Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

KOMOTHNH - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2 Ιουλίου 2014

Μικρή ΔΕΗ, Μεγάλος Ιδιώτης… χαμένο το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ελληνικός Λαός;

Σήμερα το βράδυ στις 23:00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαππών Ηλίας Ιωαννάκης και ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης, θα βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους, καθώς από σήμερα το βράδυ  ξεκινούν  οι 48ωρες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με  κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Σε μια προσπάθεια να δείξουν την αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση, που  έχει θέσει ως στόχο αυτό το καλοκαίρι να ιδιωτικο-ξεπουλήσει τη ΔΕΗ κόβοντάς την σε κομμάτια και πουλώντας τα στους ιδιώτες.
Συγκεκριμένα μονάδες και εργοστάσια  της ΔΕΗ, στους  νομούς Ροδόπης(με την μονάδα ΑΗΣ,(σ.σ.  Ατμοηλεκτρικής ενέργειας Κομοτηνής(ΑΗΣ), ο οποίος παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 450 Μεγαβάτ, με φυσικό αέριο), Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Άρτας, συν την εμπορία, θα αποτελέσουν τη «μικρή ΔΕΗ», για  την οποία φλερτάρουν και σιγοκαίγονται εδώ και χρόνια ιδιώτες…
Στη μικρή ΔΕΗ και στον ιδιώτη που θα την αγοράσει,  θα προστεθούν και 2 εκ καταναλωτές, οι οποίοι υποχρεωτικά θα είναι στον συγκεκριμένο ιδιώτη για 4-6 μήνες.
Τρίβουν παράλληλα τα χέρια τους, καθώς χρόνια μιλούσαν κάποιοι για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο κομμάτι της Ενέργειας, αλλά δεν τολμούσαν να την ανταγωνισθούν σε δυναμικό και εγκαταστάσεις. Τώρα λοιπόν που βλέπουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση και να παίρνουν έτοιμες μονάδες, μια και  τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από το 1999 έως το 2010, κατάφεραν να βάλλουν φρένο στην ανάπτυξη νέων μονάδων της ΔΕΗ, πριμοδοτώντας και αδειοδοτώντας τους ιδιώτες για νέες μονάδες(σ.σ. με Φυσικό Αέριο, οι οποίες θα διασυνδέονταν με τις Ανεμογεννήτριες…), οι οποίες ποτέ δεν έγιναν, μια και περίμεναν τη στιγμή του ξεπουλήματος που ζούμε τώρα... Τώρα οι κυβερνώντες εξυπηρετώντας τους χρηματιστές τους τόσα χρόνια, ξεπουλούν τη ΔΕΗ με ένα δις ενώ η αξία είναι πολλά δις  περισσότερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των εργαζομένων της ΔΕΗ Κομοτηνής και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Βασίλη Ταμπατζά.
«Ας το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες: Δεν πρόκειται να έχουν φθηνό ρεύμα με τον ιδιώτη, ούτε την ποιότητα των υπηρεσιών. Τον ιδιώτη τον ενδιαφέρει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του και αυτό δεν θα τον εμποδίσει και να περικόψει υπηρεσίες, να υποβαθμίσει την ποιότητά τους και φυσικά να αυξήσει την τιμή του ρεύματος. Ξεπουλάνε την ΕΛΛΑΔΑ, ξεπουλάνε κάθε τι δημόσιο αγαθό στους τόσα χρόνια χρηματιστές τους οι πολιτικοί μας και μάλιστα ούτε καν μισοτιμής. Η τιμές πώλησης όλων αυτών των κομματιών που τα έχει πληρώσει ο Ελληνικός Λαός, τα ξεπουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές.
Για δε αυτά τα παπαγαλάκια που επαναλαμβάνουν για τις διακοπές ρεύματος, ότι δεν σκεφτόμαστε τους πολίτες και καλοκαιριάτικα τους κόβουμε το ρεύμα, τους ανταμπαντάμε πως οι  ίδιοι οι πολιτικοί με τις αποφάσεις τους έκοψαν το ρεύμα από χιλιάδες νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να έχουμε και νεκρούς από μαγγάλια. Τότε αυτοί τα παπαγαλάκια-δημοσιογράφοι που ήταν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε   ο κ. Ταμπατζάς, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής.
Επι πλέον πρόσθεσε πως η μονάδα ΑΗΣ της  ΔΕΗ στην Κομοτηνή, παρείχε και κοινωνικό έργο ρεύμα στον οικισμό της Γρατινής, νερό στον οικισμό των Αμαράντων, όπως επίσης και στο Δήμο Κομοτηνής 2,5 εκ τόνοι πόσιμου νερού. «Τι θα γίνει άραγε με αυτές τις παροχές, θα τις συνεχίσει ο ιδιώτης; Επίσης τι θα γίνει με το νυχτερινό ρεύμα και το κοινωνικό τιμολόγιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Ταμπατζάς.
Πάντως παραδέχθηκε πως εδώ τοπικά  δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να συντονισθούν με όλες τις επαγγελματικές ομάδες πολιτών που έχουν πληγεί από την μνημονιακή πολιτική, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλατύ και αρραγές μέτωπο πολιτών που αντιδρούν στην ισοπέδωση της ζωής και στο ξεπούλημα της Ελλάδας, το οποίο γίνεται με την ενεργό και αζημίωτη συμμετοχή του μιντιακού συστήματος των Αθηνών.

Η συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΗ στο Ηρώο Κομοτηνής το περασμένο Σάββατο

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του ατμοηλεκτρικού σταθμού Κομοτηνής ΑΗΣ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το περασμένο Σάββατο στην Κομοτηνή.
Περισσότεροι από ογδόντα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Ηρώο της πόλης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων Πτολεμαϊδας «Σπάρτακος» αλλά και πολλοί τοπικοί φορείς. Συγκεκριμένα στο πλευρό των εργαζομένων του ΑΗΣ, οι οποίοι διένειμαν και ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες, βρέθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με επικεφαλής τον βουλευτή Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Κώστας Βουζουκίδης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κομοτηνής και της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ, Νίκος Φακιρίδης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Ροδόπης  Παναγιώτης Αμανατίδης, ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κυμπαριδης, αλλά και ο  Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος και βρέθηκε στην Κομοτηνη στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μαζί με τον δικηγόρο και επίσης απόφοιτο του ΔΠΘ Ηρακλή Χατζηνέστωρος αλλά και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θεόφιλο Ξανθόπουλο.
 «Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ξεκινώντας με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας» τόνισε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ υπογραμμίζοντας πως η ενέργεια θα πρέπει να παραμείνει σε δημόσια διαχείριση. « Είναι θλιβερό τα ιδιωτικά συμφέροντα να αλωνίζουν στον τομέα της ενέργειας, να χαρίζονται κυριολεκτικά εκατομμύρια, την ώρα που ο ελληνικός λαός αναστενάζει και ο μέσος Έλληνα είναι στο όριο της φτώχειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος και τόνισε πως «ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι αγώνες δεν πρέπει να σταματήσουν και δεν είναι ο αγώνας μόνο των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας», ενώ πρότεινε την διενέργεια δημοψηφίσματος έτσι ώστε «ο ελληνικός λαός να δείξει την αντιπαράθεσή του στις εφαρμογές της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης».


 ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

«Ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Το κράτος της Αθήνας συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον της Θράκης. Μετά την διάλυση της Αστυνομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σειρά στον πόλεμο πήρε Αθηναίος Υπουργός ο οποίος αποδεκατίζει το ΑΜ-Θ Λιμενικό, την ώρα που στην εκλογική του περιφέρεια, στην Γλυφάδα Αττικής, αναβαθμίζει τις εκεί λιμενικές υπηρεσίες. Ως πότε, άραγε, πολίτες, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Βουλευτές, Φορείς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, θα ανέχονται αυτή την εμπόλεμη κατάσταση;

Ζητώ και τον ξεσηκωμό των ΜΜΕ με ρεπορτάζ, καμπάνιες τους, άρθρα, ηχηρούς πρωτοσέλιδους τίτλους, για να σταλεί το μήνυμα στο Σύνταγμα (Βουλή) και Μαξίμου (Πρωθυπουργός - κυβέρνηση) ότι η Θράκη δεν έχει ξεχωριστά σύνορα, αλλά ανήκει στην Ελλάδα».

Αυτή την δήλωση έκανε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τον Συνδυασμό εθνικού σκοπού «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ», του οποίου και ηγείται.

Η δήλωση έγινε με την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, στην οποία ο Τέρενς Κουίκ καταγγέλλει το ξήλωμα Λιμενικών Σταθμών στη Θράκη και τη Θάσο, υποβάθμιση του Υπολιμεναρχείου του εμπορικού λιμένος Πόρτο Λάγος και συρρίκνωση των λιμενικών υπηρεσιών στη Σαμοθράκη.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη κυβερνητική, μνημονιακή «επέλαση» γίνεται και στις ΑΜ-Θ Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Στην ίδια Ερώτηση ο Τέρενς Κουΐκ παραθέτει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Λ.Σ. που όχι μόνο διαμαρτύρονται για την «καλλικράτειο» λογική του Υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά επιπλέον αντεπιτίθενται δίνοντας στη δημοσιότητα τις τραγικές ελλείψεις των Υπηρεσιών του Σώματος, μπροστά σε υπαρκτές ανάγκες που περιγράφουν με συγκλονιστικά επιχειρήματα.

Λουκέτο στην ΕΑΣ στις 30 Αυγούστου

Κ. Κούκος: Κανείς πολιτικός και αυτοδιοικητικός δεν ενδιαφέρθηκε… για την ΕΑΣ και το μέλλον της»

Τελικά Λουκέτο και στην ΕΑΣ Ροδόπης!...
Είχαμε γράψει και προειδοποιήσει από την ΕΡΑ Κομοτηνής, για ενδεχόμενο λουκέτου στην ΕΑΣ, για εκείνη την περίπτωση που δεν θα βρεθεί μια λύση με προοπτική και νέο αίμα για την οργάνωση, κυρίως από νέους ανθρώπους και τους εργαζόμενους τις…
Ήδη τρέχει διαδικασία προσφορών προς ιδιώτες για την  επινοικίαση  της ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ Ροδόπης,(σ.σ.  εκκοκκιστήριο, σιλό, τυροκομείο κ.α. που αγγίζει τα 50 εκ ευρώ)
Όσοι θα επινοικιάσουν περιουσία της ΕΑΣ, θα πληρώνουν το ενοίκιο στο διάδοχο σχήμα ή τον εκκαθαριστή, ο οποίος και θα αναλάβει να κάνει την εκκαθάριση, ωστόσο, δεν θα έχουν υποχρεώσεις πληρωμής  επί των χρεών της ΕΑΣ(σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι τα χρέη ξεπερνούν τα 35 εκ ευρώ)
Στα τέλη του Ιούλη θα συγκληθεί η γενική συνέλευση της ΕΑΣ, όπου θα επικυρώσει τις προσφορές για την επινοικίαση των φιλέτων της ΕΑΣ και θα οδηγήσει την επιχείρηση σε εκκαθάριση.
«Έχουν ευθύνες οι Διοικήσεις της ΕΑΣ, όταν αγόραζαν μετοχές σε χρεωκοπημένες δομές(ΣΕΒΑΘ, ΣΕΚΕ) και διόριζαν υπαλλήλους για εξαγορά ψήφων…φθάνοντας τον αριθμό 360 υπαλλήλων και μάλιστα καλά αμειβόμενων…Αναλαμβάνω και εγώ την ευθύνη που μου αναλογεί…Καλώ ωστόσο ξανά τους εργαζόμενους που κι αυτοί από την πλευρά τους πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανή την Ένωση, αλλά … εδώ και μέρες έχω χάσει την επαφή μαζί τους…Ας πάμε σε ένα μεταβατικό σχήμα και μετά ας αναλάβουν αυτοί με νέους ανθρώπους και τους νέους αγρότες της περιοχής», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Κων/νος Κούκος μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει την πικρία του από τη μη ανταπόκριση των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών…
«Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο να μου μια κουβέντα και μια πρόταση… Μόνο ο Δ/νων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, εξεδήλωσε ενδιαφέρον…Λυπάμαι… Κανονικά δεν θα έπρεπε να συγκληθεί μια σύσκεψη φορέων, πολιτικών και αυτοδιοικητικών και φυσικά αγροτών, όπου να τεθεί επί τάπητος το μέλλον της ΕΑΣ…», σημείωσε ο κ. Κούκος.
Η καλή είδηση έχει να κάνει με το Τυροκομείο της ΕΑΣ, το οποίο ενδιαφέρθηκαν να επινοικιάσουν τοπικοί Αγελαδοτρόφοι και γιατί όχι να ξεκινήσουν μονάδα παραγωγής ντόπιου γάλακτος και τυριού!!!

Δελτίο Τύπου της Οικολογίας – Αλληλεγγύης για το LNGστην Καβάλα: Όχι στην εγκατάσταση, όχι στο φυσ. αέριο

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αναφέρει:
Η χρήση του φυσικού αερίου συνοδεύεται από τα ίδια προβλήματα με την άντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Ειδικά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να τονιστεί ότι το φυσικό αέριο ενώ θεωρείται καθαρό καύσιμο δεν είναι αφού η συνεισφορά του στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 17%.Πρέπει όμως να τονιστεί πως το φυσικό αέριο συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και όταν λόγω ατυχημάτων διαρρέει από τους αγωγούς μεταφοράς επειδή αποτελείται κύρια από μεθάνιο, αέριο που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα σε εικοσαπλάσιο βαθμό από το διοξείδιο του άνθρακα
Ως χώρα αλλά και ως Ευρώπη έχουμε δεσμευθεί μέχρι το 2020:
1) Να μειώσουμε τις εκπομπές αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%,
2) Να αυξήσουμε την ποσοστιαία χρήση των ΑΠΕ κατά 20% (Αυτό υπολογίζεται ότι θα δώσει 417.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη) και επιπλέον
3) Να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% (Αυτό υπολογίζεται να δώσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη)
50 Δήμαρχοι από όλοι την Ευρώπη έχουν υπογράψει δέσμευση να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να πιάσουν αυτούς τους στόχους. Ο Δήμαρχος της Καβάλας είναι ένας από αυτούς τους 50 Δημάρχους
Όσον αφορά αυτή καθαυτή την λειτουργία εγκαταστάσεων αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αεριού αλλά και των σχετικών αποθηκών, τα προβλήματα είναι ποικίλα.Για να έχουμε μια εικόνα όσον αφορά στα μεγέθη κατ αρχή θα πρέπει να πούμε ότι τα υπερτανκερ με τα οποία θα γίνεται η μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αεριού έχουν διαστάσεις περίπου 350 μέτρα μήκος και ύψος 37μετρα.Καταλαβαίνουμε άμεσα από τα μεγέθη ότι οι περιορισμοί στην ναυσιπλοΐα και την αλιεία θα είναι σημαντικότατοι για έναν τόσο μικρό κόλπο όπως αυτός της Καβάλας. Τα ιδία ισχύουν φυσικά και για χερσαίες εγκαταστάσεις αλλά και για πλωτές εγκαταστάσεις.
Δεν συζητούμε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ποιος θα ήθελε να κάνει τις διακοπές του με θεα ένα υπερτανκερ και με ότι αυτό συνοδεύει.
Οι επιπτώσεις στην αλιεία θα είναι τεράστιες και έχουν ήδη αναλυθεί και από ειδικούς επιστήμονες. Περιορισμός των περιοχών αλιείας για λόγους ασφαλείας, υποβάθμιση του θαλλασιου περιβάλλοντος λόγω της ρύπανσης από τα διερχόμενα υπερτανκερ και τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, μείωση των αλιευμάτων λόγω χλωρίωσης του νερού που θα χρησιμοποιείται για την λειτουργία της αεριοποίησης και αύξηση της θερμοκρασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον λόγω του θερμού απορριπτομενου νερού που θα χρησιμοποιείται πάλι για την λειτουργία της αεριοποίησης.
Επιπλέον οι κίνδυνοι από τυχόν ατυχήματα είναι υπαρκτοί. Περίπου 1700ατυχηματα έχουν γίνει από το 1949 με πολλούς νεκρούς, ανάπηρους και υλικές ζημιές σε παρακείμενες περιοχές. Μόλις τον Απρίλιο που 2014 έγινε μια μεγάλη έκρηξη σε περιοχή έξω από την Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα να πεταχτούν μεταλλικά κομμάτια βάρους μέχρι και 120κιλων σε μια ακτίνα 500 μέτρων. Εκκενώθηκε η γύρω περιοχή σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων και ο κόσμος επέστρεψε στα σπίτια του μετά από 4 ημέρες.
Και για να μην λένε ότι εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ είμαστε όλο αρνήσεις, σαν ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πιστεύουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στα ενεργειακά θέματα, καθώς έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό, εκτεταμένα κοιτάσματα γεωθερμίας και η ηλιοφάνειας της είναι τέτοια που της επιτρέπει να είναι αφ ενός μεν αυτάρκης σε ενέργεια αλλά και να εξάγει.
Αν στην παραπάνω παραγόμενη ποσότητα ενέργειας προστεθεί η δυνατότητα που υπάρχει να παράγουμε βιοαεριο (που θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας) από γεωργοκτηνοτροφικα απόβλητα αλλά και το 50% των απορριμμάτων μας που είναι οργανικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να γίνουμε αυταρκεις σε ενέργεια χωρίς να χρειαζόμαστε ξένους σωτηρες.Επιπλέον η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων σε συνδυασμό με μέτρα για εξοικονόμηση ενεργείας, θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, ενώ η εγκατάσταση σταθμών φυσικού αεριού θα μειώσει την απασχόληση σε τουρισμό, αλιεία και εμπόριο.
Τελευταία παρουσιαστήκαν και ορισμένοι όψιμοι σωτηρες οι οποίοι μας προτείνουν να μας δώσουν φτηνό καθαρό φυσικό αέριο για να κάμψουν τις αντιδράσεις μας.
Το φυσικό αέριο δεν είναι ούτε φτηνό ούτε καθαρό.Για όλους τους παραπάνω λόγους λέμε:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(κυρίως σε ατομικό επίπεδο )
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(εκτός από προστατευμένες περιοχές)
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ( Κομποστοποιηση )
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.

Η τελευταία συνάντηση της Ομάδας Παραγωγών ΑΦΦ Ροδόπης-Έβρου

Η τελευταία συνάντηση πριν κλείσουν οι εγγραφές για την Ομάδα Παραγωών Αρωματικών Φυτών Ρόδόπης-Έβρου, θα γίνει την Κυριακή 6 Ιουλίου στις 11 το πρωΐ στο Νομαρχείο δίπλα στο Φάρο της Αλεξ/πολης.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα συμμετέχουν όχι εγγράφησαν στην τελευταία συνάντηση, ενώ θα μπορούν να γίνουν και νέες εγγραφές τώρα και όχι μετά.
Θα διαβασθεί το καταστατικό στην τελική του μορφή, από την προσωρινή επιτροπή, παρουσία δικηγόρου, προκειμένου να είναι έτοιμο για κατάθεση του στο Ειρηνοδικείο για έγκριση.

 Ο Δήμος Ξάνθης ασκεί έφεση για τους σχολικούς φύλακες

Την απόφαση που δικαίωσε του σχολικούς φύλακες της Ξάνθης και διατάσει την επιστροφή τους στην εργασία πρόκειται να προσβάλλει ο Δήμος Ξάνθης. Όπως αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, λόγω του γεγονότος ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, που τους δικαίωσε, περιέχει και μισθολογικά ζητήματα και για το λόγο αυτό ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Εργάστηκε  στο Δήμο, δεν πληρώθηκε  ποτέ αλλά κέρδισε την αγωγή και ζητά 22.000 ευρώ

Μια ασυνήθιστη υπόθεση κλήθηκε να εξετάσει η δικαιοσύνη δικαιώνοντας πολίτη που εργάστηκε στο Δήμο Ξάνθης αλλά δεν πληρώθηκε. Το μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε τον εργαζόμενο που είχε απασχοληθεί το γραφείο εσόδων του Δήμου  και δεν πληρώθηκε για διάστημα που αφορά στο 2009. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Δήμου, πρόκειται για εργαζόμενο που απασχολήθηκε με σύμβαση έργου για κάποιο διάστημα μαζί με άλλους αλλά στη συνέχεια δεν κατέστη δυνατόν να πληρωθούν με αυτή τη διαδικασία. Ο Δήμος κατηγορείται για «αδικαιολόγητο πλουτισμό» ενώ το Δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση 22.000 ευρώ, από τα οποία τα 10.000 άμεσα εκτελεστέα.Η υπόθεση απασχολεί το Δήμο, ο οποίος αποφάσισε να προσβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου, αφού αφορά σε οικονομικά θέματα

Σεμινάριο για τη Μελισσοκομίας στο κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής

Τριήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί στις  14, 15 και 16 Ιουλίου  από τις 09:00 το πρωί έως τις 02:00 μετά το μεσημέρι, στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κομοτηνής.
 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επικοινωνήσουν με το Κέντρο στα τηλ. 2531022121, 6974779420, για τον καθορισμό των απαραίτητων λεπτομερειών για την εγγραφή τους και για περισσότερες πληροφορίες.


Πρόστιμα σε 12 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρόστιμα 40 εκ € επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 12 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Η Επιτροπή έκρινε «ένοχες» τις εταιρείες για πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς και τις κατηγορεί ότι για 14 χρόνια (1996-2010) καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης και κατένειμαν την πελατεία, με στόχο τον καταμερισμό της αγοράς.
Η απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού έρχεται ύστερα από τρία χρόνια έρευνας και ακροαματικής διαδικασίας. Ολόκληρη η απόφαση έχει ως εξής:
«Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της έκρινε ότι δεκατρείς (13) συνολικά πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ), παραβίασαν το άρθρο 1 του Ν. 703/1977 περί απαγορευμένων συμπράξεων και 101 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), με την υιοθέτηση παράνομων πρακτικών οριζόντιου καθορισμού τιμών και κατανομής της πελατείας, με σκοπό το συντονισμό της τιμολογιακής τους πολιτικής και τον καταμερισμό της αγοράς.
Ειδικότερα, με βάση το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε συστηματικά την επιχειρηματική του δράση αναφορικά με τις ως άνω πρακτικές, σε όλο το φάσμα νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου, και επιπέδων της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες).(Πηγή Αγρονέα Α.Μιχαηλίδης)


Η Καλοκαιρινή διάθεση προϊόντων  «Χωρίς Μεσάζοντες» το απόγευμα της Τετάρτης

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και Ομάδα Δράσης Ξάνθης ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ επανέρχεται με μια δράση διάθεση προϊόντων ενόψει του καλοκαιριού,  σήμερα το απόγευμα, στο χώρο στάθμευσης, απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ
Αυτή τη φορά τα προϊόντα θα διατεθούν μόνο σε όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικές παραγγελίες. Η διανομή θα περιλαμβάνει φέτα και κατσικίσιο τυρί σε διάφορες συσκευασίες αλλά και τα γνωστά σε όλους χαρτικά. Επίσης πατάτες της περιοχής μας, αλλά και κρεμμύδια μικρά και μεγάλα.
Η διανομή θα γίνει την Τετάρτη 2 Ιουλίου το απόγευμα από τις 5.00 μμ και μετά προκειμένου να διευκολυνθούν οι Ξανθιώτες που επισκέπτονται τις παραλίες τα Σαββατοκύριακα.
Τα προϊόντα με Παραγγελία είναι:
- ΤΥΡΙ  φέτα Αγρ. Συνεταιρισμού Γρεβενών συσκ. 1Kg με 7€,  2Kg με 13€, 8Kg με 50€,
- ΦΕΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΑΛΜΗ συσκ. 1Kg με 7€,  2Kg με 13€, 8Kg με 50€,
- Χαρτί Υγείας συσκευασία 30 ρολλών Χ 200γρ. (συνολο 6Kg) με 12,5€
- Χαρτί Κουζίνας 4τεμ. των 450γρ με 4€
- Χαρτοπετσέτες 1 πακέτο (660τεμ) με 2,5€
- Κρεμμύδια Ξάνθης μικρά 8Kg με 2€ και μεγάλα 5Kg με 2€
- Πατάτες Κίτρινες Agria 10Kg με 4,0€
Παραγγελίες για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ 6998 166416   Politesxanthis.gr

Πιο δροσιά χωρίς οργώματα στα χωράφια;

Οι περιοχές που περιβάλλουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα ήταν έως και 2ο C πιο δροσερές τα καλοκαίρια αν οι αγρότες δεν όργωναν τα χωράφια. Τα χωράφια που δεν έχουν οργωθεί είναι περίπου 50% πιο ανακλαστικά από τα οργωμένα, οπότε ακτινοβολούν περισσότερη από την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα. Η παράλειψη του οργώματος έχει εξάλλου κι άλλα οφέλη, καθώς μειώνει την εξάτμιση πολύτιμου νερού, διατηρεί περισσότερη οργανική ουσία στο έδαφος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμποδίζει τη διάβρωση των εδαφών. Επόμενο βήμα είναι να υπολογισθεί σε πόσο μεγάλη κλίμακα θα έπρεπε να καταργηθεί το όργωμα για να έχει επίδραση
στο παγκόσμιο κλίμα. Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης. Αμερικα-
νική επιθεώρηση PNAS, 23/6/2014. (πηγή Αγρονέα Δημήτρης Μιχαηλίδης)

Με επιτυχία η δράση για το νερό από το Ροταριανό όμιλο

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή που μας πέρασε στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής  η Δράση του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής με θέμα : Το νερό και την έλλειψη του που απειλεί όλους μας , όσο κι αν εσφαλμένα το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει για πάντα... Μπορεί να αποτελέσει για πολλές χώρες ακόμη και αιτία πολέμου σύμφωνα με διεθνείς πηγές . Η υπερκατανάλωση που οφείλεται σε αιτίες που εκτέθηκαν στα ενημερωτικά βίντεο , τρόποι αντιμετώπισης από ατομικό έως διεθνές επίπεδο , για ένα αγαθό που από την έλλειψη του κινδυνεύουν άμεσα ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκε το 2ο  μεγάλο έργο του Διεθνούς Ρόταρυ  που ξεκίνησε το 2007 , ( το 1ο είναι το POLIO PLUS που ολοκληρώνεται ) με την ονομασία Wasrag και αφορά την εκστρατεία εξασφάλισης νερού σε όλο τον πλανήτη.  Μια ακόμη απόδειξη ότι το Ρόταρυ είναι κοντά σε ΟΛΟΥΣ ( ανεξαρτήτως χρώματος , εθνικότητας και θρησκείας )  με τα πιο αποτελεσματικά ανθρωπιστικά προγράμματα που πραγματικά ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ ! Τα 7 συνολικά βίντεο που προβλήθηκαν εντυπωσίασαν με την άριστη τεχνική τους, τις  εικόνες ( μερικές από τις οποίες ήταν πραγματικά σοκαριστικές ) και την μουσική τους , χωρίς να λείπει το χιούμορ αλλά και οι απλές , αποτελεσματικές συμβουλές. Πιστεύουμε ότι μετά από αυτές τις προβολές και για όσους τις παρακολούθησαν  , οι βρύσες μας θα "ελέγχονται" με προσοχή...

Το Έργο GreenSpots

Έλληνες και Βούλγαροι Εταίροι συνεργάζονται εποικοδομητικά στο έργο GreenSpots για να επανα-σχεδιάσουν το τουριστικό τους προϊόν, τοποθετώντας την «αειφορία» και τη «δικτύωση» στο επίκεντρο της πολιτικής τους.Πρόκειται για 7 Εταίρους (4 από την Ελλάδα, 3 από τη Βουλγαρία) ένα συνδυασμό Τοπικών Αρχών και Ενώσεων που εκπροσωπούν τον τουρισμό στις περιοχές της Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Hascovo, Chepelare και Rudozem, με συντονιστή Εταίρο την Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε.
 Μια Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας που ξεκίνησε από τις κοινές ανησυχίες των φορέων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος των περιοχών τους. Ανησυχίες γιατί παρά τον πλούτο του τόπου τους (φυσικό & πολιτιστικό), μέχρι σήμερα κυριαρχεί η «κλασσική» «παραδοσιακή» μορφή τουρισμού (σκι στη Βουλγαρία, ήλιος & θάλασσα στην Ελλάδα). Ωστόσο, νέες τάσεις εμφανίζονται στην τουριστική αγορά. Τάσεις με απαιτήσεις για «αειφόρο» τουρισμό, τουρισμό με διαδρομές στη φύση και στον πολιτισμό, με αναζήτηση της αυθεντικότητας, της τοπικής γαστρονομίας, της νέας «εμπειρίας».Το έργο GreenSpots αποτελεί μια προσπάθεια ανταπόκρισης στις τάσεις αυτές με την υλοποίηση πολλών δράσεων, με τη δημιουργία κοινού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, που θα συσταθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς τοπικούς φορείς για να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη. Με μια web- πλατφόρμα και με σημεία πληροφόρησης (e info kiosks), θα ενημερώνεται ο επισκέπτης και θα προβάλλεται το «αειφόρο» τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.greenspots tourism.eu και στο τηλέφωνο 25310 23165»
 
13 θέσεις επικουρικών γιατρών για το ΠΕΔΥ Ξανθης

Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός ανακοινώνει την εξασφάλιση 13 θέσεων επικουρικών γιατρών για το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Ξάνθης, σε πρώτη φάση καθώς και την ενίσχυση με επικουρικούς ψυχιάτρους  και Αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου.  .
Αναλυτικά:
Ο Βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης  Αθανάσιος Πάσχος συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας  Μάκη Βορίδη και τον Γενικό Γραμματέα  Πελοπίδα Καλλίρη και συζήτησαν θέματα που αφορούν τη κατάσταση της υγείας στο Νομό Ξάνθης.
Μετά την συζήτηση αποφασίστηκε να προκηρυχθούν, σε πρώτη φάση, οι παρακάτω θέσεις επικουρικών γιατρών στο ΠΕΔΥ Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ):
1. Τρεις (3) Γενικοί Γιατροί ή Παθολόγοι
2. Τρεις (3) Καρδιολόγοι
3. Ένας (1) Χειρουργός
4. Ένας (1) Ορθοπαιδικός
5. Ένας (1) Παιδίατρος
6. Ένας (1) Βιοπαθολόγος
7. Ένας (1) Ουρολόγος
8. Ένας (1) Οφθαλμίατρος
9. Ένας (1) Γυναικολόγος
Επίσης αποφασίστηκε για το Νοσοκομείο Ξάνθης η προκήρυξη δύο (2) θέσεων Επικουρικών Ψυχιάτρων προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής καθώς και η προκήρυξη μίας (1) θέσης Επικουρικού Αναισθησιολόγου για την εξυπηρέτηση του Χειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ξάνθης.


ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2014

Ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι υπόσχεται το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, το οποίο ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παράσταση «Απόψε κάψε το σενάριο», από την ομώνυμη τηλεοπτική παρέα.
Η παράσταση θα δοθεί στις 9:30 το βράδυ στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ και θα υπάρχουν φθηνά εισιτήρια για το κοινό.


Βιβλιοπαρουσίαση με θέμα την Αυτοδιαχείριση στην Ξάνθη

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων και το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ στην Ξάνθη ,παρουσιάζουν την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 20:30 στο χώρο του βιβλιοπωλείου τη συλλογική προσπάθεια της Alternative Libertaire της Γαλλίας και της Union Communiste Libertaire του Κεμπεκ «Αυτοδιαχείριση :Μια ιδέα πάντα επίκαιρη». Στην εκδήλωση συμμετέχουν εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. , της ΕΡΑ Κομοτηνής, η Επιτροπή Πολιτών Ξάνθης και η Φ.Ε.Ξ.


Αστυνομικό Δελτίο:

Σύλληψη δύο (2) ημεδαπών για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, στην Ελευθερούπολη και το Ορφάνιο Καβάλας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελευθερούπολης και του Αστυνομικού Σταθμού Ορφανίου Καβάλας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 57 και 45 ετών, για οφειλές προς το Δημόσιο.

Αναλυτικότερα:

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ελευθερούπολης συνέλαβαν τον 57χρονο, διότι σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη, που ανέρχονται σε 171.565,92 ευρώ.

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Ορφανίου συνέλαβαν τον 45χρονο, διότι σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη, ύψους 160.216,49 ευρώ.
 
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02/07/2014 - 17:12