Ειδήσεις από την Κρήτη

Παγκρήτιο Δελτίο Ειδήσεων – Τρίτη  21/07/15

Υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην Κρήτη στην έκθεση Ρακιντζή

Υποθέσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στο Δημόσιο, φαινόμενα ατιμωρησίας και επιεικών ποινών σε σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις, περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για το έτος 2014 που υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο ΓΕ∆∆ υπέβαλε 149 ενστάσεις κατά οριστικών αποφάσεων και άσκησε 3 προσφυγές κατά τελεσίδικης πειθαρχικής απόφασης. Πρόκειται για φαινόμενα ατιμωρησίας και επιεικών ποινών σε σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις. Στην έκθεση του κ. Ρακιντζή περιλαμβάνεται και το αποτέλεσμα έρευνας που αφορά σε καταγγελία για πολεοδομική παράβαση στα Χανιά ενώ ταυτόχρονα δύο από τις 149 ενστάσεις που υπέβαλε κατά οριστικών αποφάσεων, αφορούν στην Κρήτη. Στην Κρήτη πρώτη αφορά υπόθεση με καθηγητή Γυμνασίου στο Ρέθυμνο που προχώρησε σε πλαστογράφηση εγγράφου και η δεύτερη σε υπάλληλο του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος ως προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος, παραλάμβανε μετρητά προκειμένου να προβεί στην πληρωμή υπαλλήλων, τις οποίες δεν πραγματοποιούσε ενώ αντίθετα τακτοποιούσε προσωπικές του οφειλές. Πηγή: flashnews.gr


Τέσσερις νέοι μόνιμοι τομείς ΕΚΑΒ προτείνονται για την Κρήτη

Την εισήγησή της για τη δημιουργία νέων Τομέων ΕΚΑΒ σε περιοχές της Κρήτης απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό και στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Ν. Παπαευσταθίου η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικιστικά κριτήρια, καθώς και την ολοένα αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο του νησιού, δεδομένα που καθιστούν επιτακτική και ιδιαίτερα αναγκαία τη δημιουργία νέων τομέων. Η 7η ΥΠΕ Κρήτης, σε συνέχεια σχετικών προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί αρμοδίως και από την Διοίκηση του ΕΚΑΒ Κρήτης, εισηγείται την δημιουργία νέων Τομέων ΕΚΑΒ ανά νομό ως εξής:

• Ν. Ηρακλείου: Δημιουργία ενός νέου Τομέα ΕΚΑΒ στη θέση «Μάρθα», του Δήμου Βιάννου, ο οποίος θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης των Κ.Υ. Άνω Βιάννου, Κ.Υ. Χάρακα και Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου που εντάσσονται στους Δήμους Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος αντίστοιχα.

• Ν. Χανίων: Δημιουργία ενός νέου μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή «Σταυρός» που θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Βάμου του Δήμου Αποκορώνου και ενός μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ στον Πλατανιά Χανίων, που θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης των Κ.Υ. Κισσάμου και Κανδάνου.

• Ν. Ρεθύμνου: Δημιουργία ενός νέου Τομέα ΕΚΑΒ στη θέση «Παλέ» του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στις περιοχές Πλακιάς, Σπήλι και Αγία Φωτεινή περιοχής ευθύνης των Κ.Υ. Σπηλίου και Κ.Υ. Αγίας Φωτεινής, του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Δήμου Αμαρίου αντίστοιχα.



Αυξημένα κατά 10% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αυξημένα κατά 10% είναι από χθες τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών, ενώ στις ίδιες τιμές παραμένουν τα εισιτήρια για οχήματα και φορτηγά. Έως σήμερα ο ΦΠΑ που ίσχυε στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ήταν 13% για τους επιβάτες και 23% στα οχήματα και φορτηγά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ στη γραμμή Πειραιάς -Χανιά από τα 36 ευρώ που ήταν ένα ατομικό εισιτήριο θα ανέλθει στα 39 ευρώ. Εξάλλου μία τετραμελής οικογένεια στη γραμμή Πειραιάς -Χανιά με επιστροφή, με καμπίνα και όχημα πλήρωνε 297 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 313 ευρώ.



Τρίτη προκήρυξη του Τοπικού Προγράμματος LEADER

Ο Δήμος Αμαρίου καλεί κατοίκους και φορείς της περιοχής σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο αναλυτικής ενημέρωσης για την 3η προκήρυξη του τοπικού προγράμματος Leader, την Πέμπτη 23 Ιουλίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημαρχείο. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. Η προκήρυξη απευθύνεται σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα και αγρότες με σκοπό τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων, σε Ο.Τ.Α., Πολιτιστικούς συλλόγους, Επιμελητήρια ή άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώρους άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και άλλων δραστηριοτήτων, κ.ά. H 3η Πρόκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.347.673,06 € και 1.919.339,73 € δημόσια δαπάνη. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 31η Αυγούστου 2015 και ώρα 14:00.


Κρήτη: Παράταση ενός έτους για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Δεδομένου ότι οι συμβάσεις των θεραπευτών ιατρών και όσων εντάχθηκαν στο δίκτυο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έληξαν στις 30.6.2015, σύμφωνα με έγγραφο του Αν. Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού επίκειται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παράταση τους έως 31.3.2016. Οι εν λόγω συμβάσεις, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου, παρατείνονται, δεδομένου ότι κρίνονται αναγκαίες για το δημόσιο συμφέρον, καθώς διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των δικαιούχων περίθαλψης στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ρέθυμνο: Σύλληψη τριών Ολλανδών για κλοπή

Τρεις νεαρούς Ολλανδούς (έναν 21χρονο και δύο 17χρονους) συνέλαβαν για κλοπή χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Ειδικότερα, το βράδυ της Κυριακής, η τρεις Ολλανδοί εισήλθαν σε κατάστημα ιδιοκτησίας 41χρονου Ρεθυμνιώτη και στη συνέχεια σε κατάστημα ιδιοκτησίας 36χρονου υπηκόου Αλβανίας και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν, κοσμήματα, συνολικής χρηματικής αξίας 250 ευρώ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα αφαιρεθέντα κοσμήματα, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους παθόντες. Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε ομοειδείς πράξεις. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.



Προφυλάκιση για τους δύο «ποντικούς» κοσμηματοπωλείων

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο από τους τρείς Γεωργιανούς, μέλη της σπείρας που "σκάναρε" κοσμηματοπωλεία των Χανίων με απώτερο σκοπό την κλοπή και η οποία εξαρθρώθηκε την Παρασκευή με την σύλληψη 7 συνολικά ατόμων. Χθες, ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκαν 3 συλληφθέντες εκ των οποίων οι δυο προφυλακίστηκαν ενώ μια γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Σήμερα το πρωί την πόρτα του ανακριτή περνούν οι υπόλοιποι 4 συλληφθέντες. Πηγή-flashnews.gr



Όγδοο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Παλαιόχωρας

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου άνοιξε τις πύλες του το 8ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Παλαιόχωρας κηρύσσοντας την επίσημη έναρξή του. Οι 206 παίκτες που αγωνίζονται ξεπερνούν σε αριθμό τις αντίστοιχες συμμετοχές των τελευταίων ετών ενώ εξίσου σημαντικές είναι και οι χώρες προέλευσης των παικτών όπου τη φετινή χρονιά βλέπουμε 26 σημαίες με μακρινότερες την Κορέα και τις ΗΠΑ. Στην τελετή έναρξης ο Πρόεδρος της ΣΑΧ Γιάννης Παπαδημητράκης ευχαρίστησε τους παίκτες για την συμμετοχή τους, δηλώνοντας τις προσπάθειες που γίνονται έτσι ώστε και αυτή η διοργάνωση να σταθεί στο υψηλό επίπεδο που έχει χαραχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περράκης καλωσόρισε του παίκτες και συνοδούς τονίζοντας τις προσπάθειες που κάνει ο δήμος μέσω των πλούσιων παράλληλων εκδηλώσεων έτσι ώστε όλοι να έχουν ευχάριστη διαμονή στην φιλόξενη Παλαιόχωρα. Την τελετή έναρξης χαιρέτισε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Σημαντηράκης Παναγιώτης ο οποίος αναφέρθηκε για τη δεδομένη στήριξη της Περιφέρειας τέτοιων προσπαθειών που προβάλουν την Κρητική φιλοξενία, το φυσικό κάλος, την ιστορία και τον πολιτισμό της μεγαλονήσου. Τέλος η Ζομπανάκη Κατερίνα ως αρμόδια Παιδεία και Αθλητισμού της Π.Ε Χανίων εξήρε τις προσπάθειες των ανθρώπων της ΣΑΧ γιατί για άλλη μια χρονιά ένα παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητικό γεγονός φιλοξένησε στον Νομό μας παρόλη της οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας.

Φωτίστηκε το μνημείο της Σπιναλόγκας

«Οι προσπάθειες πολλών ετών για τον ηλεκτροφωτισμό του μνημείου της Σπιναλόγκας ευοδώθηκαν. Στο εξής όπως συμφωνήθηκε μετά από σύμβαση που υπεγράφη από την ΕΤΑΔ με τοπικό ιδιωτικό συνεργείο, καθ΄ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου, το νησί, θα φωτίζεται τρία βράδια την εβδομάδα (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στις παραπάνω δηλώσεις προχώρησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ευχαριστώντας την παρούσα και την προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑΔ, η οποία υλοποίησε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί, ενώ ενημέρωσε ότι ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τις 27 Ιουλίου, στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, προκειμένου να συζητηθεί σε μια νέα βάση το ζήτημα της πόντισης καλωδίου στο νησί.

"Άνοιξε τις πύλες του" το Dance Days στα Χανιά

Άνοιξε τις πύλες του τo Dance Days που πραγματοποιείται και φέτος στα Χανιά από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με ηχηρά ονόματα χορευτών και χορογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Κύπρος, Γερμανία, Αυστρία, Ισραήλ, Ισπανία, κ.λπ.) που κατάφερε και θεσμοθετήθηκε αποκτώντας μεγάλη απήχηση στο χώρο της τέχνης. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Σύγχρονου Χορού «Συν-Κίνηση», το τμήμα πολιτισμού του Δήμου Χανίων, με την αρωγή του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων και την υποστήριξη του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Χθες, η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στις 21:30 με την παράσταση, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου κι όμως κινείται (Μουσική: Δ. Αποστολάκης-Χαΐνηδες, Ψαραντώνης), "Ερωτόκριτος" τιμές εισιτηρίων: 15ευρώ(κανονικό), 12ευρώ(ανεργίας, φοιτητικό, προπώληση)

Αναβάλλονται θεωρητικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης στα Χανιά

Η Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Χανίων / Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης ενημερώνει τους υποψηφίους οδηγούς που συμμετέχουν στις θεωρητικές εξετάσεις της Πέμπτης 23-7, ότι οι εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος. Οι υποψήφιοι καλούνται να απευθυνθούν στην Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών προκειμένου να ορισθεί νέα ημερομηνία εξέτασης, χωρίς την εκ νέου καταβολή παραβόλου.

Ο καιρός

Αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα στην Κρήτη η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 πρόσκαιρα την ήμερα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη κατά τόπους έως 33 βαθμούς κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54