά κτηνιατρεία στα τηλέφωνα 27210 95836 / 27210 95877 / 27230 22122 / 27240 22254



Γιορτή για τους μαθητές από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών

Γιορτή για τους μαθητές, με την ευκαιρία λήξης του σχολικού έτους, οργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η εκδήλωση θα αρχίσει αύριο στις 6 το απόγευμα στο Πάρκο του Λιμενικού Καλαμάτας και περιλαμβάνει θεατροπαιχνίδια, κατασκευές, εργαστήρια, τραγούδια, χορό και πολλές εκπλήξεις.



Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός

Γενικά αίθριο καιρό, με πιθανές τοπικές νεφώσεις, προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοιθα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 μέχρι 31βαθμούς Κελσίου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54