Ειδήσεις από την Κρήτη

Ειδήσεις από την Κρήτη, Δευτέρα 31/08/15

Χανιά: Αυτοκτονία 23χρονου πάνω από το μνήμα του παππού του

Τέλος στη ζωή του με μια καραμπίνα έδωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ένας 23χρονος στον Πλάτανο Χανίων. Ο νεαρός τη νύχτα του Σαββάτου, με τηλεφώνημά του στα οικεία του πρόσωπα, γνωστοποίησε τις προθέσεις του. Οι προσπάθειες συγγενών και φίλων προκειμένου να εντοπιστεί έγκαιρα, αποδείχθηκαν δυστυχώς μάταιες, αφού ένας φίλος του τον βρήκε νεκρό, πάνω από το μνήμα του παππού του. Η σορός του 23χρονου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Χανιά: Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη

Από την Κρήτη ξεκινά τις προεκλογικές του περιοδείες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου. O κ. Τσίπρας στις 9.30 το πρωί θα επισκεφθεί το δημαρχείο Χανίων, όπου θα έχει συνάντηση με δημάρχους του Νομού. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Καστέλι, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο δημαρχείο Κισσάμου, δίδοντας έμφαση σε αγροτικά – αναπτυξιακά θέματα. Στο περιθώριο των δύο επισκέψεων ο πρώην Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τοπικά στελέχη του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει από τα Χανιά αργά το μεσημέρι, με αρχικό προορισμό το Ρέθυμνο και στη συνεχεία το Ηράκλειο, όπου επίσης θα έχει συναντήσεις και θα πραγματοποιήσει ομιλίες. Από την Κρήτη θα αναχωρήσει αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου.


Χανιά: Στην Κρήτη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Η Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Ηράκλειο θα γίνει την Τετάρτη στις 19.30 στο ξενοδοχείο Αστόρια. Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος την Πέμπτη θα επισκεφθεί τα Χανιά.

Μ. Βολουδάκης: Εδώ που είμαστε μας έφεραν τα ψέματα

Ως εδώ με τα ψέματα, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή "Καρφιά και Σχόλια", ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το κεντρικό "σύνθημα" της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην πολιτική, τόνισε ο κ. Βολουδάκης. Πάντα υπήρχε απόσταση μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων,αλλά ποτέ όσο με ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε.

Μ. Καρχιμάκης: Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιώνεται μέσα από τις τρέχουσες εξελίξεις




Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιώνεται μέσα από τις τρέχουσες εξελίξεις. Η δικαίωσή του ωστόσο, δεν μπορεί να παραμείνει "αδρανής". Η αποκατάσταση του Παπανδρέου σχετικά με την προσπάθεια της ανατροπής των μαύρων σεναρίων για τη χώρα, θα γίνει μόνο με την είσοδο του Κινήματος στη Βουλή, τόνισε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή "Καρφιά και Σχόλια".




Χανιά: Από τον Αποκόρωνα ξεκινά το «Ποτάμι»

Την πρώτη του προεκλογική εκδήλωση στο Νομό Χανίων θα πραγματοποιήσει «Το Ποτάμι», την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στις Βρύσσες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου. Θα μιλήσουν οι πολιτευτές του κόμματος, Μανώλης Νικολούδης, Δάφνη Μανουσάκη και Μάνος Σηφοδασκαλάκης, καθώς και στελέχη του Κινήματος στα Χανιά.

Χανιά: Ομιλία του Δημήτρη Καζάκη

Στα Χανιά βρίσκεται σήμερα Δευτέρα ο Γ. Γρ. του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Δημήτρης Καζάκης. Ο κ. Καζάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 19:30 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Χανιά: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Δυτική Κρήτη

Παραμένει, και σήμερα Δευτέρα, πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ και των οποίων η Δυτική Κρήτη. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης ή η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Η ιταλική ENI ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρία ΕΝΙ ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου, πολύ κοντά στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ΕΝΙ, το κοίτασμα θα μπορούσε να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εταιρία τονίζει πως το πεδίο Ζορ βρίσκεται ανοικτά της μεσογειακής ακτογραμμής της Αιγύπτου σε βάθος 1.450 μέτρων (4.757 πόδια) και πιθανόν να καλύπτει μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. - Πηγή: Protothema.gr

Χανιά: Τρεις πνιγμοί το Σαββατοκύριακο

Ένα ακόμη περιστατικό θαλάσσιου πνιγμού καταγράφηκε το απόγευμα της Κυριακήςστην παραλία του Δραπανιά. Πρόκειται για έναν 50χρονο ο οποίος ανασύρθηκε από την θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του. Το πρωί της Κυριακής ανασύρθηκε από λουόμενους ένας 60χρονος άνδρας, στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου. Ένα 24ωρο νωρίτερα, σε παραλία της Κισάμου, ένας ακόμη άνδρας ανασύρθηκε νεκρός.




Νέο Κέντρο Δεδομένων στην Κρήτη: Θα βλέπουν από το σπίτι τις ακτινογραφίες και τις τομογραφίες τους

Ψηφιακά και πιθανώς από το σπίτι τους θα έχουν πρόσβαση στο μέλλον οι Έλληνες πολίτες στις ιατρικές απεικονιστικές εξετάσεις τους. Το νέο Κέντρο Δεδομένων (Κ.Δ.), που τώρα χτίζει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αποθήκευσης και πρόσβασης των απεικονιστικών εξετάσεων του ΕΣΥ. Επιπλέον, θα εξοικονομήσει περί τα 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως που ξοδεύει το υπουργείο προκειμένου να αποθηκεύει τις απεικονιστικές εξετάσεις. Το Κ.Δ. θα βρίσκεται στην Κρήτη και θα διασυνδεθεί μέσω οπτικών ινών με όλα τα νοσοκομεία της χώρας (και όχι μόνο). Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, το Κ.Δ. της Κρήτης θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα από άποψη αποθηκευτικών χώρων. Η χωρητικότητα των δίσκων πιθανόν να ξεπεράσει τα 2 Petabytes (Pb), δηλαδή τα 2.000.000 GigaBytes (Gb). Ενδεικτικό είναι ότι το Κ.Δ. που θέλει να δημιουργήσει το ελληνικό κράτος για την αποθήκευση όλων των δεδομένων του (G-Cloud) προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 0,5 Pb. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, οι ψηφιακές διαγνωστικές απεικονίσεις απαιτούν μεγάλους αποθηκευτικούς όγκους, αφού μία μόνον αξονική τομογραφία μπορεί να ξεπεράσει σε χωρητικότητα και το 1 Gb.H δημιουργία του κέντρου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και το κόστος ανάπτυξής του αναμένεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό αυτόν περιλαμβάνεται η διασύνδεση 31 νοσοκομείων των οκτώ περιφερειών που είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, και σε δεύτερο χρόνο θα συνδεθούν τα νοσοκομεία του κέντρου, δηλαδή της Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης. - kathimerini.gr

Κρήτη και Κυκλάδες για διακοπές τον Σεπτέμβριο προτείνει η Telegraph

Η Κρήτη και οι Κυκλάδες βρίσκονται μεταξύ των προτεινόμενων προορισμών για διακοπές το φθινόπωρο σε άρθρο της Telegraph. Ειδικότερα, για τις αρχές Σεπτεμβρίου προτείνονται τα νησιά των Κυκλάδων ενώ για τα τέλη του μήνα, παρουσιάζεται ως ιδανική επιλογή η Κρήτη. Σύμφωνα με την Telegraph, οι ακόλουθοι προορισμοί ενδείκνυνται για το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος για φθινοπωρινές διακοπές.

Αντιφασιστική ποδοσφαιρική ομάδα στην Κρήτη με όνομα “Τηγανίτης"

Ήταν 30 Απριλίου 1947 στο Δικαστήριο δοσίλογων στο Ηράκλειο κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης του συνεργάτη των Ναζί Μαγιάση, όταν ο θρυλικός Ανωγειανός Γιώργης Βρέντζος ή ”Τηγανίτης” με δυο μαχαιριές στην κοιλιά του γκεσταμπίτη τον εκδικήθηκε για την εκτέλεση του αδερφού του Μιχάλη στο Οροπέδιο της Νίδας γιατί είχε δώσει ψωμί και νερό στους ΕΛΑΣίτες αντάρτες. Ο Τηγανίτης έμεινε στην ιστορία και οι Ανωγειανοί αλλά και όλοι οι ”ελεύθεροι” άνθρωποι τιμούν τη μνήμη ενός ανθρώπου που δεν δείλιασε να τιμωρήσει αυτόν που στην Κατοχή πρόδωσε την Πατρίδα και τον Αγώνα,σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και τον αδερφό του. Μια παρέα νέων ανθρώπων σήμερα στο Ηράκλειο τιμούν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον Τηγανίτη και την θρυλική πράξη του μέσω του… ποδοσφαίρου! Μια νέα ομάδα θα αγωνιστεί φέτος στο Γ’ Τοπικό πρωτάθλημα Ηρακλείου καθώς δήλωσε και κέρδισε ήδη τη συμμετοχή της. Έδρα της το γήπεδο Μαρτινέγκο στο Ηράκλειο, χρώματα της το μπλε και το κόκκινο, έμβλημα της το Αστέρι. Και το όνομα αυτής: ”ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ Α.Σ.Η” !




Οποιοσδήποτε δεν είναι Φασίστας μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα” Όπως ανέφεραν στην Ανωγή οι ίδιοι: ”Οποιοσδήποτε δεν είναι Φασίστας μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα”: Η ομάδα βασίζεται στη λογική της αυτοοργάνωσης, της συνδιαμόρφωσης και της ισότητας μεταξύ των μελών της. Οποιοσδήποτε λοιπόν,δεν είναι φασίστας, μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα ανεξαρτήτως φύλου, εθνικής προέλευσης, θρησκείας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις παραπάνω αξίες. Η Γενική συνέλευση αποτελεί το μοναδικό όργανο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων ως προς τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα, σε οποιονδήποτε. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος τόσο τη συνέπεια των μελών της στη συνέλευση και στις διαδικασίες της ομάδας, όσο και τη δίκαιη συμπεριφορά (fairplay) σε συντρόφους, συμπαίκτες και αντιπάλους

Για το όνομα τονίζουν:

Στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, στον Ψηλορείτη, ένας ντόπιος βοσκός με όνομα Μιχάλης Βρέντζος έδωσε ψωμί και νερό σε αντάρτες. Αυτό έπεσε στην υπόληψη των Ναζί έπειτα από τη ρουφιανιά ενός δοσίλογου γκεσταμπίτη ονόματι Μαγιάσης. Ο Βρεντζομιχάλης πλήρωσε την πράξη του αυτή με την εκτέλεσή του στο οροπέδιο της Νίδας, στον Ψηλορείτη από τον ιδιο τον Μαγιαση. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπό τις υποδείξεις του τελευταίου εκτελέστηκαν 392 άτομα. Μετά την Κατοχή, τον Απρίλη του 1947, δικαζόταν στο Δικαστήριο Δοσίλογων Ηρακλείου ο γνωστός προδότης Μαγιάσης, για την δραση του στα χρόνια της κατοχής. Κατά την ώρα της συνεδρίασης και ενώ εξεταζόταν ως μάρτυρας κατηγορίας ο αδελφός του εκτελεσθέντος, Γιώργης Βρέντζος, κατά κόσμον «Τηγανίτης», μαχαίρωσε δυο φορές τον κατηγορούμενο στην κοιλιά. Αμέσως κατέθεσε στην έδρα του δικαστηρίου το μαχαίρι και παραδόθηκε στη φρουρά της αίθουσας.

Ο Μαγιάσης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και πέθανε. Ο «Τηγανίτης» μεταφέρθηκε στα Χανιά όπου και θα καταδικαζόταν σε θάνατο για την πράξη του αυτή. Χρησιμοποιώντας όμως την απόφαση του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής που καλούσε τους Κρητικούς να σκοτώσουν τους γκεσταμπίτες, αθωώθηκε και γύρισε στο χωριό του

Τέλος αναφέρονται στον σκοπό και τον στόχο της ομάδας τους με τα εξής λόγια:

Άσος – Χ – Διπλό". Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ευπρόσδεκτα. Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Θεωρούμε τους «αντίπαλους», συμπαίχτες μας.Γουστάρουμε την ομάδα μας, αλλά πάνω απ όλα γουστάρουμε το ποδόσφαιρο και τον ασταμάτητο χαβαλέ στην κερκίδα. Έχθρες, μίση, ξύλο, χουλιγκανονταηλίκια, φασιστικές συμπεριφορές, σεξισμοί και διαπληκτισμοί μεταξύ των οπαδών μας και «αντίπαλων» οπαδών ΔΕΝ έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο και κυρίως στην κερκίδα μας. - Πηγή: anogi.gr

Χανιά - Δ. Κισσάμου: Εγγραφές στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας

Ο Δήμος Κισσάμου καλεί όλους τους δημότες του ηλικίας 18 ετών και άνω οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), που εδρεύει στην Κίσσαμο, για το σχολικό έτος 2015-2016, αφού λάβουν υπόψη τους τα εξής: Το Σχολείο είναι ένα καινοτόμο δημόσιο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 εκπαιδευτικά έτη και τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τις απογευματινές ώρες. Μετά την επιτυχή φοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος με απολυτήριο Γυμνασίου (Νόμος 2525/1997, άρθρο 5). Το ΣΔΕ έχει ως κύριους στόχους την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευση, την επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, τη διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, την απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες του ΣΔΕ παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ. Για το ΣΔΕ Κισσάμου, οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά στο Γραφείο Παιδείας και στο ΚΕΠ του Δήμου Κισσάμου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 28223-40200 κα. Βογιατζάκη.

Χανιά: Με 28 θέματα η συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου

Με 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 15:30 το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού Γεωργιούπολης, η έγκριση προμήθειας εξοπλισμού Δημοτικού Κτηνιατρείου αλλά και η προμήθεια ειδών διαβίωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο καιρός

Ηλιοφάνεια, με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις και τα μελτέμια του Αυγούστου, προβλέπει για σήμερα στην Κρήτη η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54